Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Rady na nafúknuté brucho. Príčiny, čo pomáha a ako sa ho zbaviť?

Nadúvanie môže znepríjemňovať každodenný život. Každý sa už určite stretol s nafúknutým bruchom - ťažko stráviteľné jedlo, veľké porcie, prejedanie. Ak sa nadúvanie často opakuje a máte stále nafúknuté brucho, musíte začať hľadať príčinu. V tomto článku nájdete príčiny a rady týkajúce sa nafúknutého brucha a ako sa ho zbaviť.

Nafúknuté brucho ľudia opisujú ako pocit:
  • tlak v žalúdku
  • nafúknutie
  • brucho ako tehotné
  • plnosť

Tieto pocity často sprevádza vypuklé brucho, ale aj bolesť a problémy s vyprázdňovaním.

Najčastejšie príčiny nafúknutého brucha

1. Hltanie – príliš rýchle jedenie

Trávenie sa začína v ústnej dutine, keď jedlo rozdrvíte zubami a zmiešate ho so slinami. Tá obsahuje enzým ptyalín, ktorý štiepi škroby. Ak jete v zhone, pracujete pri jedle a nesústredíte sa poriadne na jedlo, nielenže si neuvedomíte, že ste už zjedli celú porciu, ale jedlo aj zle prežúvate a veľké kusy sa dostávajú do žalúdka, čo ich tam tlačí a spomaľuje ich trávenie.

2. Príliš málo alebo príliš veľa vlákniny

Vláknina je nenahraditeľnou zložkou stravy a zohráva dôležitú úlohu v tráviacom trakte. Denne by sa malo prijať aspoň 30 g vlákniny. Ak si denne doprajete zeleninu, ovocie, strukoviny a celozrnné výrobky, nebudete mať problém dosiahnuť 30 gramov. Nedostatočný, ale aj nadmerný príjem vlákniny môže spôsobiť plynatosť, nadúvanie a zápchu. Viac sa tomu venujeme v článku.

Ako zistím, že mám nedostatok vlákniny? Vláknina - zdroje.

Vše, co byste měli vědět o vláknině + rozhovor s Petrem Havlíčkem a Jirkou Vackem.
 
3. Príliš veľké porcie

Ak sa po jedle cítite nafúknutí, máte pocit ťažkého brucha, môže to byť príliš veľa jedla. Pokúste sa znížiť porcie a jesť častejšie, aby váš tráviaci trakt nebol naraz vystavený takému náporu jedla.


Náš tip: Vyskúšajte Czech Virus Super Greens Pro. Funkčný produkt so zmesou super zelených rastlín pre maximálnu podporu trávenia bez nadúvania a očistu organizmu. Je sladený glykozidmi steviolu (sladidlo z rastliny stévia) a neobsahuje žiadne zbytočné plnidlá ani zahusťovadlá.


4. Sýtené nápoje a nápoje počas jedla​

Spolu s tekutinami a vďaka sýteným nápojom prehĺtame viac vzduchu, ktorý sa môže začať hromadiť. Tí, ktorých pitný režim pozostáva najmä z nápojov s bublinkami a majú problém s nafúknutým bruchom, by sa mali zamerať na neperlivé nápoje.

5. PMS (predmenštruačný syndróm)​

Hormóny v ženskom tele sa počas cyklu často menia. Počas druhej fázy menštruačného cyklu (po ovulácii a pred menštruáciou) klesá hladina estrogénu a stúpa hladina progesterónu. Okrem širokej škály pocitov a zadržiavania vody sa môžu vyskytnúť tráviace ťažkosti a s nimi spojené nafúknuté brucho.


Náš tip: Skúste do svojho jedálnička zaradiť ženský prvok železo, obmedzte slané mastné jedlá a pite veľa vody. Počas cyklu môže byť znížená aj hladina horčíka a vápnika, preto sa nebojte zvýšiť ich príjem.

6. Nedostatok cvičenia

Na nafúknuté brucho pomáha aj prechádzka po jedle alebo dokonca ľahká fyzická aktivita, ktorá podporuje trávenie tým, že zvyšuje prietok krvi aj do tráviaceho traktu. Okrem toho sa zrýchli peristaltika čriev, ktorá posúva potravu ďalej tráviacim traktom. Vyskúšajte napríklad jednoduché jogové cvičenia na nafúknuté brucho.

7. Potravinová intolerancia

Opakuje sa problém s nafúknutým bruchom po určitých jedlách? Pravdepodobne vás trápi nejaká zložka. Pokúste sa zistiť, čo vám robí zle, aby ste mohli danú zložku vylúčiť. Môžete tiež navštíviť lekára a dať si urobiť test potravinovej intolerancie.

Zhrnutie:

V tomto článku sme sa dozvedeli, aké sú najčastejšie príčiny nafúknutého brucha a čo pomáha pri nafúknutom bruchu. Za seba osobne môžem odporučiť Greens Pro, užívam ho už niekoľko rokov s prestávkami alebo užívaním menšej dávky a som veľmi spokojná. Premýšľajte o tom, čo jete, a snažte sa pri jedle naozaj sústrediť na jedlo, nepracujte pri jedle a jedzte pomaly.

Autor článku: Tereza Fuková

Mohlo by vás zaujímať:

Najlepšie spaľovače tukov. Majú zmysel? Ako poznám, že funguje?

Spaľovače tukov sú riešením, pokiaľ sa snažíte zbaviť prebytočného tuku. Aká látka by v ňom nemala chýbať a ako spoznáte, že funguje sa dozviete v novom článku.

Magnesium, prečo ja tak dôležité a aká forma horčika je najlepšia?

Horčík je jedným z najviac nedostatkových minerálov v našom tele. Horčík má vplyv na zníženie miery únavy a vyčerpania, prispieva k rovnováhe elektrolytov, normálnej činnosti svalov a normálnej psychickej činnosti.

Sledujte nás na sociálnych sieťach: