Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Magnesium malát: Skvelá forma horčíka pre lepší výkon a regeneráciu

Maximalizujte svoj výkon a obmedzte únavu vďaka energizujúcej forme horčíka. Magnesium malát je organická zlúčenina horčíka a kyseliny jablčnej, ktorá ponúka viac než len základný prísun horčíka. Vďaka kombinácii s kyselinou jablčnou výnimočne podporuje produkciu bunkovej energie, čím je ideálny pre každého, kto chce zvýšiť ako duševnú, tak fyzickú výkonnosť.

✅ Velmi dobrá vstrebateľnosť

Horčík v produkte je prítomný vo forme kyseliny jablčnej a elementárneho prvku, čo predstavuje minerál v chelátovej väzbe. Horčík zohráva kľúčovú úlohu v zaistení optimálneho fungovania nášho tela. Podieľa sa na stovkách biochemických reakcií.

Aké sú účinky horčíka malát?​ 
  • Energetický metabolizmus: Horčík podporuje vytváranie energie v tele. Je nevyhnutný v metabolizme sacharidov a ich využitie pre tvorbu energie.
  • Svalová funkcia: Správna hladina horčíka je úplne zásadná pre svalovú kontrakciu a relaxáciu.
  • Nervová signalizácia: Horčík ovplyvňuje nervový systém a podieľa sa dokonca aj na regulácii nálad a emócií.
  • Zdravé kosti: Spolupracuje s vápnikom a ďalšími minerálmi na udržaní pevných a zdravých kostí.
  • Imunitný systém: Horčík podporuje funkciu imunitného systému a zápalovej reakcie v tele.

✅ Čo je horčík malát a ako funguje? 

Ide o organickú zlúčeninu horčíka a kyseliny jablčnej, známu tiež ako jablčnan horečnatý. Vďaka jedinečnej symbióze je horčík pevne zviazaný s kyselinou jablčnou, čo môžeme označiť ako minerál v chelátovej väzbe. Kyselina jablčná má vo výžive niekoľko významných benefitov. Podľa štúdií uverejnených v časopise Nutrition Journal má kyselina jablčná pozitívny vplyv na trávenie a vstrebávanie živín. Ďalej je táto kyselina známa vďaka svojim schopnostiam regulovať hladinu kyslosti v tele a tým podporovať optimálnu funkciu zažívacieho systému.

Čo sa týka vstrebateľnosti, podľa výskumu zverejneného v časopise The Journal of Nutrition, nie je u organických zlúčenín zásadný rozdiel vo vstrebateľnosti. Výskum ukazuje, že Magnesium Malát teda nie je vstrebateľnejší ako iné formy, napríklad glycinát.

Je však dôležité zvážiť širší obraz. Pri výbere Magnesium Malátu nejde len o vstrebateľnosť, ale aj o synergiu s kyselinou jablčnou. Táto kombinácia vám nielen poskytuje horčík, ale taktiež prináša výhody doplnkového príjmu kyseliny jablčnej pre vaše celkové zdravie, ako uvádza viac zdrojov a výskumov.

✅ Prom-in 100% Magnesium Malate: Kľúčové výhody a benefity

Magnesium Malát prináša niekoľko kľúčových výhod oproti iným formám horčíka. Podľa štúdie publikovanej v časopise Journal of American College of Nutrition sa zistilo, že Magnesium Malát môže výrazne podporiť energetický metabolizmus a zvýšiť výkonnosť športovcov.

Ďalšou významnou výhodou je jeho vplyv na tráviacu pohodu. Štúdia z „European Journal of Nutrition“ naznačuje, že Magnesium Malát minimalizuje tráviace nepohodlie, ktoré sa občas spája s niektorými inými formami horčíka. Táto vlastnosť z neho robí vynikajúcu voľbu pre použitie pred tréningom, prispievajúci tak k optimálnemu výkonu.

Napriek tomu, že sa Magnesium Malát obvykle užíva počas dňa, prispieva aj k zlepšeniu spánku a regenerácie. Výskum z Journal of Research in Medical Sciences potvrdzuje jeho pozitívne účinky na kvalitu spánku.

Táto kombinácia výhod robí z Magnesium Malátu veľmi efektívnu a všestrannú zlúčeninu, ktorá podporuje výkon, regeneráciu a celkovú pohodu.

✅ Je horčíkový deficit aj vaším problémom?

Využite silu horčíka na zvýšenie svojho výkonu a odstránenie únavy. Tento doplňok môžete užívať kedykoľvek počas dňa, čo vám zaistí príval trvalej energie pre každodenné výzvy.

  • Chutný nápoj bez balastných látok: Rozpustením prášku v 250 ml vody získate chutný nápoj, ktorý je vhodný na použitie kedykoľvek počas dňa.
  • Žiadne tráviace problémy: Malát horečnatý vďaka svojej štruktúre minimalizuje tráviace nepohodlie. Na rozdiel od citrátu horečnatého, ktorý môže niektorým ľuďom spôsobiť hnačku alebo nepríjemný pocit v žalúdku, je pri použití malátu horečnatého toto riziko minimálne.
  • 100% dennej dávky: Jedna dávka obsahuje 375 mg elementárneho horčíka a navyše je vo forme chutného nápoja. Súčasne vďaka tejto dávke získate aj 100% denného odporúčaného množstva vitamínu B6.

Mohlo by vás zajímat:

Anabolizmus: Čo rozhoduje o tom, či budem naberať svaly alebo tuk?

Počas tréningu dochádza k silnému katabolizmu, t. j. k poškodeniu svalových vlákien. Neskôr dochádza k anabolizmu. Ako ho podporiť?

TOP 5 doplnkov výživy | Najlepšie doplnky výživy pre športovcov aj nešportovcov. Ktoré doplnky výživy sa oplatia?

Tréner Jirka Vacek vám predstaví najlepšie fitness doplnky pre športovcov, ale aj pre nešportujúcu časť populácie. Ide o nedostatkové vitamíny a minerály, ktoré nášmu telu chýbajú. Ako sa ich nedostatok prejavuje?

Sledujte nás na sociálnych sieťach: 

Zdroj: Abbasi B et al., Journal of Research in Medical Sciences, 2012
Zdroj: Schwalfenberg GK, European Journal of Nutrition, 2017
Zdroj: Schuette SA et al., Journal of the American College of Nutrition, 1994
Zdroj: Coudray C., The Journal of Nutrition, 2003
Zdroj: Yan-Ping Huang, Nutrition Journal, 2010