Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Základná suplementácia pre aktívnych jedincov 50+. Aké vitamíny zvoliť?

Základné doplnky stravy sa príliš nelíšia od doplnkov stravy bežného športovca. V suplementácii by nemali chýbať omega-3 mastné kyseliny, vitamíny a minerály, najmä vitamín D3 a horčík. Tipy na konkrétne produkty nájdete tu. Ľudia po päťdesiatke by mali viac myslieť na nedostatok vitamínov skupiny B, špeciálne B3, a pre ženy po menopauze je dôležité mať dostatok vápnika, pretože telo pomaly stráca schopnosť ho vstrebávať.

✅ Ako užívať železo?

Peter Havlíček hovorí: "Pri užívaní železa buďte opatrní. Ženy majú často zvýšenú potrebu železa, ale nie je možné ho podávať všetkým rovnako. Neodporúčal by som ho nikomu, kto nemá jeho nedostatok. V takom prípade by sa mal sledovať krvný obraz, pretože železo je silný oxidant a pri jeho dlhodobom nadbytku môže poškodiť kardiovaskulárny systém." 

✅ Má zmysel užívať kĺbovú výživu? 

Rozhodne áno, váš pohybový aparát a spojivové tkanivá už nie sú v takej kondícii ako pred 20 rokmi, najmä ak ste sa o svoje kĺby príliš nestarali. Odporúčame užívať komplexný kĺbový doplnok s chondroprotektívami, MSM a ďalšími účinnými látkami. Skvelá je aj kyselina hyalurónová z hľadiska, keď sme hovorili o tých kĺboch pre tvorbu kĺbovej synovie (mazu), to znamená opäť ako úžasná prevencia. Dôležité je poznamenať, že kĺbová výživa je skvelá prevencia, ale nemožno očakávať zlepšenie už veľmi poškodených kĺbov alebo už degeneratívneho ochorenia kĺbov.


Czech Virus Joint Max Ultimate Blend

Komplexná kĺbová výživa s vysokým obsahom funkčných látok v jednej dávke (viac ako 8600 mg!). Prepracované zloženie je zamerané na celkový stav kĺbov (chrupavky, spojivové tkanivo, zápal, rozsah pohybu...) a bolo navrhnuté podľa najnovších poznatkov v tejto oblasti.


Universal Animal Flex 

Animal Flex je už presne dávkovaný v baleniach a bol navrhnutý tak, aby chránil základné telesné väzy pred opotrebovaním a deformáciou, ktoré môže spôsobiť intenzívny tréning. 


Prom-in Joint Care Drink

Doplnok sa účinne stará o kĺby, zlepšuje kvalitu pokožky, je obohatený o vitamín C, ktorý prispieva k udržaniu normálnej funkcie imunitného systému počas a po intenzívnom fyzickom výkone, podporuje normálnu tvorbu kolagénu pre normálnu funkciu kostí, chrupaviek a pokožky.


Geloren Active Želé tabliety

Výživový doplnok na kĺby vo forme želé tabliet s vysokým obsahom výživných látok a príchuťou červeného pomaranča. Geloren Active bol vyvinutý českými vedcami a lekármi pre ľudí s vyššou záťažou kĺbov a starších ľudí. 

✅ Aké doplnky sú vhodné na urýchlenie regenerácie?

Petr Havlíček hovorí: "Myslím si, že v prvom rade nejde o produkt, ale o spánok. Stále o tom hovoríme, ale po päťdesiatke sa môžu objaviť problémy so spánkom. To znamená začať viac pracovať aj na spánkovej hygiene. Neopísateľne dôležitú úlohu zohráva aj strava, a potom zaradiť nejakú regeneračnú zmes bielkovín doplnenú kvalitnými sacharidmi."


Náš tip: Pentha Pro Complete

Pentha Pro Complete je kompletná zmes bielkovín a sacharidov z prírodných zdrojov. Okrem toho je Pentha obohatená o celý rad funkčných zložiek. Kombinácia 23,5 g kvalitných bielkovín a 14,4 g sacharidov v jednej dávke. Je vhodný na užívanie po tréningu, ale aj kedykoľvek počas dňa.

✅ Aké doplnky sú ideálne na podporu regenerácie a celkovej vitality.

Peter hovorí: "Päťdesiatka je kritický vek, keď sa začínajú objavovať prvé závažné diagnózy, ako je vysoký cholesterol, kardiovaskulárne riziká, napríklad vysoký krvný tlak a cukrovka II. typu. Veľkou podporou je užívanie niektorých rastlinných extraktov a adaptogénov, ktoré majú buď protizápalovú, antioxidačnú alebo antivírusovú aktivitu."

Adaptogen Mix

Prírodné látky, ktoré pomáhajú telu prispôsobiť sa a vyrovnať sa s rôznymi fyzikálnymi, chemickými alebo biologickými stresormi. Pomáhajú posilňovať imunitu a zlepšovať celkovú vitalitu organizmu. 


Kurkumin

Kurkumín je silný antioxidant, ktorý zvyšuje imunitu a posilňuje protizápalové procesy v tele. Kurkumín podporuje regeneráciu pečene a tvorbu pečeňových enzýmov a znižuje hladinu cukru v krvi. Podporuje normálny stav kĺbov a kostí.


Resveratrol

Resveratrol podporuje kardiovaskulárne zdravie, zdravie mozgu a potenciálne spomaľuje proces starnutia. Vďaka svojim schopnostiam neutralizovať voľné radikály prispieva aj k prevencii niektorých ochorení a podporuje celkové zdravie organizmu.


GABA

Kyselina gama-aminomaslová GABA je hlavný inhibičný neurotransmiter, ktorý sa prirodzene vyskytuje v našom tele a je nevyhnutný pri komunikácii medzi nervovými bunkami. Pomáha nášmu telu relaxovať, zlepšuje psychickú pohodu a znižuje stres.

✅ Má zmysel užívať kolagén? 

Áno, v minulosti sa zo zvierat nikdy nič nevyhadzovalo, všetko sa spotrebovalo, vrátane spojivových tkanív, z ktorých sa varil vývar, sulc atď. Kolagén predstavuje až 30 % všetkých bielkovín v ľudskom tele. Preto jedným z dôležitých doplnkov, ktoré považujem za takmer povinné, je kolagén, najmä po päťdesiatke. 

Seagarden Marine Collagen 300 g

Čistý morský kolagén z voľne žijúcej tresky je hydrolyzovaný na malé kolagénové peptidy. Tie majú molekulovú hmotnosť len 3 kDA (kilodaltony) a sú optimálne vstrebateľné a využiteľné v tele. 

Nature's Finest Collagen 140 g (100% čistý kolagén)

Kolagén je bielkovina, ktorá je v ľudskom tele prítomná vo veľkom množstve. Nachádza sa takmer vo všetkých tkanivách, najmä v koži, nechtoch, vlasoch, kostiach a chrupavkách.

BrainMax Hydrolyzed GrassFed Collagen

Kolagén získaný z dobytka kŕmeného trávou. Proces hydrolýzy zvyšuje biologickú dostupnosť kolagénu. Približne po 20. roku života je syntéza kolagénu v tele pomalšia ako jeho odbúravanie. 

✅ Čo je najlepšie na regeneráciu pečene?

V posledných rokoch sa výrazne rozšírilo ochorenie nazývané nealkoholová steatóza alebo tuková pečeň, ktoré postihuje čoraz viac ľudí. Peter hovorí: "Každý je prekvapený, že má stukovatené pečene, hoci takmer vôbec nepije alkohol, ale súvisí to so životným štýlom a s tým, čo konzumujeme. Funkčné látky v strave na regeneráciu pečene sú esenciálne fosfolipidy, pestrec mariánsky (silymarín)."

Czech Virus Essential Liver 30 kapsúl 

Podporujú bunkové trávenie a bunkový metabolizmus. Essential Liver je vytvorený pre všetkých užívateľov, ktorým záleží na zdraví ich pečene. Či už ste pravidelným užívateľom alebo profesionálnym športovcom, sójové fosfolipidy vám pomôžu udržať lepšie bunkové zdravie.


Ostropestrec Mariánský Milk Thisle

Hlavnou účinnou látkou ostropestreca mariánskeho (Silybum marianum) je silymarín, komplex flavonoidov, ktoré majú antioxidačné účinky. Vďaka nim pestrec mariánsky podporuje okrem iného regeneráciu pečeňových buniek a napomáha detoxikácii.

Záver:

Zhodneme sa, že preto, aby človek zostal aktívny a zdravý po fyzickej i duševnej stránke, musí dbať na zdravú životosprávu a kvalitný spánok. Základom doplnkov stravy sú omega 3 mastné kyseliny, vitamín D3, horčík a vitamíny skupiny B, hlavne B3. Ženy po menopauze by mali dávať pozor na dostatok vápnika. Podporou by mohla byť aj kĺbová výživa s chondroprotektívmi, MSM a kyselinou hyalurónovou. Na celkovú regeneráciu a vitalitu sa hodia rastlinné extrakty a adaptogény.

Mohlo by Vás zaujímať:

Ako vybrať kvalitný multivitamín?

Multivitamíny sú najpredávanejšie doplnky stravy na trhu a nie je divu, všetky tieto mikronutrienty sa podieľajú na správnom fungovaní celého organizmu.

Kurkumín | Aké má účinky a prečo by ste ho mali užívať pravidelne?

Vedeli ste, že kurkumín sa pre svoje jedinečné liečivé vlastnosti používa už stáročia? Poznáte jeho pozitívne účinky na náš organizmus? V tomto článku nájdete prehľad o tom, ako môže kurkumín pozitívne ovplyvniť váš organizmus.

Sleduj nás: