Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Ryžové proteíny

Čo je ryžový proteín a ako funguje?

Pri výrobe ryžového proteínu sa ryžové zrná spracujú tak, aby sa oddelil škrob a vlhkosť, a zostane len koncentrovaný proteínový prášok, ktorý obsahuje 50-80 % bielkovín, takže je vhodným zdrojom bielkovín pre vegetariánov a vegánov. Je tiež hypoalergénny, čo znamená, že ho dobre znášajú ľudia s alergiou na mlieko, sóju alebo lepok.

Je to skvelá alternatíva srvátkového proteínu, vhodná pri redukčných diétach aj pri naberaní svalovej hmoty. Ryžový proteín obsahuje prírodné formy aminokyselín, vitamíny B a E, vlákninu a sacharidy. Neobsahuje žiadny tuk, cholesterol ani cukor.

Pre koho je ryžový proteín vhodný? 

Hlavnou výhodou ryžového proteínu je, že je vhodný nielen pre vegánov, ale aj pre ľudí s intoleranciou laktózy. Ryžový proteín neobsahuje lepok, takže je vhodný aj pre celiatikov. 

  • Vegánom a vegetariánom.
  • Ľudia s problémami s trávením laktózy a celiatici (problém s trávením lepku).
  • Športovci, ktorí sa snažia budovať svalovú hmotu a uprednostňujú rastlinné bielkoviny.
  • Ľudia, ktorí sa snažia schudnúť a potrebujú zvýšiť príjem bielkovín.
  • Ľudia, ktorí si chcú spestriť stravu rastlinnými bielkovinami.
  • Ľudia, ktorí potrebujú zvýšiť celkový príjem bielkovín v strave.

Ako používať ryžový proteín?

Proteín môžete prijímať rôznymi spôsobmi v závislosti od vašich preferencií a cieľov. Vegánske proteíny sú ideálne na konzumáciu samotné s vodou alebo rastlinným mliekom. Rastlinné bielkoviny si môžete primiešať do obľúbenej kaše, müsli alebo si z nich pripraviť lahodné smoothie s ovocím. Môžete ho použiť aj pri pečení, aby ste dezertom dodali kvalitnú dávku bielkovín. Navyše, keď použijete ochutený proteín, často nie je potrebné pridávať žiadne iné sladidlo alebo cukor.

  • Zmiešajte s vodou alebo mliekom: Väčšinu proteínových práškov možno ľahko zmiešať s tekutinou, ako je voda, mlieko (mliečny alebo rastlinný nápoj) alebo džús. Odporúčaný pomer závisí od konkrétneho proteínu, preto si prečítajte pokyny na obale. Zvyčajne sa používajú 1-2 odmerky proteínu na 200-300 ml tekutiny.
  • Používajte šejkre alebo mixéry: na ľahké premiešanie proteínového prášku s tekutinou bez hrudiek.
  • Proteín konzumujte podľa potreby: Proteínový doplnok môžete konzumovať podľa potreby. Mnohí ľudia sa rozhodnú konzumovať proteínový nápoj po tréningu alebo ako občerstvenie medzi jedlami. 
  • V kaši alebo tvarohu: Proteín môžete použiť aj do kaše, pudingu alebo tvarohu. Jedlo získa vyšší podiel bielkovín bez tuku a cukru, a ak použijete ochutený proteín, príjemne jedlo ochutí, takže nemusíte pridávať žiadne ďalšie sladidlo.
  • Pri pečení. Môžete si pripraviť fitness dezert, ktorý chutí skvele, má viac bielkovín a vďaka sladidlu v proteíne môžete znížiť množstvo cukru. Inšpirujte sa našimi fitness dezertmi.

Ako chutí rastlinný proteín?

Rastlinné proteíny majú hustejšiu konzistenciu a niekedy môžu trochu padať na jazyk. Na rozdiel od srvátkového proteínu, ktorý sa stáva nápojom pripomínajúcim mliečny koktail, pri vegánskom proteíne stále cítiť štruktúru prášku. Je to spôsobené tým, že rastlinné bielkoviny nie sú 100 % rozpustné vo vode, ale výrobcovia už dokážu spracovať bielkovinu na úplne jemný prášok, pri ktorom často ani nerozoznáte štruktúru a tráviace enzýmy vo vašom tráviacom trakte si poradia so všetkým, aby sa dokonale vstrebal.

Zobraziť viac
Zobraziť menej
Zobraziť viac
Zobraziť menej
Filtry
Zobrazené 7 produktov
  • Značky
  • Príznaky
  • veľkosť balenia
  • príchuť
Upresniť filtre
Zoradiť podľa: