Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Kurkumín | Aké má účinky a prečo by ste ho mali užívať pravidelne?

Vedeli ste, že kurkumín sa pre svoje jedinečné liečivé vlastnosti používa už stáročia? Poznáte jeho pozitívne účinky na náš organizmus? Tento článok vám poskytne prehľad o tom, ako môže kurkumín pozitívne ovplyvniť váš organizmus a prečo by ste ho mali zaradiť do svojho každodenného režimu. Objavte silu kurkumínu a jeho pozoruhodné účinky na vaše zdravie.

Čo je kurkumín?

Kurkumín je účinná látka, ktorá sa nachádza v koreni kurkumy, čo je koreňová zelenina patriaca do čeľade zázvorovitých. Kurkumín tvorí približne 2-8 % suchej hmotnosti kurkumy a okrem typickej žltej až oranžovej farby, ktorú kurkume dodáva, je zodpovedný za mnohé jej zdraviu prospešné účinky

Kurkuma sa pre svoje liečivé vlastnosti používa už stáročia, najmä v ajurvédskej medicíne. Používa sa však aj v kozmetike a vďaka svojej pikantnej chuti aj v kuchyni, najmä ako súčasť kari korenia.

Z chemického hľadiska je kurkumín polyfenol, ktorý sa dobre rozpúšťa v tukoch a olejoch. Polyfenoly sú látky prirodzene sa vyskytujúce v rastlinách, ktoré sa vyznačujú predovšetkým antioxidačnými vlastnosťami a ďalšími pozitívnymi účinkami na náš organizmus. Čo sú to?

Zdravotné účinky kurkumínu
 

✅ Silné antioxidačné účinky

Antioxidačné vlastnosti kurkumínu môžu pomôcť chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Tým sa znižuje riziko mnohých chronických ochorení vrátane srdcových chorôb, cukrovky a rakoviny.

✅ Protizápalové vlastnosti

Kurkumín dokáže vychytávať enzýmy, ktoré sú zodpovedné za zápalové a bolestivé stavy. Obzvlášť užitočný bol pri liečbe pacientov s artritídou a inými zápalovými ochoreniami kĺbov.

✅ Podporuje prirodzené trávenie

Kurkumín dokáže aktivovať vnútorné orgány, najmä žalúdok, pečeň, obličky a žlčník, a tak priaznivo pôsobí na trávenie. Stimuluje tvorbu žlče a žalúdočných štiav, čím podporuje prirodzené trávenie. Môže tak byť skvelým doplnkom pre tých, ktorí trpia nadúvaním alebo častou zápchou.

✅ Podpora zdravia mozgu

Niektoré štúdie naznačujú, že kurkumín môže mať pozitívny vplyv na zdravie mozgu. Môže napríklad pomáhať chrániť mozog pred degeneratívnymi ochoreniami, ako je Alzheimerova choroba, a podporovať kognitívne funkcie vrátane pamäti a koncentrácie. Kurkumín je známy aj svojimi antidepresívnymi účinkami.

Ako zaradiť kurkumín do svojho jedálnička

Existuje mnoho spôsobov, ako zaradiť kurkumín do každodennej stravy. Najjednoduchším spôsobom je pridávať kurkumu do jedál pri varení. V kurkume je však len malé množstvo kurkumínu a ťažko sa vstrebáva do tela. Ak chcete čo najviac využiť výhody kurkumínu, najlepšie je doplniť kurkumín vo forme výživových doplnkov. Aké sú najlepšie výživové doplnky s kurkumínom?

Najlepšie doplnky stravy s kurkumínom
 

​SWANSON TURMERIC - Kurkumín od spoločnosti Swanson je jedinečný svojou čistotou. Obsahuje iba 100 % kurkumínu bez pridaných látok, čo z neho robí výnimočný prírodný doplnok stravy. 

VIRIDIAN CURCUMIN CO-Q10 - Tento produkt je inovatívnou kombináciou extraktu z koreňa kurkumy, koenzýmu Q-10 a MCT triglyceridov z kokosového oleja. Koenzým Q10 pomáha vytvárať energiu v našom tele a podporuje správnu funkciu a rast buniek. MCT tuky z kokosového oleja potom pomáhajú kurkumínu aj koenzýmu Q10 s efektívnym vstrebávaním a využitím látok v našom tele. Kombinácia týchto účinných látok tak prináša synergické účinky na podporu celkového zdravia a vitality.


Čo si z článku vziať?

Kurkumín je silná látka s mnohými potenciálnymi zdravotnými prínosmi. Jeho antioxidačné a protizápalové vlastnosti z neho robia zaujímavý prostriedok na podporu celkového zdravia. Kurkumín tiež podporuje prirodzené trávenie a zdravie mozgu. Kurkuma obsahuje len niečo medzi 2 až 8 % kurkumínu, takže ak chcete z tejto látky vyťažiť maximum, najlepšie je dopĺňať kurkumín vo forme doplnkov stravy. Medzi najlepšie doplnky stravy s kurkumínom patria Swanson Turmeric a Viridian Turmeric doplnené koenzýmom Q10 a MCT olejom.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zaujímať:

SUPERPOTRAVINY | Ako fungujú a čo o nich potrebujeme vedieť

Objavte tajomstvá superpotravín a ich úžasné výhody pre vaše zdravie. Čo robí superfoodov výnimočným a ako sa líši od bežných potravín? Prečítajte si o výnimočných funkciách superpotravín a dajte svojmu zdraviu nový impulz!

Tipy na 10 bežných potravín s vysokým obsahom bielkovín

Bielkoviny sú životne dôležité pre každého z nás, a to nielen pre športovcov. Našťastie však existuje mnoho potravín, v ktorých sa tieto dôležité proteíny nachádzajú. Aké to sú, koľko bielkovín reálne človek potrebuje a prečo na ne nezabúdať?

Sleduj nás: