Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Všetko, čo potrebujete vedieť o proteíne: Aké sú druhy a ktorý je najlepší?

Tréner Jirka Vacek sa s vami pozrie na proteín zblízka. Čo vlastne proteín je, ako funguje, aké existujú druhy proteínov? Ani vegánske alternatívy nezostanú bez povšimnutia. A čo tá záhadná veta o nevhodnosti pre deti, tehotné a dojčiace ženy?

Čo je to proteín a ako funguje?

Proteín je ľahko stráviteľná bielkovina, ktorú doplníte svoj denný príjem bielkovín, ktorý potrebujete. Najznámejší a najobľúbenejší je srvátkový proteín. Má vysoký podiel esenciálnych aminokyselín BCAA a hlavne leucínu, ktorý stimuluje hladiny mTOR, to znamená signálnych dráh organizmu na anabolizáciu a hypertrofiu (rast svalovej hmoty).

Aký je rozdiel medzi srvátkou a srvátkovým proteínom?

Pozor nepleťte si srvátkový proteín so srvátkou. Srvátka vzniká pri výrobe syra. Má malý podiel bielkovín, asi 12 g bielkovín na 100 g, a obsahuje rôzne látky, vrátane tukov a sacharidov a ďalších živín. Srvátkový proteín je izolovaná forma bielkovín zo srvátky alebo z mlieka, ktorá je spracovaná v koncentrovanom prášku. Srvátkový proteín bežne obsahuje 70 - 80 gramov bielkovín na 100 gramov proteínu.

Čo znamená CFM spracovanie proteínu? Je to známka najvyššej kvality?

CFM (cross flow microfiltration) je filtrácia krížovou metódou, kedy je srvátka pretlačená špeciálnymi membránami, ktoré umožňujú oddeliť bielkovinu od ostatných látok v srvátke, ako sú sacharidy a tuky bez použitia vysokých teplôt a chemikálií, ktoré by mohli poškodiť bielkovinu. CFM filtrácia je považovaná za šetrnú metódu, ktorá pomáha udržať biologickú hodnotu a štruktúru bielkovín v srvátke.

Dnes už CFM nie je známkou najvyššej kvality proteínu. Prakticky každý výrobca používa mikrofiltrácie a ultrafiltrácie, ktoré prebiehajú za nízkych teplôt a šetrnými metódami. Preto než na spracovanie CFM proteínu pozerajte na to, či je proteín nedenaturovaný alebo rovno natívny či grass-fed.

  • Nedenaturovaný proteín - Proteín nebol zmenený alebo poškodený v dôsledku spracovania alebo vystavenia vysokým teplotám alebo agresívnym chemikáliám. Nedenaturované proteíny sú často považované za biologicky aktívnejšie a lepšie stráviteľné ako denaturované proteíny.
  • Natívny proteín - Spracovanie je rovnaké ako pri nedenaturovanom proteíne a srvátka sa získava priamo z mlieka. Zachovanie natívne formy proteínu je dôležité pre udržanie jeho biologickej aktivity, funkcie a účinnosti.
  • Grass-fed proteín - Proteín sa vyrába z mlieka od kráv, ktoré sa pasú viac ako 300 dní v roku na pastve a vďaka tomu je zaistená vysoká úroveň esenciálnych aminokyselín a maximálna kvalita produktu.

Aké sú druhy proteínov?

Na trhu existuje široká ponuka proteínov všetkého druhu, poďme si ich všetky popísať

✅ Srvátkový koncentrát

Tréner Jirka Vacek hovorí: “Keď spracujete klasickú srvátku cez filtrácie, dostanete čistú bielkovinu. Koncentrát srvátky je jeden z najviac plnohodnotných zdrojov bielkovín. Stále v sebe zanecháva nejakú laktózu a sacharidy, môže to byť treba od 3 - 6 gramov sacharidov na 100 g výrobku a obsahuje aj malé množstvo tuku 1 - 3 gramy. Všetko je prirodzene vyskytujúce. Takže, keď je srvátka v koncentrovanej forme, zostáva v nej celá tá kvalita srvátky, vrátane bielkovinových frakcií, ktoré sú zodpovedné aj za imunitné funkcie a ďalšie lepšie reakcie organizmu.”


Náš tip: SMARTFUEL 100 % whey protein 

Proteín je priamo z čerstvého mlieka od kráv z kontrolovaných EÚ chovov, pasúcich sa na pastvinách, výsledkom je najvyššia kvalita bez zbytočných aditív. Srvátkový koncentrát je vhodný pre športovcov aj na bežné doplnenie bielkovín. ​

✅ Srvátkový izolát

Srvátkový izolát je ešte ďalej spracovaný srvátkový koncentrát. To znamená, ešte čistejšia bielkovina, zbavená prakticky všetkých sacharidov, tukov a laktózy. Izolát je obľúbeným proteínovým nápojom nielen u ľudí, ktorí sa usilujú o redukciu hmotnosti a spaľovania tukov, ale bude vyhovovať aj tým, ktorí majú problém s trávením laktózy.


BIOTECHUSA ISO WHEY ZERO

Najčistejší srvátkový izolát upravený metódou CFM (cross-flow micro filtered). Extrémne vysoká biologická hodnota a schopnosť vstrebania radí tento proteín medzi absolútnu špičku na trhu. Obsahuje menej ako 0,5 g laktózy v dávke, preto je ideálny aj pre ľudí s intoleranciou laktózy.

✅ Srvátkový hydrolyzát

Tréner Jirka Vacek hovorí: „Srvátkový hydrolyzát je veľmi nepochopený suplement. Hydrolyzát je rozštiepená bielkovina na peptidy, čo sú 3 až 4 aminokyseliny spojené dohromady. Jednoducho povedané, predtrávená bielkovina, ktorú telo už nemusí tráviť, rýchlo sa v organizme štiepia na aminokyseliny, ktoré sa rýchlo vstrebajú do krvi, preto ľudia majú pocit, že im po tom okamžite začnú rásť svaly, ale nie je tomu tak. Peptidy sú tak veľmi rýchle, že ak ich budete dávkovať v množstve, ako klasický srvátkový koncentrát alebo izolát (30 - 40 gramov), telo ich nestačí využiť a pokojne sa môžu začať ukladať do tukov, obzvlášť ak ste v kalorickom nadbytku a niekomu to môže aj zvýšiť hladinu cukru v krvi. Hydrolyzát je funkčný doplnok stravy, ale nie pre každého. Pokiaľ chcete, aby jeho užívanie bolo funkčné, potom hydrolyzát používajte v malých dávkach (5 - 7 gramov) niekoľkokrát denne. Každopádne pre bežného cvičenca aj mnoho ďalších športovcov je lepšie zvoliť klasickú formu proteínov či už srvátkový koncentrát alebo izolát.”


Amix HydroPure Hydrolyzed Whey CFM 

Špičkový proteín so 100% obsahom značkovej suroviny Hydrovon. Hydrovon je čistý hydrolyzovaný CFM srvátkový izolát. Produkt je navyše obohatený o komplex peptidov.

✅ Vaječný albumín (sušený vaječný bielok)

Vaječný albumín je sušený vaječný bielok - spracovaný vaječný bielok. Kvalitná bielkovina obsahuje teda trochu viac sodíka, ako napríklad srvátka a konzistencia je taká, že nemusí každému vyhovovať, pretože veľa to pení je tam taká zvláštna chuť. Má vysoko kvalitný zdroj bielkovín, ktorý obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny a je dostupný vo forme prášku, ktorý sa ľahko stravuje a vstrebáva. Používa sa samostatne alebo v zmesi s inými zdrojmi bielkovín, ako je srvátkový proteín alebo kazeín.

✅ Kazeín

Kazeín nazývaný ako nočný proteín je druhá zložka mlieka, ktorá v mlieku prevláda. Prvá zložka je srvátka. Kazeín je bielkovina, ktorú oproti srvátke telo dlhšie spracováva a má trochu iné aminokyselinové spektrum. Označuje sa ako nočný proteín, vďaka dlhej dobe vstrebávania, preto je používaný hlavne na noc. Obľúbený je micelárny kazeín, ktorý je trochu ťažší a ľahko nadobudne. Tréner Jirka Vacek hovorí: “ Kombinácia kazeínu so srvátkovým proteínom je podľa môjho názoru skvelá vec. V pomere 3:1 srvátka verzus kazeín sa javí ako jedno z najlepších spektier aminokyselín.


Prom-in Essential Pure Micellar

Líder medzi kazeínovými produktmi. Pure Micellar obsahuje iba čistý micelárny kazeín v natívnej forme. Jeho prvotriedna bioaktivita zaisťuje maximálnu antikatabolickú funkciu a dlhodobo zásobuje svaly všetkými kľúčovými aminokyselinami.

✅ Viaczložkový proteín

Viaczložkové proteíny sú tvorené dvoma a viacerými zdrojmi bielkovín. Často sa jedná o kombináciu viacerých typov srvátkových proteínov, spoločne s micelárnym kazeínom, ktorý je pomalšie vstrebateľný alebo vaječným albumínom (proteínom z vaječných bielkov). Tento proteín je možné užívať kedykoľvek počas dňa a nemusí to byť ani ráno alebo iba po tréningu.


Czech Virus Vícesložkový protein MPS-5 PRO

Proteín zložený z 5 rôznych zdrojov bielkovín. Najväčšiu časť tvorí srvátkový koncentrát spracovaný CFM a natívneho mliečneho proteínu (zdroj micelárneho kazeínu). Zvyšok tvorí zmes izolát, hydrolyzovaný, srvátkový koncentrát a vaječný albumín.

✅ Hovädzí proteín

Jirka hovorí: „Za mňa osobne je stále trochu záhadou, pretože stále nie sú žiadne podstatné štúdie, či má nejaký väčší prínos pre rast svalov ako iné druhy bielkovín. Rozhodne nie je možné tvrdiť, že hovädzí proteín má významne vyšší obsah BCAA, najmä leucínu. Avšak, hovädzie proteín obsahuje viac kolagénu.” Hovädzí proteín má výraznejšiu a špecifickú chuť v porovnaní s inými zdrojmi proteínov, ako je srvátkový proteín alebo rastlinné proteíny. Niektorí ľudia opisujú chuť ochuteného hovädzieho proteínu ako silnejšiu, mäsitú alebo sladkastú.

✅ Rastlinné vegan proteíny

Najčastejšie sú vyrobené zo strukovín (sója, hrach, cícer, šošovica), obilnín (ryža, quinoa), konope alebo tekvicového proteínu, ktoré často spĺňajú aj BIO kvalitu. Hlavnou výhodou týchto proteínov je, že sú vhodné nielen pre vegánov, ale aj pre ľudí trpiacich intoleranciou laktózy. Pri výbere rastlinného proteínu je preto lepšie vybrať zmes viacerých zdrojov bielkovín, kde je obsiahnuté celé aminokyselinové spektrum. Vďaka vzrastajúcej obľube vegánskych proteínov, výrobcovia už dávno vedia, ako kombinovať rastlinné bielkoviny, aby ste v proteínovom nápoji doplnili všetky esenciálne aminokyseliny.


BiotechUSA Vegan Protein

Obľúbený proteín pre svoju chuť a zloženie. Hlavný zdroj bielkovín je hrachový, ryžový izolát a múku z quinoy, čím pokryje celé spektrum esenciálnych aminokyselín. Je bez lepku, cukru a laktózy.

Záver:

Veríme, že ste vďaka tomuto článku získali hlbšie porozumenie toho, čo proteín predstavuje a ako funguje v tele. Tiež teraz už pravdepodobne viete, ktorý je pre vás ideálny a po ktorom siahnete. Na našom e-shope nájdete prémiové proteíny. Vybrané produkty spĺňajú zásady Vegan, BIO, bez laktózy a lepku a z našej ponuky si vyberú aj tí, ktorí dávajú prednosť výrobkom českého pôvodu.

Mohlo by Vás zaujímať:

Užívať radšej BCAA alebo EAA? Ktoré sú lepšie?

Pomáhajú pri regenerácii, tvorbe a raste svalov a slúžia ako zdroj energie. Celkovo plnia esenciálne aminokyseliny širokú škálu kľúčových funkcií, ktoré sú zásadné pre celkové zdravie a optimálnu výkonnosť organizmu.

Najlepšie doplnky stravy pre lepší výkon

Máte dobre nastavený jedálniček, dopĺňate základné mikronutrienty (vitamíny a minerály), či už stravou alebo v doplnkoch stravy a do tréningu dávate maximum? Existuje ešte niekoľko doplnkov stravy, ktorými môžete podporiť výkon a tak svoje výsledky zlepšiť a urýchliť.

Sleduj nás i na sociálnych sieťach: