Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Hrachové proteíny

Čo je to hrachový proteín a ako funguje?

Hrachový proteín sa zaraďuje medzi strukovinové bielkoviny a je pevnou alternatívou srvátkového proteínu. Hrachový proteín sa vyznačuje vyšším obsahom vlákniny, čo môže byť výhodou, pretože vďaka nemu sa budete cítiť dlhšie sýti. Hrachový izolát sa získava zo žltého hrachu. Spracúva sa šetrnou technológiou, pri ktorej sa zachovávajú všetky dôležité aminokyseliny a ďalšie enzýmy, ktoré napomáhajú tráveniu. Je vhodný ako alternatíva pre vegánov, vegetariánov, ako aj ľudí s alergiou na sóju, lepok alebo laktózu, čo sú zložky, ktoré sa zvyčajne nachádzajú v srvátkových a sójových proteínoch.

Pre koho je hrachový proteín vhodný? 

Hlavnou výhodou hrachového proteínu je, že je vhodný nielen pre vegánov, ale aj pre ľudí s intoleranciou laktózy. Hrachový proteín neobsahuje lepok, takže je vhodný aj pre celiatikov. 

  • Vegánom a vegetariánom.
  • Ľudia s problémami s trávením laktózy a celiatici (problém s trávením lepku).
  • Športovci, ktorí sa snažia budovať svalovú hmotu a uprednostňujú rastlinné bielkoviny.
  • Ľudia, ktorí sa snažia schudnúť a potrebujú zvýšiť príjem bielkovín.
  • Ľudia, ktorí si chcú spestriť stravu rastlinnými bielkovinami.
  • Ľudia, ktorí potrebujú zvýšiť celkový príjem bielkovín v strave.

Ako používať hrachový proteín?

Proteín môžete prijímať rôznymi spôsobmi v závislosti od vašich preferencií a cieľov. Vegánske proteíny sú ideálne na konzumáciu samotné s vodou alebo rastlinným mliekom. Rastlinný protein si môžete primiešať do obľúbenej kaše, müsli alebo si z nich pripraviť lahodné smoothie s ovocím. Môžete ho použiť aj pri pečení, aby ste dezertom dodali kvalitnú dávku bielkovín. Navyše, keď použijete ochutený proteín, často nie je potrebné pridávať žiadne iné sladidlo alebo cukor.

  • Zmiešajte s vodou alebo mliekom: Väčšinu proteínových práškov možno ľahko zmiešať s tekutinou, ako je voda, mlieko (mliečny alebo rastlinný nápoj) alebo džús. Odporúčaný pomer závisí od konkrétneho proteínu, preto si prečítajte pokyny na obale. Zvyčajne sa používajú 1-2 odmerky proteínu na 200-300 ml tekutiny.
  • Používajte šejkre alebo mixéry: na ľahké premiešanie proteínového prášku s tekutinou bez hrudiek.
  • Proteín konzumujte podľa potreby: Proteínový doplnok môžete konzumovať podľa potreby. Mnohí ľudia sa rozhodnú konzumovať proteínový nápoj po tréningu alebo ako občerstvenie medzi jedlami. 
  • V kaši alebo tvarohu: Proteín môžete použiť aj do kaše, pudingu alebo tvarohu. Jedlo získa vyšší podiel bielkovín bez tuku a cukru, a ak použijete ochutený proteín, príjemne jedlo ochutí, takže nemusíte pridávať žiadne ďalšie sladidlo.
  • Pri pečení. Môžete si pripraviť fitness dezert, ktorý chutí skvele, má viac bielkovín a vďaka sladidlu v proteíne môžete znížiť množstvo cukru. Inšpirujte sa našimi fitness dezertmi.

Ako chutí rastlinný proteín?

Rastlinné proteíny majú hustejšiu konzistenciu a niekedy môžu trochu padať na jazyk. Na rozdiel od srvátkového proteínu, ktorý sa stáva nápojom pripomínajúcim mliečny koktail, pri vegánskom proteíne stále cítiť štruktúru prášku. Je to spôsobené tým, že rastlinné bielkoviny nie sú 100 % rozpustné vo vode, ale výrobcovia už dokážu spracovať bielkovinu na úplne jemný prášok, pri ktorom často ani nerozoznáte štruktúru a tráviace enzýmy vo vašom tráviacom trakte si poradia so všetkým, aby sa dokonale vstrebal.

Zobraziť viac
Zobraziť menej
Zobraziť viac
Zobraziť menej
Filtry
Zobrazené 12 produktov
  • Značky
  • Príznaky
  • veľkosť balenia
  • príchuť
Upresniť filtre
Zoradiť podľa: