Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Dávkovanie kreatínu - ako užívať kreatín, koľko a kedy?

Nie je náhoda, že kreatín je v súčasnosti jednou z najpopulárnejších látok na trhu so športovou výživou. Je jedným z najznámejších a najvyhľadávanejších doplnkov naprieč celým spektrom všetkých športových úrovní.

Kreatín je látka, ktorá má veľký význam pre svalovú prácu, najmä pri intenzívnych krátkodobých výkonoch, ktoré si vyžadujú "explozívny výdaj energie".

O kreatíne diskutovali aj tréneri Jirka Vacek a Lukáš Roubík s Miloslavom Šindelářom z Inštitútu modernej výživy. Naozaj zaujímavé informácie nájdete v tomto videu. O kreatíne sa hovorí v 15. minúte.

Asi nie je potrebné sa púšťať do zložitej analýzy mechanizmu účinku kreatínu, ale je dôležité spomenúť, že kreatín pomáha tvorbe ATP (adenozíntrifosfátu), čo je zlúčenina sacharidu ribózy, adenínu a troch fosfátov. Energia sa uvoľňuje oddelením fosfátu. Nemôže sa ukladať v tele, aby sa vytvorili zásoby na neskorší daždivý deň. ATP je okamžitým zdrojom energie pre pracujúce svaly, a preto je absolútne nevyhnutný pre svalovú kontrakciu. Pri nízkom obsahu kreatínu v našom tele klesá kvalita svalového výkonu v dôsledku obmedzenej schopnosti regenerovať ATP, dochádza k predčasnému vyčerpaniu, znižuje sa intenzita tréningu a klesá náš výkon počas záťaže. Prínos je teda jasný a treba poznamenať, že overený praxou. Zvyšuje sa svalová sila a objem, zlepšuje sa regenerácia a do určitej miery sa zlepšuje svalová vytrvalosť.

Ak chcete zlepšiť svoj športový výkon alebo nabrať svalovú hmotu, užívanie kreatínu bude určite prospešné. Samozrejme, na prvom mieste sú vždy základy výživy (kvalitná vyvážená strava, vitamíny, omega 3, bielkoviny, aminokyseliny) a ak k užívaniu ergogénnych látok pristupujete s primeranou dávkou racionality. To znamená, že rešpektujete odporúčania odborníkov týkajúce sa správneho dávkovania a spôsobu užívania a predovšetkým investujete do správnej kvality.

Pozrime sa na to, čo je dobré vedieť, ak ste sa rozhodli zaradiť kreatín do svojho suplementačného plánu - okolo jeho dávkovania a spôsobu užívania je veľa nejasností.

Aké kreatíny odporúčame:

 

SmartFuel Creatine Monohydrate 500 g

100% čistý kreatín monohydrát v prvotriednej kvalite. Kreatín je jedným z najúčinnejších produktov určených na zvýšenie fyzickej sily, výkonnosti a rýchleho nárastu svalovej hmoty.


Prom-in Creatine HPLC

Kreatín zvyšuje fyzickú výkonnosť počas po sebe nasledujúcich krátkych intervalov fyzického cvičenia vysokej intenzity - priaznivý účinok sa dosahuje pri príjme 3 g kreatínu HPLC denne.


Extrifit Crea Mohydrate 400 g

Kreatín monohydrát s certifikovanou čistotou zaručenou patentovanými výrobnými postupmi. Creapure má najvyššiu dostupnosť a ideálne sa vstrebáva do ľudského tela.

Kompletný sortiment kreatínov >>>>

Aké množstvo kreatínu?

Jedno je jasné, pri kreatíne platí, že čím viac, tým lepšie. Väčšina odborných štúdií ukazuje, že účinná je už dávka okolo 3 - 5 g kreatínu denne, ale pre maximálnu podporu tréningu je možné zvýšiť príjem až na 10 - 20 g denne. Akékoľvek zvýšenie nad túto úroveň možno považovať za zbytočné. Nebude ďalej zvyšovať hladinu kreatínu vo svaloch a prebytok sa vylúči močom. Okrem toho množstvo 20 g kreatínu denne má praktický význam len pri použití tzv. plniacej fázy, keď sa dosahuje oveľa rýchlejší efekt "naplnenia" svalov. Najnovšie štúdie však ukázali, že rovnaký účinok možno dosiahnuť pravidelným, postupným užívaním v oveľa nižších dávkach v závislosti od telesnej hmotnosti. Pre pokročilého športovca s hmotnosťou 100 kg je maximálna odporúčaná denná dávka kreatínu približne 15 g. Plniaca fáza má preto zmysel vtedy, keď chce užívateľ dosiahnuť čo najrýchlejšie nasýtenie svalov kreatínfosfátom. Inými slovami, keď chcete (alebo potrebujete), aby sa účinok kreatínu prejavil čo najrýchlejšie. Tento spôsob je síce pôsobivejší (z vizuálneho hľadiska), ale aj podstatne drahší, a to z hľadiska finančných prostriedkov aj vyšších nárokov kladených na organizmus pri odbúravaní kreatínu.

Kedy užívať kreatín?

Pri kreatíne, rovnako ako pri iných ergogénnych látkach, je mimoriadne dôležité načasovanie. Niektorí ho odporúčajú užívať v cykloch, zvyčajne v niekoľkých týždňových intervaloch, kedy sa dosiahne optimálne užívanie a účinok. Dĺžka cyklu vždy závisí od konkrétnych potrieb športovca. Najčastejšie sa používajú cykly v trvaní 4 - 6 týždňov, po ktorých nasleduje niekoľkotýždňová prestávka (2 - 3 týždne). Iní kreatín necyklujú a užívajú stále rovnakú dávku, odporúčame vyskúšať, čo vám lepšie vyhovuje.

Príjem kreatínu v rámci denného režimu úzko súvisí s tréningom. Kľúčová dávka je približne 30 minút pred tréningom (2-5 g) a potom ihneď po tréningovej jednotke (opäť 2- 5 g, v závislosti od telesnej hmotnosti a intenzity tréningu). V dňoch voľna dokonca stačí znížiť dávku na 5 g a stále môžeme očakávať skvelé výsledky!

Možnosti zvýšenia účinku kreatínu

Kreatín je látka, ktorá je pomerne nestabilná a citlivá na spôsob použitia. Účinnosť kreatínu môžete zvýšiť jeho užívaním spolu s jednoduchými cukrami, ako je napríklad glukóza. Príjem cukru zvyšuje hladinu glykogénu v krvi, a tým aj vylučovanie inzulínu. A práve inzulín pomáha "tlačiť" kreatín do svalových buniek. Odporúča sa užívať kreatín spolu s dextrínom alebo maltodextrínom (20 - 40 g). Problémom je, že vysoké dávky jednoduchých cukrov pred tréningom nie sú žiaduce, nehovoriac o tom, že z dlhodobého hľadiska je ich pravidelné užívanie rizikové. Môžu byť totiž spolupodmieňujúcim faktorom pri vzniku cukrovky (diabetes mellitus 2. typu). Nedávne štúdie ukázali, že množstvo sacharidov možno znížiť pridaním iných látok, ktoré minimalizujú tieto vedľajšie účinky pri zachovaní výslednej zvýšenej schopnosti absorpcie a retencie kreatínu. Preto sa investícia do týchto výrobcami vytvorených synergických "transportných" zmesí, ktoré sú síce podstatne drahšie, ale bývajú v optimálnom zložení, ktoré doma len ťažko dosiahnete, môže naozaj oplatiť. (Napr. kompletné All-In-One prípravky, ako je One Stop XTREME). Na druhej strane je nevhodné užívať kreatín spolu so šťavami, ktoré vo veľkej miere obsahujú fruktózu, ktorá v tomto prípade neovplyvní vylučovanie inzulínu želaným spôsobom.

Mohlo by vás zaujímať:

Ako vybrať kvalitný proteín? Najlepší prírodný srvátkový proteín.

Na dostatočný príjem bielkovín by mal dbať každý z nás, či už ste aktívny športovec alebo nie. Proteíny majú na starosť mnoho funkcií. Ako vybrať kvalitný proteín?

TOP 5 doplnkov výživy | Najlepšie doplnky výživy pre športovcov aj nešportovcov. Ktoré doplnky výživy sa oplatia?

Tréner Jirka Vacek vám predstaví najlepšie fitness doplnky pre športovcov, ale aj pre nešportujúcu časť populácie. Ide o nedostatkové vitamíny a minerály, ktoré nášmu telu chýbajú. Ako sa ich nedostatok prejavuje?

Sledujte nás na sociálnych sieťach: