Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

8 spôsobov, ako posilniť imunitu a zlepšiť obranyschopnosť

Rady, tipy, triky

Čo je imunitný systém človeka a ako funguje?

Naše telo neustále čelí invázii patogénov (vírusov, baktérií, mikróbov, parazitov) z vonkajšieho prostredia. Imunita je funkcia organizmu, ktorá sa podieľa na zabezpečovaní homeostázy, stability a rovnováhy vnútorného prostredia a vytvára odolnosť voči vniknutiu vonkajších činiteľov.

1️⃣ Zdravé črevo ako základ imunity

Tráviaci trakt tvorí nenahraditeľnú súčasť imunitného systému. Až 70 % imunitných buniek sa nachádza v črevách. V tráviacom systéme nájdeme aj zlé baktérie, ktoré tiež obývajú črevá a žijú v určitej symbióze. Problém nastáva vtedy, keď sa premnožia v dôsledku nerovnováhy, napríklad oslabenej imunity, a spustia autoimunitné reakcie a ochorenia.

Pozrite si podcast Petra Havlíčka a Jirky Vacka o imunite.

Ako posilniť imunitu správnou stravou?

Z jedálnička by sme mali vyradiť priemyselne ultra spracované potraviny, potraviny ktoré obsahujú veľké množstvo soli a korenia. V jedálničku by malo byť viac čerstvých a probiotických potravín ako sú jogurty, zákysy, fermentovanú zeleninu alebo kombuchu. Doprajte si dávku ovocia a zeleniny, pretože sú bohaté na vlákninu, ktorá je pre správnu funkciu čriev optimálna.


Doplnky stravy pro podporu trávenia:

Biotechusa Fiber Mix

Ak chcete doplniť vlákninu iným spôsobom, odporúčame vegánsky nápoj, ktorý sa skladá z 5 rôznych druhov vlákniny.

Swanson Dr.Stephen - 16 probiotických kmenů

Nie je zlé raz za čas podporiť črevnú kultúru zvonku, najmä v prechodnom období. Vyskúšajte probiotiká.

Optibac Želé s probiotiky pro děti

Želé s ovocnou príchuťou poskytne probiotikum, prebiotikum, vápnik a vitamín D3. Bez umelých látok.


2️⃣ Najlepšie vitamíny na imunitu

Aké vitamíny užívať na imunitu? V dnešnej dobe by doplnenie vitamínov nemal podceňovať nikto, najmä skupiny ako športovci, seniori, tehotné a dojčiace ženy a ľudia so zníženou imunitou.

Najdôležitejší je vitamín D, ktorý získavame najmä zo slnka. Ďalšími zdrojmi sú ryby, hovädzie mäso a vajcia. Vitamín D sa najviac spája s funkciou imunitného systému, a skutočne to tak je. V čase, keď nemáme možnosť vystaviť pokožku slnku, by mala po vitamíne D siahnuť celá rodina.

Vitamín C bol kedysi považovaný za najlepší prostriedok na posilnenie imunity. Ako vieme, predbehol ho už spomínaný vitamín D3, ale "céčko" stále zohráva veľkú úlohu v našom zdraví a nemali by ho zanedbávať najmä ľudia so zvýšenou stresovou záťažou a športovci, pretože prispieva k udržaniu normálnej funkcie imunitného systému počas intenzívneho fyzického výkonu a po ňom.

3️⃣ Minerály pro posilnenie imunity

Minerály zohrávajú dôležitú úlohu v stovkách enzymatických procesov v tele, najmä horčík, zinok a selén.

Horčík (magnézium) prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania, k rovnováhe elektrolytov, k normálnej duševnej činnosti, podieľa sa na procese delenia buniek, syntéze bielkovín a ďalších veciach, bez ktorých by naše telo nemohlo fungovať. Napriek tomu si ho ľudia spájajú práve so svalovými kŕčmi, keď telo dáva jeden z posledných impulzov, že má naozaj málo horčíka.

Náš tip: Smartfuel Magnesium Bisglycinate

Horčík bisglycinát má absorpciu a využitie približne o 80 % vyššie ako iné formy. Každá kapsula obsahuje aj dennú dávku vitamínu B6, ktorý je nevyhnutný pre optimálne využitie horčíka.


Zinok sa podieľa na procese delenia buniek a chráni ich pred oxidačným stresom. Zinok prispieva k správnej funkcii imunitného systému a podporuje aj tvorbu imunitných buniek.

4️⃣ Za slabou imunitou môže stáť nedostatok Omega 3

Určite si niekto pamätá rybí tuk na lyžičke z detstva. Už vtedy sa vedelo, že omega 3 mastné kyseliny (APE a DHA) majú pozitívny vplyv na podporu imunity, kardiovaskulárne, mozgové a mentálne zdravie a v neposlednom rade sú omega 3 protizápalové.

5️⃣ Vplyv psychiky a stresu na imunitu

Naša imunita je ovplyvnená fyzickou a psychickou únavou. Telo vie dať najavo vyčerpanie a je jedno, či ide o tvrdý tréning bez regenerácie alebo veľkú pracovnú záťaž. Telo reaguje uvoľňovaním stresového hormónu kortizolu, ktorý paralyzuje imunitný systém. Takéto situácie sa často prejavujú v podobe oslabenej imunity, keď nás zasiahne úplne obyčajný vírus.

6️⃣ Nedostatok spánku oslabuje imunitu

Podobne ako pri strese, aj pri nedostatku spánku dochádza k vyššej produkcii kortizolu, ktorého dlhodobo vyššia hladina negatívne ovplyvňuje nielen imunitný systém, ale aj regeneráciu organizmu, chudnutie (môže dôjsť k nárastu hmotnosti), tvorbu hormónov a koncentráciu pri práci. Ideálny čas spánku je 7 - 8 hodín, všetko pod a nad ideálom nie je. Chcete podporiť spánok? Vyskúšajte melatonín, gabu alebo 5-HTP, ktoré majú na spánok pozitívny vplyv. Všetky nájdete v kategórii pre kvalitný spánok.

7️⃣ Dostatočná hydratácia pre zdravie

Naše telo sa skladá zo 60 % z vody, ktorá sa podieľa prakticky na všetkých procesoch prebiehajúcich v tele. Dehydratácia nielenže oslabuje organizmus, ale keďže telo zadržiava vodu, nemá ako odvádzať odpadové látky z tela von.


Multivitamínové doplnky stravy na podporu imunity:

Reflex Nexgen PRO

Najobľúbenejší multivitamín na trhu. Prémiový multivitamín s obsahom bioaktívnych foriem vitamínov, organicky viazaných minerálov, živých probiotických kultúr a rastlinných extraktov = 33 biologicky aktívnych zložiek v osvedčenom a vyváženom pomere. 

Prom-in Vita Solution Professional

Profesionálny produkt, ktorý obsahuje komplex vitamínov a minerálov v optimálnom pomere a forme na pokrytie zvýšenej potreby mikroživín pre zaťažený organizmus. Vita Solution je obohatený o prírodné enzýmy, extrakt z aceroly a dávku bóru.


8️⃣ Šport a pohyb posilňujú imunitu

Ak do svojho života zaradíte pravidelný pohyb, nielenže sa budete cítiť dobre, posilníte si svaly a vytvarujete telo, ale zároveň trénujete svoj protizápalový mechanizmus a imunitnú obranu. Nie je žiadnou novinkou, že aktívni ľudia majú v prípade akútnej infekcie ľahší a kratší priebeh ochorenia v porovnaní s netrénovanými jedincami, ktorí sú stále chorí.

Zhrnutie, ako posilniť a naštartovať imunitu a zvýšiť odolnosť organizmu

✅ Zdravé črevo je základ imunity
✅ Vitamíny na imunitu
✅ Minerály na posilnenie imunity
✅ Dôležitosť Omega 3
✅ Vplyv psychiky a stresu
✅ Nepodceňovať spánok
✅ Dostatočne hydratovať
✅ Šport a pohyb na posilnenie imunity

Mohlo by vás zaujímať:

Najlepšie vitamíny a minerály pre deti

Počas prechodných mesiacov, cez zimu alebo ak sa dieťa začne pripájať ku kolektívu viacerých detí, je potrebné posilniť obranyschopnosť organizmu.

TOP 5 doplnkov výživy | Najlepšie doplnky výživy pre športovcov aj nešportovcov. Ktoré doplnky výživy sa oplatia?

Tréner Jirka Vacek vám predstaví najlepšie fitness doplnky pre športovcov, ale aj pre nešportujúcu časť populácie. Ide o nedostatkové vitamíny a minerály, ktoré nášmu telu chýbajú. Ako sa ich nedostatok prejavuje?

Sleduj nás i na sociálných sieťách: