Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Čo jesť pred cvičením? Ako správne jesť pred tréningom?

Rady, tipy, triky

Dobre zvolené predtréningové jedlo môže posunúť váš tréning dopredu, či už ide o silu, vytrvalosť, trvanie tréningu alebo jeho intenzitu, a samozrejme, významnú úlohu zohráva aj načasovanie predtréningového jedla.

Je dôležité jedlo pred tréningom?

Nie je dôležité, čo zjete tesne pred cvičením, ale ako sa energeticky naplníte nejaký čas pred tréningom, aby ste mali dostatok zásob glykogénu. Kvalitný hodinový tréning môžete absolvovať aj bez toho, aby ste mali zásoby glykogénu naplnené na 100 %. Najdôležitejšia je stabilná glykémia, ktorú si udržujete správnym stravovaním počas celého dňa.

"Na klasický obed tesne pred cvičením radšej zabudnite."

Najmenej dve hodiny pred tréningom by sme mali zjesť posledné veľké jedlo, keď ho telo dokáže spracovať. Niektorým ľuďom vyhovujú 3 hodiny, iným 5 hodín. Nie je nič jednoduchšie, ako sa pokúsiť nájsť svoju cestu. Plnohodnotné jedlo tesne pred tréningom nie je dobrá voľba. Telo ho nedokáže spracovať dostatočne rýchlo, aby vám dodalo energiu potrebnú na tréning. Navyše vás s najväčšou pravdepodobnosťou bude tlačiť žalúdok a časť energie, ktorú by ste mohli dať do tréningu, vám zoberie trávenie. Ak pociťujete hlad a potrebujete niečo zjesť, dajte si banán, energetickú alebo proteínovú tyčinku alebo ľahko stráviteľný proteín.

Náš tip: Ak chcete rýchlo stráviteľné bielkoviny, ktoré nezaťažujú trávenie a rýchlo sa vstrebávajú, siahnite po srvátkovom izoláte. Prechádza mikrofiltráciou, vďaka čomu neobsahuje laktózu, a je tak ľahko stráviteľný pre každého.

"Pobyt jedla v žalúdku predlžuje vysoké množstvo prijatých tukov."

Aké jedlo si nedávať tesne pred tréningom? 

  • jedlo s veľkým obsahom tuku (rezeň, burger, pečená kačica)
  • ťažko stráviteľné bielkoviny (mäso a veľké množstvo bielkovín)
  • celkovo veľké porcie jedla

Čo si dať pred športom?

  • menšie porcie
  • dobre stráviteľné jedlo
  • komplexné sacharidy (cereálna kaša, ryžová kaša, zemiaky)
  • ľahko stráviteľné bielkoviny (proteín, cottage syr, grécky jogurt, vajcia)
  • menší prísun tukov (MCT, trochu orechového masla, maslo)

Ranný tréning nalačno. Cvičiť pred raňajkami alebo po?

Niekomu vyhovuje niekomu nie. Ak máte kvalitnú večeru, ranný tréning vám pravdepodobne nebude robiť problém. Záleží ale aj na tom aký máte spánok a ako dobre sa vyspíte. Pokiaľ sa v noci budíte, nielen že máte väčšiu energetickú spotrebu, ale aj telo horšie regeneruje. To by sa mohlo negatívne podpísať na rannom cvičení. Ak chcete aj tak ísť trénovať, odporučili by sme aspoň malú desiatu v podobe banánu alebo proteínu.

Čo raňajkovať pred cvičením?

  • Jogurt s ovocím a mosli
  • Vajíčka a ovsená kaša
  • Palacinka s džemom
  • Proteín rozmixovaný s banánom v mlieku
  • Ovocné smoothie s jogurtom a trochou orechového masla

Čo si dať, počas tréningu, keď dochádza energia?

Ak cvičíte (platí to aj pre tréning nalačno) a máte pocit, že vám dochádza energia, siahnite po rýchlych sacharidoch. Hoci väčšina z nás má zásoby tukov na niekoľko hodín cvičenia, v momente, keď glykémia rýchlo klesne a telo nemá cukor, zastaví sa a nie je schopné podať taký výkon. V takom prípade je ideálne siahnuť po nápoji, vďaka ktorému sa cukry rýchlo doplnia, pretože telo túto energiu hneď využije.

Náš tip: Je pokles hladiny cukru počas tréningu a s ním spojená strata energie aktuálna? Siahnite po izotonickom nápoji. Doplníte nielen sacharidy, ale aj potrebné minerály a elektrolyty, ktoré telo počas tréningu využíva.

Malo by byť inak zložené jedlo na chudnutie a na budovanie svalov?

Zloženie stravy sa v predtréningovom jedle na chudnutie a naberanie svalovej hmoty výrazne nelíši, ide o celkový plán stravy a množstvo kalórií. Aby ste mali energiu a odhodlanie cvičiť, musíte mať kvalitnú stravu na tréning, či už chudnete alebo naberáte svaly.

Kedy si dať nakopáváč? 

Ideálna doba, kedy si dať preworkout je 30 – 45 minút pred výkonom, aby sa všetky zložky dostali do obehu a k svalom, kde odvádzajú svoju prácu. Pokiaľ si nakopávač dáte tesne pred tým, než idete cvičiť veľa úžitku neurobí, pretože pôsobiť začína až po nejakej dobe.


Náš tip: Vyskúšajte pre-workout PWO zostavený trénerom Jirkom Vackom. PWO nie je len „nakopávač“. Ide o suplement, ktorý kombinuje viac suplementov dohromady: Pumpu, spaľovač, adaptogén, energiu a koncentráciu.

Zhrnutie: Jedlo pred cvičením by malo byť dobre stráviteľné a bohaté na ľahko stráviteľné bielkoviny a sacharidy. Malo by obsahovať aj tuky, ale s tými buďte opatrní, pretože príliš veľa tuku predlžuje pobyt jedla v žalúdku.

Mohlo by vás zaujímať:

Tréningový plán pre začiatočníkov

V dnešnom článku vám vysvetlíme, ako si vytvoriť vlastný tréningový plán tak, aby vám vyhovoval.

Tipy ako schudnúť vnútorné stehná. Celý tréning na doma.

Trápi vás povolené klepajúce sa vnútorné stehná? Zamakajte na nich. Máme pre vás super workout na zoštíhlenie a spevnenie vnútornej strany stehien. Toto cvičenie zvládnete aj doma.

Sleduj nás i na sociálných sieťách: 

Časová os podcastu (videa):

0:55 Je dôležité jedlo pred tréningom?
5:00 Plnohodnotné jedlo tesne pred tréningom?
9:30 Je rozdiel, či si dáme kašu alebo plátok mäsa.
10:00 Má zvolená strava vplyv na kvalitu tréningu?
16:00 Čo si dať, keď potrebujem doplniť energiu počas tréningu?
17:44 Aké by malo byť zloženie potravy pred tréningom?
21:40 Prečo ísť cvičiť nalačno? Očistný proces.
25:30 Hladné okná. Prerušované hladovanie a tréning.
27:30 Krátke zhrnutie.
30:40 Malo by byť inak zložené jedlo na chudnutie a iné na budovanie svalov?
36:00 Ako zefektívniť spaľovanie tukov?
37:36 Čo si mám dať, keď sa nestihnem najesť, ale cvičiť správnym žalúdkom mi nerobí dobre.
40:27 Jedlo pri tréningu.
44:55 Môžem zapíjať jedlo preworkoutom?
47:00 Aké tréningy užívať pred tréningom?
51:01 Aké jedlo má Jirka Vacek pred svojimi tréningami?
55:00 Záver.