Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Najlepšie doplnky stravy pre mladých športovcov

Je tu veľa mladých športovcov, nazvime ich mládežnícka kategória vo veku 15-18 rokov. Často ide o začiatočníkov vo fitnes, ktorí sa nechajú nalákať reklamou v nádeji, že im výrobky pomôžu dosiahnuť rýchlejšie výsledky. Často si kupujú doplnky, ktoré pre nich nemajú žiadny významný prínos alebo sú zbytočné, namiesto toho, aby sa zamerali na kvalitnú výživu, kvalitný tréning a naučili sa správne tréningové techniky. 

Existuje mnoho výživových doplnkov, ktoré sú prospešné pri fyzickej aktivite. Výnimkou nie je nikto, ani tí, ktorí s cvičením len začínajú. Mnohí mladí športovci venujú tréningu mimoriadnu energiu a často sa pretrénujú. Ak telu chýba primeraná výživa a regenerácia, môžu im chýbať určité látky, ktoré sú nevyhnutné pre efektívne fungovanie. Zároveň berieme do úvahy finančnú situáciu mladých športovcov, že nemajú veľký rozpočet, aby si mohli dovoliť veľa produktov, preto sme vybrali 5 základných a cenovo dostupných doplnkov výživy, ktoré urobia maximálnu službu.

✅ Proteín

Ak hovoríme o základných princípoch budovania svalovej hmoty, je zrejmé, že bielkoviny sú nevyhnutné. Bez dostatočného príjmu bielkovín nie je možné efektívne budovať svalovú hmotu. Jirka hovorí: "Dá sa to prirovnať k situácii, keď by ste sa pokúšali postaviť dom bez stabilných základov alebo dokonca bez použitia tehál."

Mladí športovci zvyčajne jedia veľa, ale tým, čo jedia, sa príliš nezaoberajú. Jedným z kľúčových doplnkov, ktoré považujeme za dôležité, je srvátkový proteín, ktorý poskytuje vysoký obsah bielkovín s vysokou biologickou hodnotou, čo znamená, že telo jeho obsah efektívne využije. Ide o bielkovinu, ktorá je rýchlo stráviteľná a obsahuje esenciálne aminokyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre proces budovania svalov. Preto je vhodné konzumovať ju po tréningu, keď je potrebná rýchla regenerácia a doplnenie živín.

Ak máte zavedený správny stravovací režim s vhodnými raňajkami, obedom, večerou a prípadne aj desiatou, nie je zlé doplniť tréning bielkovinami. Takto nemusíte neustále dbať na to, aby bola vaša strava dokonalá, ale môžete si byť istí doplnením kľúčových živín. Dobrou voľbou je srvátkový proteín, ktorý je bohatý na esenciálne aminokyseliny, najmä leucín, ktorý je kľúčový pre rast svalov.

SMARTFUEL 100 % whey protein 

Proteín vyrobený z čerstvého mlieka z kontrolovaných európskych chovov, ktoré sa pasú na pastvinách a sú kŕmené výlučne trávou. Výsledkom je najvyššia možná kvalita bez zbytočných prísad.

✅ Omega 3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny sú kľúčovou zložkou pre správny telesný vývoj a udržanie zdravého tela. Dopĺňanie omega-3 mastných kyselín je užitočné pri zotavovaní sa z fyzickej záťaže, ktorá môže ovplyvniť aj imunitný systém. Naše telo potrebuje omega-3 mastné kyseliny na mnohé základné biologické funkcie vrátane vstrebávania vitamínov a má protizápalové účinky.

Life Extension Super Omega-3

Rybí olej obohatený o sezamové lignany a výťažky z olív a olivových listov obsahuje koncentrované mastné kyseliny EPA a DHA a ďalšie zdraviu prospešné látky. Zaručená čerstvosť rýb počas spracovania.

Prom-in Native Omega 3

Podporuje správne fungovanie kardiovaskulárneho systému, ochranu kĺbov a zlepšuje hladinu tukov v krvi. Zdroj nenasýtených mastných kyselín s vysokým obsahom EPA a DHA, ktoré nie sú v prirodzenej strave ľahko dostupné.

✅ Vitamín D3

Údaje ukazujú, že 95 % českej populácie má nedostatočný príjem vitamínu D v strave. Vitamín D má v organizme široké spektrum funkcií. Najčastejšie sa spája so vstrebávaním minerálov a podporou imunitného systému. Jeho účinky sú však oveľa rozsiahlejšie. Jeho nedostatok sa spája so zhoršenou svalovou koordináciou a silou (sarkopénia), nižšou vytrvalosťou a môže súvisieť aj so vznikom vysokého krvného tlaku alebo cukrovky 2. typu. Keďže vitamín D3 zohráva dôležitú úlohu pri vstrebávaní vápnika a fosforu do kostí, jeho nedostatok sa môže prejaviť aj únavovými zlomeninami.

BrainMax Vitamin D3 & K2, D3 5000 IU / K2 ako MK7 150 mcg 100 kapsúl

Synergická kombinácia esenciálnych vitamínov D3 a K2 zohráva dôležitú úlohu pre zdravie kostí, zubov, ciev a najnovšie štúdie naznačujú, že tieto vitamíny sú veľmi dôležité pre podporu imunity.

Now Foods Vitamin D3 a K2 1000 IU 120 kapsúl

Vitamín D3 a K2, dva vitamíny rozpustné v tukoch, ktoré sú prospešné pre zdravie kostí, zubov, kardiovaskulárneho systému a pre správnu funkciu imunitného systému.

✅ Magnézium / horčík

Horčík je minerál, ktorý sa z tela rýchlo vylučuje a jeho nedostatok môže viesť k mnohým zdravotným problémom vrátane svalových kŕčov a oslabenia svalovej kontrakcie. Jeho nedostatok môže mať vplyv aj na psychický stav organizmu a metabolické procesy. Jeho užívanie vedie k väčšej stabilite a regulácii niektorých metabolických funkcií. Okrem toho má horčík aj účinok upokojenia nervového systému, čo môže viesť ku kvalitnejšiemu spánku a všeobecne k lepšej regenerácii, stavu tela a mysle.

Smartfuel Magnesium Bisglycinate

Najlepšia forma horčíka s výbornou vstrebateľnosťou. Bisglycinát má absorpciu a využitie približne o 80 % vyššie ako ostatné formy, preto je horčík v chelátovej väzbe najlepšou formou horčíka. Okrem toho každá kapsula obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu B6, ktorý je nevyhnutný pre optimálne využitie horčíka.

100% Magnesium Bisglycinate

Obsahuje horčík vo forme vysoko využiteľného bisglycinátu horčíka. Tento inovatívny produkt je tiež ochutený úplne prírodnou arómou a 100% osladený výťažkom z rastliny stévia.

Jirka hovorí: “Toto je súbor pre mňa úplne vynikajúcich doplnkov stravy. Začíname s jednotkou, za ktorú považujem whey proteín, nasledované trojicou omega-3 mastej kyseliny, vitamín D3 a horčík. A teraz sa dostávame k bodu číslo päť.”

✅ Kreatín monohydrát

Nie je to nevyhnutný doplnok stravy, najmä ak práve začínate. Chápeme však, že aj ľudská psychika zohráva počas tréningového procesu dôležitú úlohu, keď sa snažíte dosiahnuť určitý cieľ. Kreatín je najviac preskúmaný doplnok a je funkčný pre väčšinu ľudí. Samozrejme, existujú jedinci, ktorí na kreatín reagujú úplne dobre alebo vôbec. Ak máte vo svaloch dostatok kreatínu, ich rast je preukázateľne lepší. Máte viac energie, väčšiu silu, pretože za energiu a svalovú kontrakciu je zodpovedný adenozíntrifosfát (ATP)

Ak sú bunky zásobované kreatínom, vedie to k rýchlejšej obnove kreatínfosfátu v tele. To znamená, že máte okamžitý zdroj energie na svalovú kontrakciu, svalovú silu a vytrvalosť. Užívanie kreatínu jednoducho povedané znamená, že vaše svaly sú plnšie, napumpované a vydržia dlhšie, takže môžete vykonať viac opakovaní v sérii a zlepšiť výkonnosť pri tréningu.

Jirka hovorí: Zvýšená výdrž môže znamenať rozdiel medzi stagnáciou a pokrokom v rozvoji vašich svalov.  V tréningu sú najdôležitejšie posledné, vynútené a vytlačené opakovania, tie rozhodujú o tom, či z tréningu získate všetko alebo nič. Kreatínom určite nič nepokazíte. Kreatín nie je návykový a nie je s ním spojená žiadna závislosť, čo vám umožní užívať ho dlhodobo bez obáv. Stačí užívať 5 gramov kreatínu každý deň, nie je potrebné robiť žiadne zložité cykly. Dodržiavaním tohto jednoduchého postupu dokáže vaše telo kreatín absorbovať a udržať jeho stabilnú hladinu v priebehu niekoľkých týždňov."

SmartFuel Creatine Monohydrate 500 g

100% čistý kreatín monohydrát v prvotriednej kvalite. Kreatín je jedným z najúčinnejších produktov určených na zvýšenie fyzickej sily, výkonnosti a rýchleho nárastu svalovej hmoty.

Prom-in Creatine HPLC

Kreatín zvyšuje fyzickú výkonnosť počas po sebe nasledujúcich krátkych intervalov fyzického cvičenia vysokej intenzity - priaznivý účinok sa dosahuje pri príjme 3 g kreatínu HPLC denne.

Záver: Kvalitná strava a správny tréning sú kľúčom k úspechu. Hoci je na trhu veľa produktov, vybrali sme päť základných a cenovo dostupných výživových doplnkov, ktoré môžu mladým športovcom poskytnúť maximálnu podporu.

Mohlo by Vás zaujímať:

Čo jesť po tréningu? A čo znamená anabolické okno?

Jedlo po cvičení je oveľa dôležitejšie ako jedlo pred cvičením. Prečo je to tak, čo je anabolické okno a ako ho čo najlepšie využiť, sa dozviete v tomto článku.

Čo jesť pred cvičením? Ako správne jesť pred tréningom?

Dobre zvolené predtréningové jedlo môže posunúť váš tréning dopredu, či už ide o silu, vytrvalosť, trvanie tréningu alebo jeho intenzitu, a samozrejme, významnú úlohu zohráva aj načasovanie predtréningového jedla.

Tréningový plán pre rast svalovej hmoty ZADARMO

Chceli by ste nabrať, ale neviete, ako cvičiť pre rast svalov? Tréner Jirka Vacek zostavil tréningový plán, na naberanie svalovej hmoty, ktorý sa skladá z 5 tréningov.

Sleduj nás i na sociálných sieťach: