Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Čo jesť po tréningu? A čo znamená anabolické okno?

Je dôležitejšie jesť pred tréningom alebo po tréningu?

Jedlo po cvičení je oveľa dôležitejšie ako jedlo pred cvičením, pretože dopĺňa to, čo sme vyčerpali, a vracia živiny do rovnováhy. Tréning spúšťa proces adaptácie na cvičenie. Cvičenie je katabolická udalosť, pri ktorej ničíte a nebudujete svaly, jedlo po tréningu dopĺňa živiny, aby sa mohlo budovať a regenerovať tkanivo a dostať sa do anabolizmu.

Čo je anabolické okno a ako ho čo najlepšie využiť?

Kedysi sa hovorilo, že treba jesť do hodiny po tréningu, dnes vieme, že anabolické okno trvá niekoľko hodín, až 24 hodín. Určite jedlo zbytočne neodsudzujte, najmä ak máte dvojfázový tréning, mali by ste sa najesť čo najskôr.

Čo jesť po cvičení?

Ak telo zaťažujete tréningom, nie je vhodné zaťažovať ho ťažko stráviteľnými potravinami, pretože energiu musíte vložiť do anabolizácie a nie do náročného trávenia potravy. Doprajte si ľahko stráviteľné potraviny a bielkoviny najlepšie s anabolickým účinkom, čo je srvátkový proteín, pretože je inzulínogénny.


NÁŠ TIP: Smartfuel 100% Whey Protein je vyrobený z čerstvého mlieka od kontrolovaných kráv z EÚ, ktoré sa chovajú na pastvinách. Srvátkový koncentrát je vhodný pre športovcov a na pravidelné dopĺňanie bielkovín. Podporuje regeneráciu, udržiavanie a budovanie svalovej hmoty.

NÁŠ TIP PRE VEGÁNOV: BiotechUSA Vegan Protein je ideálny rastlinný proteín, pretože obsahuje viacero zdrojov bielkovín (hrachový izolát, ryžový izolát a ďalšie), ktoré pokrývajú kompletné aminokyselinové spektrum, čo pri jednozložkových vegánskych proteínoch nie je možné.


Anabolické potraviny sa líšia od druhu športu, pretože je rozdiel, či trénujete na bicykli, v hokeji, v boxe alebo vo fitnescentre. Vo všetkých prípadoch nie je nadbytok tuku po tréningu úplne žiaduci. Kačica s knedľou preto nebude ideálnou voľbou. Na tanier si dajte ľahko stráviteľné bielkoviny v podobe hydiny alebo rýb. Nezabudnite na ľahko stráviteľnú prílohu (ryža, cestoviny, zemiaky), primerané množstvo zeleniny a niekoľko kvalitných tukov (olivový olej, maslo, ghí). Nemusíte sa báť ani kvalitného chleba (napr. kvasnicového) so syrom, džemom, maslom alebo kvalitnou šunkou. Riešením môže byť aj konzervovaný tuniak.

Čo jesť po silovom vytrvalostnom tréningu?

Pri vytrvalostných športoch je glykogén pomerne vyčerpaný. Vytrvalostní športovci príliš nepoškodzujú svalové vlákna, najmä pri nízkej intenzite, ale majú vysoký energetický výdaj. Je preto žiaduce dopĺňať viac sacharidov a menej bielkovín.

Co jíst po silově vytrvalostním tréninku?

Po silovom tréningu musia jednoznačne dominovať bielkoviny, ale je na vás, aby ste zvážili, ako intenzívny bol tréning.

  • proteínová kaša s orechovým krémom a ovocím
  • proteínové palacinky s džemom
  • morčacie plátky na masle s ryžou 
  • kvasnicový chlieb s maslom alebo syrom a šunkou
  • vajcia s chlebom a zeleninou
  • proteínový kokteil s ovocím

Čo sa stane, ak po cvičení nebudem jesť. Budem rýchlejšie strácať tuk?

Vynechávanie jedla po cvičení nie je spôsob, ako schudnúť a rýchlejšie spaľovať tuk, naopak, môžete začať strácať svaly. Vynechanie jedla po cvičení znamená, že vaše telo nebude mať dostatok živín alebo energie na následnú regeneráciu a obnovu svalového tkaniva. Tréning je pre svaly katabolický proces a aminokyseliny odchádzajú. Svaly sú na rozdiel od tuku aktívna hmota (spotrebúvajú energiu), takže čím viac svalov si zachováte, tým lepšie budete spaľovať, preto po cvičení určite nevynechávajte jedlo.

Čo keď mám večer tréning a čo mám jesť pred spaním?

Večerný tréning vo všeobecnosti nie je ideálny. Existujú tri veci, ktoré sú nevyhnutné pre udržanie a rast svalov a regeneráciu.

Procesy regenerácie prebiehajú v hlbokom spánku a večerný tréning narúša spánok, aj keď to nemusíme cítiť. Či už chcete schudnúť alebo zväčšiť svalovú hmotu, mali by ste trénovať najneskôr 5-6 hodín pred spaním, aby ste telu poskytli čas na upokojenie.  

Pripravte si ľahké jedlo, ktoré je ľahko stráviteľné, aj keď ide o pomalšie stráviteľné bielkoviny. Tvaroh s banánom, proteín kazeín. Tu je dobrou voľbou aj tekutá strava. Pripravte si na živiny bohaté smoothie: ovocie, grécky jogurt, bielkoviny a nejaký tuk, môžete vyskúšať orechový krém alebo MCT tuky.


NÁŠ TIP: Produkt na naštartovanie anabolizmu? Vyskúšajte Recovery od Jirku Vacku.

Celú svoju kariéru sa zaoberám problematikou výživových doplnkov. Vyskúšal som mnoho produktov a vždy som mal v hlave myšlienku, že by bolo pekné vytvoriť produkt, ktorý by spĺňal všetky kritériá pre danú schopnosť. Ak hovoríme o športovom výkone, musíme si uvedomiť, že od nášho tela žiadame maximálny výkon, a to si vyžaduje maximálne úsilie, vyčerpanie a poškodenie svalového tkaniva, čo následne vedie k náročnejšej regenerácii. Aby sme dosiahli maximálne výsledky, musíme telu poskytnúť maximálnu kapacitu na regeneráciu.


Zhrnutie: Jedlo po cvičení zohráva zásadnú úlohu, či už sa snažíte zvýšiť svalovú hmotu alebo spáliť tuk. Jedlo po tréningu je dôležitejšie ako jedlo pred tréningom a nikdy by sa nemalo vynechávať, pretože to zabezpečí skôr stratu svalovej hmoty ako spaľovanie tukov. Jedlo by malo byť ľahko stráviteľné s dostatočným množstvom kvalitných bielkovín, sacharidov a primeraným množstvom kvalitných tukov.

Mohlo by vás zaujímať:

Ako vybrať kvalitný proteín? Najlepší prírodný srvátkový proteín.

Na dostatočný príjem bielkovín by mal dbať každý z nás, či už ste aktívny športovec alebo nie. Proteíny majú na starosť mnoho funkcií. Ako vybrať kvalitný proteín?

TOP 5 doplnkov výživy | Najlepšie doplnky výživy pre športovcov aj nešportovcov. Ktoré doplnky výživy sa oplatia?

Tréner Jirka Vacek vám predstaví najlepšie fitness doplnky pre športovcov, ale aj pre nešportujúcu časť populácie. Ide o nedostatkové vitamíny a minerály, ktoré nášmu telu chýbajú. Ako sa ich nedostatok prejavuje?

Sledujte nás na sociálnych sieťach: 

Časová osa podcastu:

0:00 Úvod
Je dôležitejšie jesť pred tréningom alebo po tréningu?
4:15 Čo je anabolické okno a ako funguje? 
7:35 Čo by malo obsahovať jedlo po tréningu? 
14:00 Koľko tuku jesť po tréningu? Je to žiaduce?
18:00 Čo sa stane, ak po tréningu nebudem jesť. Budem rýchlejšie strácať tuk?
23:35 Čo ak mám večer tréning a nechcem sa pred spaním nenapchávať? 
30:05 Aký proteín si vybrať po tréningu? Aký proteín pre vegánov po cvičení?
33:15 Má zmysel dať si proteín, ak sa chystám cvičiť do dvoch hodín? 
34:40 Aké suplementy po tréningu majú zmysel? 
38:00 Tip na jedlo po tréningu
39:45 Aké jedlo jedáva Jirka Vacek po tréningu? 
41:45 Soľ pred tréningom?