Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

SUPERPOTRAVINY | Ako fungujú a čo o nich potrebujeme vedieť

Objavte tajomstvá superpotravín a ich úžasné výhody pre vaše zdravie. Čím sú superpotraviny výnimočné a čím sa líšia od bežných potravín? Ako integrovať superpotraviny do stravy a presunúť svoje zdravie na novú úroveň? Prečítajte si o výnimočných funkciách superpotravín a dajte svojmu zdraviu nový impulz!

Superpotraviny sú potraviny, ktoré sú mimoriadne bohaté na živiny, vitamíny, minerály a iné látky prospešné pre ľudské zdravie. Sú známe svojou výnimočnou koncentráciou živín, ktoré môžu podporiť imunitný systém, zlepšiť trávenie a dokonca prispieť k celkovej duševnej a fyzickej výkonnosti.

Na čo slúžia superpotraviny a ako fungujú?

Superpotraviny zohrávajú kľúčovú úlohu pri optimalizácii nášho zdravia. Obsahujú dôležité vitamíny a minerály, ktoré naše telo potrebuje na správne fungovanie. Mnohé z nich sú tiež plné antioxidantov, ktoré chránia naše bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Vďaka svojej vysokej výživovej hodnote môžu byť superpotraviny skvelým zdrojom energie, zlepšujú imunitu a celkovú odolnosť organizmu. Niektoré superpotraviny sú známe svojím protizápalovým účinkom, ktorý môže byť kľúčový pri prevencii rôznych ochorení.

Rozdiel medzi bežnými potravinami a superpotravinami

Hoci každý typ potravín nesie určité množstvo živín, superpotraviny sú jedinečné tým, že obsahujú mimoriadne vysoké koncentrácie prospešných látok. Zatiaľ čo bežné potraviny môžu byť súčasťou vyváženej stravy, superpotraviny poskytujú "extra" dávky živín, ktoré môžu byť užitočné pre ľudí s vyššími nárokmi na živiny, ako sú napríklad športovci alebo tí, ktorí prechádzajú fázou zvýšenej fyzickej alebo duševnej aktivity.

Ktoré potraviny patria medzi superpotraviny?
 

Chia semienka

Chia semienka sú jedným z najlepších zdrojov omega-3 mastných kyselín, esenciálnych tukov, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri podpore zdravia mozgu, srdca a kĺbov. Okrem toho sú chia semienka bohaté na vlákninu, ktorá pomáha udržiavať zdravú črevnú flóru a regulovať hladinu cukru v krvi. 

Jeden z ich najväčších pôvabov spočíva v ich schopnosti absorbovať vodu. Chia semienka dokážu absorbovať až 10-násobok svojej hmotnosti vo vode, čím vytvárajú gélovú konzistenciu. Táto vlastnosť pomáha udržiavať pokožku a telo hydratované a zároveň poskytuje dlhotrvajúci pocit sýtosti, čo je skvelý bonus pre tých, ktorí si strážia svoju hmotnosť. Môžete ich pridať do smoothies, jogurtu alebo ich zmiešať s mliekom či zeleninovým nápojom, nechať cez noc odstáť a ráno budete mať chutný a zdravý chia puding.

Maca

Táto koreňová plodina, známa aj ako peruánsky ženšen, je cenená pre svoje adaptogénne vlastnosti, čo znamená, že pomáha telu lepšie sa prispôsobiť stresu alebo zmenám a harmonizovať jeho fungovanie. Maca obsahuje širokú škálu živín vrátane vitamínov B, C a E, vápnika, železa, aminokyselín a vlákniny. Táto kombinácia látok môže podporiť energetickú vitalitu, zlepšiť vytrvalosť a posilniť imunitný systém. Považuje sa aj za afrodiziakum, ktoré môže podporiť reprodukčné zdravie a libido. Maca sa často konzumuje vo forme prášku, ktorý sa môže pridávať do smoothies alebo iných potravín.

Goji alebo kustovnica čínska

Malé červené plody kustovnice čínskej, známe aj pod názvom Goji, v sebe ukrývajú tajomstvo dlhovekosti a vitality. Obsahujú široké spektrum aminokyselín, ktoré zahŕňajú 18 druhov vrátane ôsmich esenciálnych, ktoré si naše telo nedokáže samo vyrobiť. Sú tiež bohaté na minerály, ako sú vápnik, horčík, selén, zinok a železo. Obsahujú tiež vitamíny B, A, C a E, ako aj karotenoidy vrátane betakaroténu. Goji obsahujú aj antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom, ale aj spomaľujú proces starnutia v tele. Najčastejšie sa stretnete so sušenými plodmi Goji, ktoré sa môžu pridať do jogurtu, kaše alebo cereálií.

Acai

Acai, malé, tmavofialové ovocie palmy Euterpe oleracea, sa v posledných rokoch dostalo na svetovú scénu ako superpotravina s nespočetnými zdravotnými účinkami. Tieto bobule pochádzajú z amazonského dažďového pralesa a sú považované za skutočnú vitamínovú bombu. Obsahujú vysoké množstvo antioxidantov vrátane antokyánov, ktoré podporujú zdravie srdca a môžu chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Okrem toho sú plné esenciálnych mastných kyselín, vlákniny, vitamínu A a vápnika, takže acai je vynikajúcim pomocníkom na posilnenie imunitného systému, podporu zraku a udržanie silných kostí. Acai tiež pomáha pri detoxikácii organizmu a dokonca prispieva k lepšiemu metabolizmu. Acai môžete zaradiť do svojho jedálnička vo forme acai prášku do smoothie alebo si vychutnať ich osviežujúcu chuť v acai miske. 

Ashwagandha

Ashwagandha, známa aj ako indický ženšen, je bylina s bohatou históriou v tradičnej indickej medicíne, známej ako ajurvéda. Má omladzujúce vlastnosti a výskumy ukazujú, že dokáže zlepšiť funkciu štítnej žľazy, znížiť únavu nadobličiek, bojovať proti stresu a úzkosti, posilniť imunitné funkcie a zvýšiť fyzickú výdrž a odolnosť. Má tiež pozitívny vplyv na hladinu triglyceridov a cholesterolu a podporuje zdravú pokožku a vlasy.

Chlorella

Chlorella je sladkovodná riasa, ktorá je známa svojím vysokým obsahom živín. Obsahuje esenciálne aminokyseliny, minerály, vitamíny a antioxidanty, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu. Chlorella je tiež známa svojou schopnosťou podporovať detoxikáciu organizmu, posilňovať imunitný systém a zlepšovať trávenie. Možno ju konzumovať vo forme prášku alebo tabliet, vďaka čomu ju možno ľahko zaradiť do každodennej stravy.

Spirulina

Táto sladkovodná riasa je bohatá na bielkoviny, vitamíny, minerály a antioxidanty. Spirulina obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny a je známa aj obsahom železa, vápnika, vitamínu B12 a chlorofylu. Vďaka svojej schopnosti podporovať imunitný systém, zmierňovať zápaly a dodávať energiu sa stala obľúbeným výživovým doplnkom. Spirulina je dostupná vo forme prášku alebo tabliet, čo uľahčuje jej zaradenie do rôznych diét.


Ako zaradiť superpotraviny do stravy?

Aby ste zabezpečili, že si superpotraviny zachovajú najvyššie množstvo dôležitých zlúčenín, minimalizujte ich tepelnú úpravu. Odporúča sa konzumovať potraviny surové alebo ich spracovať pri teplote maximálne 42 stupňov Celzia.

Vďaka rozmanitosti dostupných superpotravín si môžete vybrať tie, ktoré najlepšie vyhovujú vašim individuálnym potrebám a preferenciám. Môžete napríklad vyskúšať supergreens, doplnok stravy, ktorý obsahuje jedinečnú kombináciu zelených superpotravín obohatených o zmes antioxidantov, húb a tráviacich enzýmov, ktoré okrem iného podporujú trávenie, vitalitu a budovanie svalov.

Vždy je však potrebné zabezpečiť vyváženú stravu, ktorá zahŕňa aj iné bežné potraviny; samotné superpotraviny nestačia. Superpotraviny môžu byť len skvelým doplnkom na optimalizáciu vášho zdravia a výkonnosti. Celkovo môžu byť superpotraviny posledným kúskom skladačky na dosiahnutie maximálneho zdravia a výkonu.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by vás zaujímať:

Energetický metabolizmus – odkiaľ sa berie energia pri športovom výkone?

Aby mohli byť živiny použité ako palivo pre telo, sú štiepené na menšie molekuly až do finálnej makroergnej zlúčeniny ATP (adenosintrifosfát), ktorá slúži ako univerzálny zdroj energie . A čo ďalej? Ako a z čoho telo čerpá energiu na výkony sa dočítate v dnešnom článku.

Tipy na 10 bežných potravín s vysokým obsahom bielkovín

Bielkoviny sú životne dôležité pre každého z nás, a to nielen pre športovcov. Našťastie však existuje mnoho potravín, v ktorých sa tieto dôležité proteíny nachádzajú. Aké to sú, koľko bielkovín reálne človek potrebuje a prečo na ne nezabúdať?

Sleduj nás i na sociálnych sieťach: