Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Ako vybrať kvalitný proteín? Najlepší prírodný srvátkový proteín.

Adekvátny príjem bielkovín je nevyhnutný pre každého z nás, či už športujeme alebo nie. Bielkoviny sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho tela a majú mnoho dôležitých funkcií:

  • sú stavebnými prvkami buniek a tkanív
  • sprostredkúvajú transport látok v celom tele
  • sú zdrojom esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nedokáže samo vyrobiť
  • môžu slúžiť ako zdroj energie
  • sú nevyhnutné pri budovaní svalovej hmoty
  • zo všetkých makroživín majú najväčšiu schopnosť zasýtiť, preto by nemali chýbať v žiadnej redukčnej diéte
  • majú najväčší termický účinok zo všetkých makronutrientov (t. j. telo spotrebuje približne 30 % ich energie na trávenie)

Ak nemáte dostatok bielkovín z bežnej stravy, či už z dôvodu zvýšenej fyzickej aktivity alebo nedostatku bielkovín v strave, super možnosťou je doplniť bielkoviny prostredníctvom proteínového nápoja. Bielkoviny dokážu zabezpečiť, aby naše telo dostalo živiny, ktoré potrebuje na optimálne zdravie a výkon.

Ako vybrať kvalitný proteín?

Termín 100% prírodný proteín označuje proteín, ktorý neobsahuje žiadne umelé prísady, aditíva ani geneticky modifikované organizmy (GMO). Toto označenie zdôrazňuje čistotu produktu, čo ocenia tí, ktorí preferujú prírodné potraviny. Proteín by mal mať tieto vlastnosti:

  • Bez umelých dochucovadiel
  • Bez chemických prísad
  • Bez zbytočných aditív
  • Sladené prírodnými sladidlami

Mnohí ľudia nechcú používať umelé sladidlá a farbivá, preto hľadajú prírodné srvátkové bielkoviny. Jirka Vacek na túto tému natočil video, v ktorom vysvetľuje problémy s tým spojené, napríklad prečo sú prírodné proteíny drahšie, prečo nechutia tak dobre alebo čo treba hľadať na etikete pri výbere proteínu.


Najlepšie prírodné proteíny:
 

Prom-in CFM Clean

Úplne prírodne vyrobený z natívneho srvátkového proteínu. Na ochutenie sú použité prírodné suroviny žiadne umelé sladidlá ani farbivá, napriek tomu je proteín krémový a naozaj chutný, navyše je obohatený o tráviace enzýmy.

SmartFuel 100 % whey protein 

Proteín je získaný priamo z čerstvého mlieka pochádzajúceho od kráv z kontrolovaných európskych chovov, pasúcich sa na pastvinách a kŕmených výhradne trávou. Príchuť NATURAL neobsahuje žiadne dochucovadlá ani iné aditíva.

BiotechUSA Iso Whey Zero Natural

Proteín obsahuje až 95 % kvalitného srvátkového izolátu. Výrobný proces sa vykonáva mikrofiltráciou a ultrafiltráciou pri nízkych teplotách, aby sa nepoškodila štruktúra obsiahnutých bielkovín. Ocenia ho aj ľudia, ktorí majú problémy s trávením laktózy, pretože vďaka procesu filtrácie je proteín bez nej.

MyoTec I Love BIO Protein

Prémiové zdroje bielkovín so zaručeným pôvodom a čistotou v certifikovanej BIO kvalite. Základom je vybraná zmes bielkovín v garantovanom pomere 1:1 (nedenaturovaný srvátkový bielkovinový koncentrát a natívny mliečny bielkovinový koncentrát) z lokálnej rakúskej produkcie.

Reflex Natural Whey

Proteín spracovaný metódou CFM neobsahuje žiadne umelé prísady. Obsahuje patentovanú formu Digezymu, kombináciu jedenástich enzýmov a probiotickej kultúry laktospor. Neobsahuje syntetické sladidlá (aspartám, sukralózu, acesulfám K atď.), umelé farbivá ani zahusťovadlá (guarovú gumu, polydextrózu atď.).


Mohlo by Vás zaujímať:

Magnesium malát: Skvelá forma horčíka pre lepší výkon a regeneráciu

Maximalizujte svoj výkon a obmedzte únavu vďaka energizujúcej forme horčíka.

Ako vybrať kvalitný multivitamín?

Multivitamíny sú najpredávanejšie doplnky stravy na trhu a nie je divu, všetky tieto mikronutrienty sa podieľajú na správnom fungovaní celého organizmu.

​Petr Havlíček o bielkovinách ▷ Ideálný pomer rastlinnej vs. živočíšné. Nadúvanie. Proteín na pečenie?

Výživový špecialista Petr Havlíček odpovedá na najčastejšie otázky ohľadom príjmu bielkovín v strave.

Sleduj nás: