Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Magnesium, prečo ja tak dôležité a aká forma horčika je najlepšia?

Nerád hovorím o horčíku, že je najdôležitejším minerálom, pretože to budí dojem, že iný prvok v ľudskom tele tak dôležitý nie je - čo nie je pravda. Dlhodobo by nemal v ľudskom tele chýbať žiadny minerál.

Horčík však patrí k tým najdôležitejším najmä preto, že sa podieľa ako faktor na stovkách enzymatických reakcií a tiež preto, že ho má väčšina populácie nedostatok. Nároky na tento minerál sa zvyšujú viacerými faktormi, napr. životné prostredie, fyzické a psychické vyťaženie, stres, rôzne choroby, napríklad aj hlasná hudba a mnohé iné. V dnešnej dobe vám už povie každý športovec, že ​​berie horčík. Ak nie, časom začne (možno po tomto článku).

Prečo užívať horčík? Kvôli kŕčom? Iste, to vie skoro každý, že nedostatok horčíka spôsobuje kŕče. Aj vďaka kŕčom väčšinou začneme horčík dopĺňať, keďže sú nepríjemné a dajú nám jasne najavo, že je niečo zle. Nedostatok horčíka má však veľa ďalších prejavov, o ktorých väčšina z vás nevie.

Na horčíku sú totiž závislé svalové kontrakcie a relaxácie, neurologické funkcie, metabolizmus ATP, tvorba kostí a mnoho ďalšieho. Z toho vyplýva, že ďalšími prejavmi môžu byť napríklad depresie, bolesti hlavy, brnenie končatín, srdcová arytmia, nespavosť...

Schválené zdravotné tvrdenia:

  • Horčík pomáha znižovať mieru únavy a vyčerpania
  • Horčík prispieva k rovnováhe elektrolytov
  • Horčík prispieva k normálnemu energetickému metabolizmu
  • Horčík prispieva k normálnemu fungovaniu nervového systému
  • Horčík prispieva k normálnej funkcii svalov
  • Horčík prispieva k normálnej syntéze bielkovín
  • Horčík prispieva k normálnej duševnej činnosti
  • Horčík prispieva k udržaniu normálneho stavu kostí
  • Horčík prispieva k udržaniu normálneho stavu zubov
  • Horčík prispieva k procesu delenia buniek

Aký je odporúčaný denný príjem?

Všeobecne je odporúčaný denný príjem stanovený na 375 mg elementárneho horčíka (pozor, nezamieňajte si ho s celkovým obsahom horčíka).. Pre ženy sa udáva menej, pre mužov naopak viac. Ako všeobecné odporúčanie nám toto stačí. Veľa aktívnych jedincov alebo iných osôb vystavujúcich sa faktorom, ktoré zvyšujú nároky na horčík, bude potrebné tento minerál prijať oveľa viac, rovnako to často býva u tehotných žien, kedy sa ich potreba horčíka zvýši. Denný príjem je teda veľmi individuálny.

V akých potravinách nájdeme horčík?

Horčík je súčasťou mnohých potravín. Sú to mäso, listová zelenina, strukoviny a obilniny, mliečne výrobky aj niektoré minerálne vody prirodzene obsahujú vyššie množstvo horčíka. Každopádne málo kedy prijmeme skutočne dostatočné množstvo. Záleží, čo máme za jedinca, aký je jeho jedálniček, kvalita potravín, atď. Keďže si čítate článok na fitness stránke, predpokladám, že ste nejakým spôsobom aktívny a teda vám rovno hovorím, že urobíte najlepšie, keď budete horčík dopĺňať formou suplementov.

Na trhu je veľa doplnkov s horčíkom, ktoré si mám vybrať?

Vyberajte formy, ktoré telo vstrebáva vo veľkom množstve. Najlepšie vstrebateľné sú chelátové formy a dobre vstrebateľné aj organické formy. Nekupujte anorganické formy horčíka, pretože sú pre telo minimálne využiteľné a môžu vyvolávať ťažkosti.

Vyhnite sa týmto formám:
  • hydroxid horečnatý
  • uhličitan horečnatý
  • Oxid horečnatý (veľmi často používaný)
  • síran horečnatý

Všetko to sú anorganické formy, ktoré nepoužívajte ako dopĺňanie horčíku. V iných krajinách sa používajú pre nejaké vedľajšie problémy (zápcha, pálenie záhy, zlé trávenie,…)

Najlepšie vstrebateľné formy:
  • Malát
  • Orotát
  • Bisglycinát
  • Citrát
  • Tauri
  • Treonát
  • Glukonát

Tieto formy majú navyše určité špecifické účinky. Všetky tieto formy by som odporučil užívať s B-komplexom, ktorý využitie horčíka podporuje.

Kedy užívať horčík?

Všeobecne najlepšie v neskorých hodinách večer alebo skoro ráno. Záleží to na forme horčíka, takže si to viac rozoberieme pri jednotlivých druhoch.


Smartfuel Magnesium Bisglycinate

Najlepšia forma horčíka s výbornou vstrebateľnosťou. Bisglycinát má absorpciu a využitie približne o 80 % vyššie ako ostatné formy, preto je horčík v chelátovej väzbe najlepšou formou horčíka. Okrem toho každá kapsula obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu B6, ktorý je nevyhnutný pre optimálne využitie horčíka. Vitamín B6 ďalej zlepšuje vstrebávanie a poskytuje rýchlejšiu úľavu od príznakov nedostatku horčíka.

100% Magnesium Bisglycinate

Obsahuje horčík vo forme vysoko využiteľného bisglycinátu horečnatého. Táto forma reprezentuje minerály v chelátových väzbách. Výhodou minerálov je to, že sú elektricky neutrálne a lepšie sa dostávajú v nezmenenej podobe na miesto určenia v organizme. Táto inovovaná je navyše ochutená výhradne prírodným arómou a zo 100% sladená extraktom z rastliny stévia.


Magnesium Bisglycinate v kapsulách

Magnézium bisglycinate chelate buffered = patentovaná synergický kombinácia, ktorá z hľadiska vstrebateľnosti len ťažko hľadá konkurenciu! Základ tvorí pufrovaný chelát horčíka (pufrovaný bisglycinát horečnatý) v synergický kombinácii s kyselinou citrónovou a oxidom horečnatým. Všetko v perfektne vyváženom pomere.


 Magnesium Citrate

Jedna z najrozšírenejších a bežne dostupných lepších foriem horčíka. Je to vysoko vstrebateľná forma horčíka, ale pri dlhodobom používaní môže byť riziková.  Tento horčík je najlepšie užívať skoro ráno s jedlom v kombinácii s B-komplexom


Magnesium Bisglycinate

Táto forma horčíka sa tiež pomerne rýchlo rozširuje. Je skvele vstrebateľná a má upokojujúci účinok. Osoby, čo ho užívajú, majú lepší spánok, lepšie zvládajú stresové situácie a sú celkovo pokojnejšie. Bohužiaľ je tu jedna nevýhoda. U niektorých osôb dokáže byť aj silne preháňajúci. Rozhodne nie je dobré to s týmto druhom horčíka preháňať. Užívajte najlepšie vo večerných hodinách pred spaním v kombinácii s B-komplexom.


Magnesium Malate

Organická zlúčenina horčíka a kyseliny jablčnej - jablčnan horečnatý. Vďaka tejto symbióze je horčík pevne zviazaný s kyselinou jablčnou, čo môžeme označiť ako minerál v chelátovej väzbe. Kyselina jablčná má pozitívny vplyv na trávenie a vstrebávanie živín. Ďalej je táto kyselina známa vďaka svojim schopnostiam regulovať hladinu kyslosti v tele a tým podporovať optimálnu funkciu zažívacieho systému. Horčík malát má skôr energizujúce účinky, preto ho odporúčame užívať ráno.


Magnesium Complex

Supreme Magnesium Complex je komplexná zmes horčíka obsahujúca tri rôzne formy - bisglycinát, citrát a malát. Využijete tak výhody všetkých foriem naraz.


Záver

Existuje mnoho ďalších foriem, ale tieto som považoval za najdôležitejšie. Ako vidíte, formy horčíka môžu mať mnoho ďalších účinkov, napríklad upokojenie, hnačku, zvýšenie energie a mnoho ďalších. Jednotlivé formy sa určite dajú kombinovať.

Osobne by som si zaobstaral hlavne malát. Ľahko dostupný citrát by som použil len v prípade núdze a ostatné formy, ak máte nejaké problémy, ktoré môže špecifická forma horčíka odstrániť.

Ako dávkovať vitamíny a minerály. Ktoré z nich treba užívať nalačno a ktoré s jedlom, sa dozviete v tomto videu.

Mohlo by vás zaujímať:

Ako vybrať kvalitný proteín? Najlepší prírodný srvátkový proteín.

Na dostatočný príjem bielkovín by mal dbať každý z nás, či už ste aktívny športovec alebo nie. Proteíny majú na starosť mnoho funkcií. Ako vybrať kvalitný proteín?

TOP 5 doplnkov výživy | Najlepšie doplnky výživy pre športovcov aj nešportovcov. Ktoré doplnky výživy sa oplatia?

Tréner Jirka Vacek vám predstaví najlepšie fitness doplnky pre športovcov, ale aj pre nešportujúcu časť populácie. Ide o nedostatkové vitamíny a minerály, ktoré nášmu telu chýbajú. Ako sa ich nedostatok prejavuje?

Sledujte nás na sociálnych sieťach: