Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Ako vybrať kvalitný multivitamín?

Nezařazeno

Multivitamíny sú najpredávanejšie doplnky stravy na trhu a nie je divu, všetky tieto mikronutrienty sa podieľajú na správnom fungovaní celého organizmu. Ovplyvňujú regeneráciu, trávenie, energiu, funkciu nervového systému, imunitný systém a ďalšie dôležité aspekty.

✅ Pre koho sú multivitamíny vhodné?

Vitamíny a minerály môže užívať prakticky každý. Zvýšenú potrebu majú hlavne aktívni jedinci, športovci a potom určité skupiny ľudí, ako sú jedinci so stravovacím obmedzením, s oslabenou obranyschopnosťou tela či tehotné a dojčiace ženy.

✅ Príznaky nedostatku vitamínov a minerálov

Najčastejšími príznakmi nedostatku jedného alebo viacerých vitamínov a minerálov sú obvykle celková únava, slabosť a znížená imunita. Ďalšie rizikové faktory nedostatku vitamínov sú napríklad aj krvácanie ďasien, praskanie kútikov úst, lámanie nechtov, nadmerné vypadávanie vlasov, zhoršenie stavu pleti a podobne

✅ Ako zistiť, čo mi chýba za vitamíny?

Väčšina z nás dokáže vyhodnotiť, či jeho jedálniček je pestrý a obsahuje dostatok kvalitného jedla, ovocia a zeleniny. Pokiaľ v strave nemáte kvalitné živiny, ani neužívate žiadne suplementy obsahujúce spektrum vitamínov a minerálov, je pravdepodobné, že za vašu nepohodu môže práve ich nedostatok, ale presné hodnoty je možné zistiť iba z krvných testov.​ 

 Aké sú najlepšie využiteľné formy vitamínov a minerálov?

Za horšie vstrebateľné formy sa označujú oxidové formy, ktoré telo nedokáže tak dobre využiť, ako je napríklad forma bisglycinát alebo malát. Najlepšie vstrebateľné formy u vitamínov sú:

  • Vitamín D3 (cholekalciferol)
  • Vitamín K2 (menachinón)
  • Metylfolát, je aktívna forma kyseliny listovej (vitamínu B9)
  • Metylkobalamín je biologicky aktívna forma vitamínu B12
  • Pyridoxal-5-fosfát je aktívna forma B6
  • Chelátové minerály: Chelátové minerály sú viazané na aminokyseliny, čo zvyšuje ich stabilitu a vstrebateľnosť.

✅ V čom je liposomálna forma vitamínov lepšia?

Klasicky sa vitamín po vstrebaní do tela črevnou stenou dostane cez vrátnicovú žilu do pečene. Tam je metabolizovaný pečeňovými enzýmami. Lipozomálny vitamín sa vďaka svojej unikátnej štruktúre vstrebe ihneď do črevného lymfatického systému a následne cez hrudný miazgovod do celého tela. Preto nie je potrebná pri liposomálnej forme nutná taká veľká dávka, zodpovedá tomu ale aj cena.

Je možné predávkovať sa vitamínmi? Čo sa stane?

Áno, aj vitamíny sa dajú predávkovať. Predávkovanie vitamínmi sa nazýva hypervitaminóza a pokiaľ jednorazovo užijete vysokú dávku vitamínov, môže sa objaviť nevoľnosť, črevné problémy alebo žihľavka. Väčšina vitamínov i minerálov sa pri nadbytočnom množstve, kedy ich telo nedokáže využiť vylúči močom, takže príznaky čoskoro ustúpia a je odporúčané veľa piť. Pri dlhodobom nadmernom dávkovaní vitamínov a minerálov sú potom dôsledky hypervitaminózy vážnejšie. Preto sa vždy držte odporúčaného dávkovania výrobcu, ktoré je napísané na výrobku. Pokiaľ sa budete riadiť návodom, nemusíte sa obávať žiadnych vedľajších účinkov.

✅ Je bezpečné kombinovať multivitamíny s ďalšími doplnkami stravy?

Áno, multivitamíny a multiminerály môžete kombinovať prakticky s ktorýmkoľvek iným doplnkom stravy, je dôležité pozerať na zloženie užívaných doplnkov stravy, aby produkty neobsahovali rovnakú dávku a vy neužívali dvojnásobnú dávku určitého vitamínu alebo minerálu.

✅ Kedy je najlepší čas na užívanie multivitamínov – ráno, večer, s jedlom, nalačno?

Na túto otázku neexistuje univerzálna odpoveď. Multivitamíny odporúčame užívať s jedlom, pretože obsahujú vitamíny (A, D, E a K), ktoré sú rozpustné v tukoch a niekomu môže vysoká koncentrácia vitamínov a minerálov dráždiť žalúdok, čo sa aj užívanie počas jedla nestáva, ale ak si zvolíte užívanie ráno, na poludnie alebo večer alebo či si dávku rozdelíte, je na vás. Odporúčame, ale vitamíny a minerály užívať v podobnú dennú dobu.

✅ Aké sú najlepšie značky multivitamíny na trhu?
 

 

Reflex Nexgen 60 kapsůl

Multivitamín prémiovej kvality s obsahom 33 biologicky aktívnych zložiek, ktoré okrem iného napomáhajú regenerácii, výkonnosti, vitalite a obranyschopnosti. Vyvážený pomer vitamínov a minerálov podporujúci vstrebateľnosť a obsah probiotických kultur zabezpečia aj pri zvýšenej fyzickej aktivite telu dostatok potrebných mikronutrientov.

Prom-in Vita Solution 60 tabliet

Profesionálny produkt, ktorý obsahuje komplex vitamínov a minerálov v optimálnom pomere a forme tak, aby pokryl zvýšenú potrebu mikroživín zaťažovaného organizmu.

Czech Virus SuperVita PRO 

Obsahuje riadnu dávku dôležitých vitamínov, minerálov v chelátovej väzbe a ďalšie látky, ktoré podporujú správne fungovanie ľudského tela. Medzi ďalšie látky sa radí napr.: Coenzyme Q10, Lutein, Cholin, Ženšen, Zázvor, Ashwagandha, ai. Nové zloženie je vhodné pre vegánov a je sladené steviol-glykozidy.


Záver:

Správny výber multivitamínu môže byť kľúčový pre udržanie optimálneho zdravia a vitality. Pri výbere multivitamínu je dôležité vziať do úvahy svoje individuálne potreby, zdravotný stav a životný štýl. Hlavne aktívni jedinci a ľudia, ktorí majú z nejakého dôvodu obmedzenú stravu by mali užívanie multivitamínov zvážiť. 

Mohlo by vás zajímat:

Ako kombinovať doplnky stravy pre rast svalov?

Ako správne používať doplnky stravy, ak sa snažíte o rast svalovej hmoty a chcete z tréningu vyťažiť maximum?

Dávkovanie kreatínu - ako užívať kreatín, koľko a kedy?

Kreatín je svalový energizér, ktorý priamo zvyšuje svalový výkon. Látka, ktorá podporuje rast svalovej hmoty a nepriamo znižuje hladinu podkožného tuku. Viete však, ako ho užívať, koľko a kedy?

Sleduj nás: