Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Vegánske zmesi

Čo sú rastlinné bielkoviny?

Rastlinné (vegánske) proteíny sú kategóriou proteínových nápojov pochádzajúcich výlučne z rastlinných zdrojov. Najčastejšie sa vyrábajú zo strukovín (sója, hrach, cícer, šošovica), obilnín (ryža, quinoa), konopného alebo tekvicového proteínu.

Pre koho je vegánsky proteín vhodný?

Bielkoviny pre vegánov už dávno nie sú len obľúbeným doplnkom rastlinnej stravy. Rastlinné bielkoviny sú vhodným zdrojom bielkovín pre tých, ktorí trpia intoleranciou laktózy a alergiou na mliečne bielkoviny. Vegánske proteínové prášky sú tiež v drvivej väčšine bezlepkové, takže sú vhodné pre celiatikov. Vegánske proteíny používa mnoho ľudí aj len na oživenie a spestrenie svojho jedálnička.

  • Vegani a vegetariáni.
  • Lidé s problémy s trávením laktózy a celiaci (problém s trávením lepku).
  • Sportovci, kteří se snaží budovat svalovou hmotu a upřednostňují rostlinné proteiny.
  • Lidé, kteří se snaží zhubnout a potřebují zvýšit svůj příjem bílkovin.
  • Osoby, které chtějí rozmanitost ve svém jídelníčku pomocí rostlinných proteinů.
  • Lidé, kteří potřebují zvýšit celkový příjem bílkovin ve své stravě.

Ako si vybrať vegánsky proteín?

Malou nevýhodou jednozložkových rastlinných bielkovín je, že neobsahujú kompletné aminokyselinové spektrum, t. j. zastúpenie určitej aminokyseliny v potrave nie je dostatočné, čo sa nazýva limitujúca aminokyselina (v obilninách je to esenciálna aminokyselina lyzín). Pri kúpe rastlinnej bielkoviny je preto lepšie zvoliť zmes viacerých zdrojov bielkovín. Vďaka rastúcej popularite vegánskych proteínov výrobcovia už dávno vedia, ako kombinovať rastlinné bielkoviny, aby ste v proteínovom nápoji získali všetky esenciálne aminokyseliny.

Ako používať vegánsky proteín?

Bielkoviny môžete prijímať rôznymi spôsobmi v závislosti od vašich preferencií a cieľov. Vegánske proteíny sú ideálne na konzumáciu samotné s vodou alebo rastlinným mliekom. Rastlinné bielkoviny si môžete primiešať do obľúbenej kaše, müsli alebo si pripraviť lahodné smoothie s ovocím. Môžete ho použiť aj pri pečení, aby ste dezertom dodali kvalitnú dávku bielkovín. Navyše, keď použijete ochutený proteín, často nie je potrebné pridávať žiadne iné sladidlo alebo cukor.

  • Zmiešajte s vodou alebo mliekom: Väčšinu proteínových práškov možno ľahko zmiešať s tekutinou, ako je voda, mlieko (mliečny alebo rastlinný nápoj) alebo džús. Odporúčaný pomer závisí od konkrétneho proteínu, preto si prečítajte pokyny na obale. Zvyčajne sa používajú 1-2 odmerky proteínu na 200-300 ml tekutiny.
  • Používajte šejkre alebo mixéry: na ľahké premiešanie proteínového prášku s tekutinou bez hrudiek.
  • Proteín konzumujte podľa potreby: Proteínový doplnok môžete konzumovať podľa potreby. Mnohí ľudia sa rozhodnú konzumovať proteínový nápoj po tréningu alebo ako občerstvenie medzi jedlami. 
  • V kaši alebo tvarohu: Proteín môžete použiť aj do kaše, pudingu alebo tvarohu. Jedlo získa vyšší podiel bielkovín bez tuku a cukru, a ak použijete ochutený proteín, príjemne jedlo ochutí, takže nemusíte pridávať žiadne ďalšie sladidlo.
  • Pri pečení. Môžete si pripraviť fitness dezert, ktorý chutí skvele, má viac bielkovín a vďaka sladidlu v proteíne môžete znížiť množstvo cukru. Inšpirujte sa našimi fitness dezertmi.

Ako chutí rastlinný proteín?

Rastlinné proteíny majú hustejšiu konzistenciu a niekedy môžu trochu padať na jazyk. Na rozdiel od srvátkového proteínu, ktorý sa stáva nápojom pripomínajúcim mliečny koktail, pri vegánskom proteíne stále cítiť štruktúru prášku. Je to spôsobené tým, že rastlinné bielkoviny nie sú 100 % rozpustné vo vode, ale výrobcovia už dokážu spracovať bielkovinu na úplne jemný prášok, pri ktorom často ani nerozoznáte štruktúru a tráviace enzýmy vo vašom tráviacom trakte si poradia so všetkým, aby sa dokonale vstrebal.

Ako dávkovať bielkoviny? Kedy užívať proteínový produkt?

Kedy si dať bielkoviny? Proteínový výrobok môžete konzumovať prakticky kedykoľvek počas dňa, aby ste doplnili potrebný príjem bielkovín. V tréningové dni sa odporúča skonzumovať jednu porciu bielkovín po tréningu.

Aký je najlepší vegánsky proteín na trhu?
 

BiotechUSA Vegan Protein

Obľúbený proteín pre svoju chuť a zloženie. Rastlinný proteín obsahuje ako hlavný zdroj bielkovín hrachový a ryžový izolát a múku z quinoy, čím pokrýva celé spektrum esenciálnych aminokyselín. Je úplne bez lepku, cukru a laktózy. Neobsahuje ani žiadne umelé sladidlá alebo farbivá. Vyberte si zo 7 príchutí.


Reflex Plant Based Protein

Tento proteín obsahuje aj kompletný profil aminokyselín z čisto rastlinného zdroja. Pozostáva z hrachového izolátu, izolátu hnedej ryže a tekvicového proteínu. Vegánsky proteín Reflex navyše obsahuje probiotické kultúry pre ešte lepšiu vstrebateľnosť. Obal proteínu je navyše plne rozložiteľný, ekologický a kompostovateľný.


Nutrend Delicious Vegan Protein

Vegánsky proteín od spoločnosti Nutrend sa skladá zo 4 zdrojov rastlinných bielkovín. Obsahuje hrachový proteínový izolát, cícerový koncentrát, konopný a tekvicový proteín. Má tiež pridanú zmes obilnín (ovos, amarant, pohánka, proso a quinoa). Proteín obsahuje aj tráviace enzýmy na podporu lepšieho vstrebávania bielkovín.


PEScience Vegan Select Protein

Pozadu nezostáva ani obľúbená americká rastlinná bielkovina, ktorá je známa svojou skvelou výraznou chuťou. Vegánsky proteín obsahuje hrachový a ryžový proteínový koncentrát. Aminokyselinový profil hrachového proteínu je najslabší, profil ryžového proteínu je najsilnejší. Kombináciou týchto dvoch bielkovín sa dosahuje aminokyselinový profil, ktorý je takmer identický s mliečnou alebo vaječnou bielkovinou.

Zobraziť viac
Zobraziť menej
Zobraziť viac
Zobraziť menej
Filtry
Zobrazené 35 produktov
  • Značky
  • Príznaky
  • veľkosť balenia
  • príchuť
zobraziť ďalšie produkty
skryť ďalšie produkty
Upresniť filtre
Zoradiť podľa: