Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Vegánske proteíny

Čo sú vegánske proteíny?

Vegánske proteíny (rastlinné proteíny) sa vyrábajú z rastlinných zdrojov. Najčastejšie sa vyrábajú zo strukovín (sója, hrach, cícer, šošovica), obilnín (ryža, quinoa), konopných alebo tekvicových bielkovín, ktoré často spĺňajú ekologickú kvalitu. Ich výhodou je, že vo väčšine prípadov neobsahujú žiadne zbytočné chemické prísady, étery, farbivá, sladidlá ani konzervačné látky. Trávia sa pomalšie ako srvátkové bielkoviny, ale rýchlejšie ako kazeínové.

Pre koho sú rastlinné proteíny vhodné?

Proteín pre vegánov už dávno nie je len obľúbeným doplnkom rastlinnej stravy. Hlavnou výhodou týchto proteínov je, že sú vhodné nielen pre vegánov, ale aj pre ľudí trpiacich intoleranciou laktózy. Vegánske proteínové prášky sú tiež v drvivej väčšine bezlepkové, takže sú vhodné aj pre celiatikov. Okrem toho ich možno zaradiť do jedálnička ako zaujímavú alternatívu pre tých, ktorí konzumujú živočíšne produkty, ale chcú ich spotrebu znížiť alebo objaviť nové chute.

  • Vegáni a vegetariáni.
  • Ľudia s problémami s trávením laktózy a celiatikmi (problém s trávením lepku)
  • Športovci, ktorí sa snažia budovať svalovú hmotu a uprednostňujú rastlinné bielkoviny.
  • Ľudia, ktorí sa snažia schudnúť a potrebujú zvýšiť príjem bielkovín.
  • Ľudia, ktorí si chcú spestriť svoj jedálniček rastlinnými bielkovinami.
  • Ľudia, ktorí potrebujú zvýšiť celkový príjem bielkovín v strave.

Ako si vybrať vegánsky rastlinný proteín?

Malou nevýhodou jednozložkových rastlinných bielkovín je, že neobsahujú kompletné aminokyselinové spektrum, t. j. zastúpenie určitej aminokyseliny v potrave nie je dostatočné, čo sa nazýva limitujúca aminokyselina (v obilninách je to esenciálna aminokyselina lyzín). Pri kúpe rastlinnej bielkoviny je preto lepšie zvoliť zmes viacerých zdrojov bielkovín. Vďaka rastúcej popularite vegánskych proteínov výrobcovia už dávno vedia, ako kombinovať rastlinné bielkoviny, aby ste v proteínovom nápoji získali všetky esenciálne aminokyseliny.

Jaké jsou druhy rostlinných proteinů? 
 

Hrachový proteín sa zaraďuje medzi strukovinové bielkoviny a je vhodnou alternatívou srvátkového proteínu. Hrachový proteín má vyšší obsah vlákniny, čo môže byť výhodou, pretože vám dodá pocit sýtosti na dlhšiu dobu.

Pri výrobe ryžového proteínu sa ryžové zrná spracúvajú tak, aby sa oddelil škrob a vlhkosť, a zostáva len koncentrovaný proteínový prášok, ktorý obsahuje 50 - 80 % bielkovín, takže je vhodným zdrojom bielkovín pre vegetariánov a vegánov. Je tiež hypoalergénny, čo znamená, že ho dobre znášajú ľudia s alergiou na mlieko, sóju alebo lepok.

Sójový proteín je druh rastlinného proteínu zo sójových bôbov. Je veľmi obľúbená medzi vegánmi a vegetariánmi, pretože obsahuje vysoký podiel bielkovín. Sójový proteín obsahuje 65-80 % bielkovín. Sójový proteín je obľúbený medzi športovcami, vegánmi a vegetariánmi a ľuďmi, ktorí sa snažia zvýšiť príjem bielkovín z rastlinných zdrojov. Je vhodná aj pre osoby s intoleranciou laktózy a lepku.

Konopné bielkoviny sa získavajú lisovaním a mletím konopných semien. Obsahujú približne 50 % bielkovín, čo je menej ako srvátkové bielkoviny. Ak chcete z konopného proteínu vyťažiť čo najviac, je ideálne kombinovať ho s inými rastlinnými zdrojmi bielkovín, ako je napríklad hrachový alebo ryžový proteín.

Viaczložkové rastlinné proteíny patria k najlepším voľbám medzi vegánskymi proteínmi, pretože obsahujú bielkoviny z viacerých zdrojov, a tak pokrývajú celé spektrum esenciálnych aminokyselín (EAA). Tieto proteíny často kombinujú bielkoviny z obilnín a strukovín, čím poskytujú podobnú kvalitu ako srvátkové bielkoviny.

Kedy si dať vegánsky proteín?

Proteín možno konzumovať prakticky kedykoľvek počas dňa na doplnenie potrebného príjmu bielkovín. V tréningové dni je vhodné skonzumovať jednu porciu bielkovín po tréningu.

Kde použiť rastlinný proteín?

Proteín môžete prijímať rôznymi spôsobmi v závislosti od vašich preferencií a cieľov. Vegánske proteíny sú ideálne na konzumáciu samotné s vodou alebo rastlinným mliekom. Rastlinné bielkoviny si môžete primiešať do obľúbenej kaše, müsli alebo si pripraviť lahodné smoothie s ovocím. Môžete ho použiť aj pri pečení, aby ste dezertom dodali kvalitnú dávku bielkovín. Navyše, keď použijete ochutený proteín, často nie je potrebné pridávať žiadne iné sladidlo alebo cukor.

  • Zmiešajte s vodou alebo mliekom: Väčšinu proteínových práškov možno ľahko zmiešať s tekutinou, ako je voda, mlieko (mliečny alebo rastlinný nápoj) alebo džús. Odporúčaný pomer závisí od konkrétneho proteínu, preto si prečítajte pokyny na obale. Zvyčajne sa používajú 1-2 odmerky proteínu na 200-300 ml tekutiny.
  • Používajte šejkre alebo mixéry: na ľahké premiešanie proteínového prášku s tekutinou bez hrudiek.
  • Proteín konzumujte podľa potreby: Proteínový doplnok môžete konzumovať podľa potreby. Mnohí ľudia sa rozhodnú konzumovať proteínový nápoj po tréningu alebo ako občerstvenie medzi jedlami. 
  • V kaši alebo tvarohu: Proteín môžete použiť aj do kaše, pudingu alebo tvarohu. Jedlo získa vyšší podiel bielkovín bez tuku a cukru, a ak použijete ochutený proteín, príjemne jedlo ochutí, takže nemusíte pridávať žiadne ďalšie sladidlo.
  • Pri pečení. Môžete si pripraviť fitness dezert, ktorý chutí skvele, má viac bielkovín a vďaka sladidlu v proteíne môžete znížiť množstvo cukru. Inšpirujte sa našimi fitness dezertmi.

Ako chutí rastlinný proteín?

Rastlinné proteíny majú hustejšiu konzistenciu a niekedy môžu trochu padať na jazyk. Na rozdiel od srvátkového proteínu, ktorý sa stáva nápojom pripomínajúcim mliečny koktail, pri vegánskom proteíne stále cítiť štruktúru prášku. Je to spôsobené tým, že rastlinné bielkoviny nie sú 100 % rozpustné vo vode, ale výrobcovia už dokážu spracovať bielkovinu na úplne jemný prášok, pri ktorom často ani nerozoznáte štruktúru a tráviace enzýmy vo vašom tráviacom trakte si poradia so všetkým, aby sa dokonale vstrebal.

JAké sú najlepšie rastlinné proteíny na trhu?
 

BiotechUSA Vegan Protein

Obľúbený proteín pre svoju chuť a zloženie. Rastlinný proteín obsahuje ako hlavný zdroj bielkovín hrachový a ryžový izolát a múku z quinoy, čím pokrýva celé spektrum esenciálnych aminokyselín. Je úplne bez lepku, cukru a laktózy. Neobsahuje ani žiadne umelé sladidlá alebo farbivá. Vyberte si zo 7 príchutí.


Reflex Plant Based Protein

Tento proteín obsahuje aj kompletný profil aminokyselín z čisto rastlinného zdroja. Pozostáva z hrachového izolátu, izolátu hnedej ryže a tekvicového proteínu. Vegánsky proteín Reflex navyše obsahuje probiotické kultúry pre ešte lepšiu vstrebateľnosť. Obal proteínu je navyše plne rozložiteľný, ekologický a kompostovateľný.


Nutrend Delicious Vegan Protein

Vegánsky proteín od spoločnosti Nutrend sa skladá zo 4 zdrojov rastlinných bielkovín. Obsahuje hrachový proteínový izolát, cícerový koncentrát, konopný a tekvicový proteín. Má tiež pridanú zmes obilnín (ovos, amarant, pohánka, proso a quinoa). Proteín obsahuje aj tráviace enzýmy na podporu lepšieho vstrebávania bielkovín.


PEScience Vegan Select Protein

Pozadu nezostáva ani obľúbená americká rastlinná bielkovina, ktorá je známa svojou skvelou výraznou chuťou. Vegánsky proteín obsahuje hrachový a ryžový proteínový koncentrát. Aminokyselinový profil hrachového proteínu je najslabší, profil ryžového proteínu je najsilnejší. Kombináciou týchto dvoch bielkovín sa dosahuje aminokyselinový profil, ktorý je takmer identický s mliečnou alebo vaječnou bielkovinou.

Zobraziť viac
Zobraziť menej
Zobraziť viac
Zobraziť menej
Filtry
Zobrazené 69 produktov
  • Značky
  • Príznaky
  • veľkosť balenia
  • príchuť
zobraziť ďalšie produkty
skryť ďalšie produkty
Upresniť filtre
Zoradiť podľa: