Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Boj proti alergiám | 6 najlepších doplnkov stravy

Sezóna alergií je tu. Rýma, kýchanie, pálenie očí, poznáte aj vy tieto nepríjemné alergické reakcie? Viete, ako účinne bojovať proti alergiám a zmierniť ich nepríjemné príznaky? Prečítajte si náš článok a zistite, ako môžu doplnky stravy posilniť váš imunitný systém a zlepšiť vaše zdravie.

Čo je to alergia

Alergia je prehnaná imunitná reakcia organizmu na úplne neškodné látky, ktoré telo vníma ako potenciálne nebezpečenstvo. Zvýšená citlivosť imunitného systému spôsobuje, že telo nesprávne reaguje na bezpečné látky a okamžite produkuje protilátky. To je hlavnou príčinou alergických reakcií, ako sú svrbenie, začervenanie kože, opuch, kýchanie, nádcha atď.

Najčastejšie látky nazývané alergény, ktoré vyvolávajú alergické reakcie, sú pele, prach, roztoče, plesne, zvieracie chlpy, jedy hmyzu, niektoré potraviny alebo lieky.

Ako vznikajú alergie

Alergie sa môžu prvýkrát prejaviť v akomkoľvek veku. Na jej vzniku sa podieľa niekoľko faktorov, pričom hlavným je genetická predispozícia. Ak je jeden z rodičov alergik, riziko vzniku alergie u dieťaťa je približne 33 %. Ak sú alergickí obaja rodičia, toto riziko sa zvyšuje.

Ďalšími faktormi môže byť vonkajšie prostredie, napríklad znečistené ovzdušie alebo nadmerné hygienické opatrenia v domácnosti, ktoré môžu narušiť normálny vývoj imunitného systému, najmä u detí. K vzniku alergie môže prispieť aj anamnéza infekcie dýchacích ciest alebo chronický stres. Alergie sa ľahšie vyvíjajú, ak je váš imunitný systém oslabený alebo narušený. Preto je dôležité starať sa o zdravie svojho imunitného systému.

Doplnky stravy proti alergiám

V súčasnosti sa alergie nedajú úplne vyliečiť. Niektoré výživové doplnky však môžu pomôcť zmierniť alergické reakcie. Aké výživové doplnky vám môžu pomôcť v boji proti alergiám?

✅ Probiotiká

Rovnováha črevnej mikroflóry je tiež rozhodujúca pre zdravie imunitného systému. Vyvážená črevná mikroflóra zohráva dôležitú úlohu pri podpore imunitného systému a regulácii imunitných reakcií. Probiotiká a fermentované potraviny, ako napríklad kimchi alebo kombucha, ktoré by mali byť neoddeliteľnou súčasťou našej stravy, podporujú rovnováhu črevnej mikroflóry. Na trhu je aj mnoho výživových doplnkov s obsahom probiotík. Môžete vyskúšať kapsuly PROBIO15, ktoré obsahujú celkovo 15 kmeňov probiotík a prebiotických kultúr vo forme rozpustnej vlákniny.


✅ Vitamín C

Príjem vitamínu C v bežnej strave alebo v doplnkoch stravy môže podporiť imunitný systém a zmierniť príznaky alergie. Vitamín C nielenže posilňuje obranyschopnosť organizmu, ale pôsobí aj ako prírodné antihistaminikum, ktoré môže pomôcť znížiť alergické reakcie. Pôsobí aj ako antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi a zároveň bojuje proti zápalom.


✅ Bromelain

Podľa štúdií sa bromelaín ukázal ako sľubný v boji proti alergiám. Bromelaín má významné protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť znížiť citlivosť organizmu na alergény. Jeho schopnosť znižovať zápal a opuch tiež pomáha zmierňovať alergické príznaky. Na túto látku je bohatý ananás, ale nájdete ju aj v niektorých výživových doplnkoch na podporu imunity.


✅ Quercetin

Quercetin je látka, ktorá sa prirodzene vyskytuje v mnohých rastlinách a potravinách, ako je cibuľa, jablká, brokolica a čajové lístky. Quercetin môže pomôcť znížiť alergické reakcie tým, že potláča uvoľňovanie histamínu, látky, ktorá je zodpovedná za mnohé alergické reakcie, ako je svrbenie, opuch a kýchanie. Štúdie naznačujú, že pravidelné užívanie Quercetinu môže viesť k zníženiu závažnosti alergických príznakov. Najmä v období zvýšeného vystavenia alergénom sa odporúča konzumovať potraviny bohaté na Quercetin alebo užívať produkty obsahujúce túto látku vo forme výživových doplnkov.


✅ Omega 3

Omega-3 mastné kyseliny sú esenciálne tuky, ktoré sú dôležité pre mnohé funkcie v tele vrátane podpory imunitného systému. Štúdie naznačujú, že pravidelný príjem omega-3 mastných kyselín môže mať protizápalové účinky a pomáha znižovať závažnosť alergických reakcií. Omega-3 mastné kyseliny môžu ovplyvniť imunitnú odpoveď organizmu a regulovať tvorbu zápalových mediátorov, čo môže znížiť príznaky alergie, ako sú opuchy, svrbenie a kýchanie. Tieto tuky sa nachádzajú najmä v rybách (ako je losos, tuniak a makrela), ľanových semienkach, semienkach chia a orechoch. V našich klimatických podmienkach však máme často nedostatok omega 3, preto je dobré ich dopĺňať vo forme kvalitných doplnkov s omega 3 mastnými kyselinami.


✅ Kurkumin

Kurkumín, látka obsiahnutá v kurkume, má dlhú históriu v tradičnej medicíne vďaka svojim silným protizápalovým a antioxidačným vlastnostiam. Štúdie naznačujú, že kurkumín môže zohrávať dôležitú úlohu v boji proti alergiám tým, že obmedzuje uvoľňovanie histamínu a iných zápalových mediátorov, ktoré sú zodpovedné za alergické reakcie. Vďaka svojim protizápalovým účinkom môže kurkumín pomôcť znížiť opuchy, svrbenie a ďalšie príznaky alergií.


Čo si z článku vziať?

Zvýšená citlivosť imunitného systému často spôsobuje nežiaduce alergické reakcie. Našťastie existujú výživové doplnky, ktoré môžu priniesť úľavu a zmierniť alergické reakcie. Patria medzi ne probiotiká, vitamín C, bromelaín, kvercetín, omega-3 mastné kyseliny a kurkumín. Tieto látky majú protizápalové a antihistamínové účinky, posilňujú imunitu a pomáhajú zlepšiť celkový zdravotný stav.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zaujímať:

Energetický metabolizmus – odkiaľ sa berie energia pri športovom výkone?

Aby mohli byť živiny použité ako palivo pre telo, sú štiepené na menšie molekuly až do finálnej makroergnej zlúčeniny ATP (adenosintrifosfát), ktorá slúži ako univerzálny zdroj energie . A čo ďalej? Ako a z čoho telo čerpá energiu na výkony sa dočítate v dnešnom článku.

Najlepšie doplnky stravy pre mladých športovcov

Je tu veľa mladých športovcov, nazvime ich mládežnícka kategória vo veku 15-18 rokov. Vybrali sme 5 základných a cenovo dostupných výživových doplnkov, ktoré urobia maximálnu službu.

Sleduj nás: