Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

ADAPTOGENY: Pomôžu so stresom a skvalitní spánok. Ako ich užívať a kedy uvidím výsledky?

Adaptogény sú byliny a huby, ktoré sú schopné prežívať v extrémnych nehostinných podmienkach, či už sú to horúca, veľká zima alebo vysoká nadmorská výška. Vďaka tomu, kde všade dokážu prežiť sú bohaté na vitamíny, minerály a ďalšie mikronutrienty, z ktorých môže ťažiť aj ľudský organizmus. Prvé zmienky o používaní adaptogénov sú zhruba 3000 rokov pred naším letopočtom.

Adaptogény dokážu znižovať stres a podporiť duševnú pohodu, optimalizovať hormonálny systém tela a skvalitniť spánok, pretože majú vplyv aj na hladinu kortizolu (stresový hormón). Adaptogény tiež dokážu podporiť lepší výkon, energiu do tréningu, sústredenosť aj zlepšiť kardiovaskulárne zdravie.

Výživový špecialista Petr Havlíček  hovorí: "Zhodneme sa v tom, že vlastne všetky tie adaptogény a cieľom adaptogénov je zmierniť stres, porovnať organizmus, dodať väčšie množstvo energie, upokojiť a zlepšiť, tým pádom aj spánok."

Adaptogén musí spĺňať tri podmienky:

  1. V pravidelných dávkach musí byť netoxický
  2. Ovplyvňuje viac nešpecifických orgánov alebo orgánových systémov v tele a pomáha prekonávať stres. Pôsobenie nie je nikdy len na jednu vec, ale vždy zasahuje viacero systémov.
  3. Má normalizačný účinok na organizmus, inými slovami, pomáha ovplyvňovať alebo udržiavať homeostázu.

Smartfuel Adaptogen mix 90 kapsúl

Starostlivo vybraná kombinácia tých najlepších adaptogénov podľa trénera Jirku Vacka - Vhodná kombinácia adaptogénov môže byť účinným spôsobom, ako posilniť ich účinky a dosiahnuť širšie spektrum prínosov.


Prečo sú adaptogény také populárne?

Problém dnešnej doby je jednostranné preťaženie, pracovné vyťaženie, nedostatok odpočinku, a narušovanie vnútorného prostredia a riadiacich centier v tele. Preto sú adaptogény v dnešnej dobe tak populárne. Tréner Jirka Vacek hovorí: „Jedná sa o skutočne funkčné látky, podporujúce ľudské zdravie a psychiku. Len zdravé a silné telo nás dokáže dostať za naše vlastné limity. Dnešný svet je uponáhľaný a plný stresu. Pridajte si k tomu ešte náročné tréningy, kedy sa snažíte posúvať svoje limity a problém môže byť na svete.Nadmiera stresu a stresového hormónu kortizolu vedie ku kaskáde fyzických reakcií, kedy môžeme mať vyčerpané nadobličky, či pokles testosterónu. Práve s tým nám môžu pomôcť Adaptogény, ktoré napomáhajú znižovať hladinu kortizolu, nám môžu pomôcť optimalizovať hormonálny systém."

Pre koho sú adaptogény vhodné?

  • Ľudia, ktorí trpia stresovými situáciami, môžu užívať adaptogény užitočné na zmiernenie týchto stavov a zlepšenie duševného pohody. Adaptogény pomáhajú regulovať hladinu kortizolu, stresového hormónu, v tele. To môže pomôcť znížiť úzkosť a stresové reakcie.
  • Ak máte pocit únavy alebo nedostatku energie.
  • Na podporu fyzického výkonu nielen vo fitness. Adaptogény môžu pomôcť zvýšiť energiu a výkonnosť tým, že zlepšia prívod kyslíka do buniek a zlepšia metabolické procesy.
  • Adaptogény môžu posilniť imunitný systém a pomôcť telu lepšie sa brániť infekciám a chorobám.
  • Ľudia v náročných pracovných situáciách užívajú adaptogény ako podporu na zvládanie pracovného stresu. Niektoré adaptogény sú spájané s lepšou koncentráciou, pamäťou a kognitívnou funkciou.
  • Adaptogény s antioxidačnými vlastnosťami môžu pomôcť telu chrániť sa pred negatívnymi účinkami voľných radikálov a toxických látok.​

Ako užívať adaptogény a za ako dlho pocítim výsledky?​ 

Adaptogény je možné užívať prakticky kedykoľvek. Môžete ich užívať v jednej dávke alebo si ich rozdeliť na viac dávok v priebehu celého dňa, dôležité je, aby ste adaptogény užívali pravidelne. Efekt adaptogénov sa neprejavuje hneď, nemožno počítať s tým, že po prvej dávke ucítite výsledky, adaptogény sa musia užívať dlhodobo, niekoľko týždňov aj mesiacov.

Je lepšie zvoliť drvený koreň alebo extrakt v kapsuliach?

  • Podrvené adaptogény: Nepoznáte presný podiel látok, pretože množstvo účinných látok môže kolísať, ale to je v poriadku. Výhodou drvených koreňov, listov alebo plodov je v tom, že využívate aj ďalšie látky v nich obsiahnuté, ako sú vitamíny, minerály a antioxidanty. Pre niekoho by mohla byť nevýhoda, že sa musí prijať viac prášku, ktorý obsahuje aj dosť vlákniny a niekomu to nemusí robiť dobre na trávenie a môže spôsobovať nadúvanie alebo pálenie záhy.
  • Kapsule: Štandardizovaný extrakt adaptogénov. Extrakty sú vyčistené od všetkých ostatných látok a užívate iba čistý koncentrovaný extrakt adaptogénov Macy, Ashwagandhy, Rhodioly a ďalšie. Výhodou je, že poznáte presný obsah účinnej látky a stačí užiť pár kapsúl.

Aké sú druhy adaptogénov?

Najznámejšie adaptogény:
  • Ashwagandha: Táto bylina je známa pre svoje adaptogénne vlastnosti a pomáha telu lepšie zvládať stres. Môže tiež podporovať imunitný systém.
  • Rozchodnica ružová (Rhodiola rosea): Pochádza z chladných oblastí a má stimulačné účinky. Pomáha zvýšiť energiu a odolnosť proti stresu.
  • Ženšen pravý (Panax ginseng): Ženšen je adaptogén, ktorý môže zvýšiť energiu, koncentráciu a fyzický výkon.
  • Maca: Maca je adaptogenická rastlina pôvodom z peruánskych Ánd, ktorá je známa pre svoje pozitívne účinky na energiu a vitality.
  • Cordyceps a funkčné huby: Cordyceps je druh huby, ktorý je známy svojimi adaptogénnymi vlastnosťami a dlhou históriou použitia v tradičnej čínskej medicíne na podporu vitality a zlepšenie fyzického výkonu.
  • Kurkuma: Kurkuma je korenie, ktoré sa často používa v indickej kuchyni a má výrazné oranžové sfarbenie. Je známa pre svoje potenciálne zdravotné výhody, najmä pre svoje protizápalové účinky, vďaka obsahu kurkumínu, silného antioxidantu.

Tip na konkrétne produkty:

SmartFuel Maca root extract 90 kapsúl

Extrakt z Macy peruánskej je vhodný na podporu psychickej a fyzickej kondície. Maca má dobrý vplyv na energiu, našu psychickú stránku a prispieva k celkovej vitalite a životnej energii.


SmartFuel Ashwagandha Extrakt 90 kapsúl

Silný extrakt s vysokým obsahom withanolidov. Withanolidy sú účinné látky s adaptogénnymi účinkami, ktoré prispievajú k zvýšeniu tolerancie na stres ak správnej funkcii imunitného systému.

Mohlo by vás zajímat:

TOP 5 doplnkov výživy | Najlepšie doplnky výživy pre športovcov aj nešportovcov. Ktoré doplnky výživy sa oplatia?

Tréner Jirka Vacek vám predstaví najlepšie fitness doplnky pre športovcov, ale aj pre nešportujúcu časť populácie. Ide o nedostatkové vitamíny a minerály, ktoré nášmu telu chýbajú. Ako sa ich nedostatok prejavuje?

Rady na nafúknuté brucho. Príčiny, čo pomáha a ako sa ho zbaviť? 

Nafúknuté brucho môže znepríjemňovať každodenný život. Každý z nás už zažil nafúknuté brucho - ťažko stráviteľné jedlo, veľké porcie, prejedanie. Ak sa nadúvanie často opakuje, musíte začať hľadať príčinu.

Sleduj nás i na sociálních sítích: