Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Podľa čoho vybrať správny kolagén? Aké má prospešné účinky? Kolagén na kĺby a proti vráskam.

Keď sa povie kolagén, väčšine ľudí sa isto vybaví spojitosť s kĺbmi, ale o nejakých detailnejších efektoch už moc nevedia. Táto látka dnes stojí schovaná v tieni aminokyselín, kreatínu, predtréningoviek a ďalších doplnkov, ale pritom predstavuje 25-30% všetkých proteínov zastúpených v tele cicavcov. Poďme sa teda na kolagén pozrieť čo najpodrobnejšie, rozobrať jeho vstrebateľnosť i efekt a odporučiť konkrétne doplnky.

ČO JE TO KOLAGÉN?

Kolagén je nerozpustná bielkovina, ktorá sa prirodzene nachádza v ľudskom tele, kde tvorí stavebnú hmotu spojivových tkanív. Nachádza sa ako v kostiach, zuboch a šľachách, tak i v pokožke a chrupavkách, teda jeho dôležitosť v našom tele je naozaj nezastupiteľná. A práve s tým súvisí i využitie kolagénu v športovej výžive. Táto látka sa totiž predáva samostatne, ale i ako súčasť komplexných kĺbových výživ. Bohužiaľ, ale značenie kolagénu je občas trochu neprehľadné, pretože existujú ako rôzne druhy kolagénov, tak i rôzne postupy spracovania kolagénu. V našom dnešnom článku si ale všetko vysvetlíme.

AKÉ DRUHY KOLAGÉNU EXISTUJÚ?

Detailne rozoberať všetky druhy kolagénu je nemožné, pretože podľa odborných webov (1) je ich v skutočnosti známych už 28. Napriek tomu by sme si tie najvýraznejšie predstaviť určite mali:

✅ Kolagén I. typu 

Kolagén I. typu je v našom organizme najrozšírenejší, pretože zaujíma až 90% všetkého kolagénu prítomného v tele. Tento typ kolagénu je schopný tvoriť tak veľké zväzky vlákien, že sú viditeľné už samotným okom. To je taktiež dôvod, prečo je zastúpený predovšetkým v pokožke, zamši, väzoch, kostiach a šľachách.

✅ Kolagén II. typu

Kolagén II. typu je najvýznamnejší pre správne fungovanie chrupavky. Na rozdiel od kolagénu I. typu nevytvára tak veľké zväzky vlákien, čo je z hľadiska významu fungovania chrupavky lepšie. Z tohto dôvodu v chrupavkách vôbec nie je zastúpený kolagén I. typu, i keď si to veľa ľudí myslí.

✅ Kolagén III. typu 

Kolagén III. typu je podobný tomu prvému, no zásadný rozdiel je v pravidelnosti usporiadania jednotlivých vlákien. Tento typ kolagénu už nezaisťuje pevné kĺby ani chrupavky, ale tvorí oporu orgánom z hladkej svaloviny (črevá, žalúdok, oko a ďalšie).

✅ Další kolagény 

Ďalšie kolagény sú rovnako číslované rímskymi číslicami, avšak ich funkcia je už zložitejšia na pochopenie. Nám stačí ešte vedieť, že v chrupavke sa spolu s kolagénom druhého typu nachádza ešte IX. a XI., avšak tie v suplementoch spravidla nenájdete.

JE KOLAGÉN VSTREBATEĽNÝ?

Logickou úvahou by sme mohli isto dôjsť k tomu, že na pevné kĺby je treba doplniť kolagén I. typu a pokiaľ vám ide o spevnenie chrupaviek, stačí suplementovať kolagén II. typu. Táto teória má však jeden zásadný problém. V súvislosti s I. a II. typom kolagénu som totiž spomínal, že tvorí určité zväzky. A tieto zväzky sú extrémne odolné voči enzymatickej hydrolýze, ku ktorej dochádza v žalúdku. Kolagén síce nezostáva v pôvodnom stave, ale rozpadá sa na pomerne veľké kusy, ktoré sú pre telo horšie biologicky dostupné a tým pádom účinnosť takého produktu nie je tak silná.

AKO DOCIELIŤ VÄČŠIU VSTREBATEĽNOSŤ?

Predchádzajúcim odstavcom rozhodne nechceme povedať, že všetky doplnky s obsahom kolagénu sú zbytočné. Značná časť z nich je síce nefunkčná, pretože obsahujú “čistý kolagén”, ktorý nie je nijako upravený, ale solídni výrobcovia používajú produkty s omnoho lepšou vstrebateľnosťou.

Spravidla existujú dva spôsoby ako docieliť vyššiu vstrebateľnosť. Prvým je premena na želatínu. Pokiaľ sa kolagén zahreje na teplotu okolo 60°C, dôjde k rozvoľneniu a skráteniu reťazcov, čo sa prejaví jednoduchším trávením a vyššou vstrebateľnosťou. K premene kolagénu dochádza napríklad pri varení vývaru, kedy teplota a čas efektívne premenia nie toľko účinný kolagén na lepšie vstrebateľnú formu v tej najprirodzenejšej podobe. Druhou možnosťou je potom hydrolýza, ktorú preferujú výrobcovia suplementov. Výsledkom tohto procesu sú kolagénové peptidy, ktoré majú vďaka nízkej molekulovej hmotnosti omnoho vyššiu biologickú dostupnosť.

AKÉ MÁ KOLAGÉN ÚČINKY? AKO HO DÁVKOVAŤ?

Kolagén sám o sebe je pomerne zvláštna látka, ktorá vo svojej natívnej podobe nemá takmer žiadne opodstatnenie. Pokiaľ sa ale budeme rozprávať o kolagénových peptidoch, teda o hydrolýzou spracovanom kolagéne, môže vám suplementácia tejto látky priniesť hneď niekoľko benefitov. Vedecké štúdie (2), samozrejme, poukazujú na pozitívny vplyv na kožu a odstránenie vrások, ale kolagénové peptidy taktiež vyživujú bunky spojivových tkanív a podporujú syntézu kolagénu, čo natívny kolagén nedokáže.

Vyskúšajte:


Babe´s Collagen Skin Care 

Kolagén v prášku, z ktorého behom chvíle pripravíte lahodný jahodový nápoj. Babés Collagen Skin Care obsahuje kolagénové peptidy a ďalej MSM prášok (pre podporu syntézy kolagénu), Ashwagandu, Vitamín C a Maltodextrín.


Greenfood Collagen Beauty

Pre vysoký štandard Collagenu Beauty od green Foodu je používaný zásadne rybí kolagénový peptid najvyššej kvality. Kolagén je navyše obohatený o Vitamín B3 a C.


Maxsport Collagen tyčinka

Skúste prijať kolagén netradičnou cestou – formou tyčinky. Tyčinka Collagen+ obsahuje prémiový bioaktívny kolagén - Peptan®, ktorý má jedinečné vlastnosti, ktoré sa nenachádzajú v iných zdrojoch bielkovín. Tyčinka vám dodá potrebnú silu a energiu.


Namiesto samostatného kolagénu môžete používať tiež komplexnú kĺbovú výživu, ktorá bude okrem kolagénových peptidov obsahovať ešte MSM, glukosamin sulfát a chondroitin sulfát, čo sú v súčasnosti najpoužívanejšie a najpreverenejšie látky pre prevenciu zranení.

AKÚ KĹBOVÚ VÝŽIVU TEDA VYBRAŤ?

Odporučil by som hneď dve kĺbové výživy, s ktorými som mal za dobu užívania týchto suplementov najpozitívnejšie skúsenosti.

Prom-in Joint care drink

Táto výživa v sebe kombinuje hneď 11 účinných látok. Kĺbová výživa sa účinne stará o kĺby, zlepšuje kvalitu pleti, podporuje normálnu tvorbu kolagénu pre normálnu funkciu kostí a je obohatený o vitamín C. Navyše si môžete vybrať ako variant bez príchute (najmä pokiaľ chcete miešať kĺbovú výživu s inými suplementami), tak i grepovú verziu, ktorá veľmi dobre chutí.

Czech Virus Joint Max Ultimate blend

Tento doplnok využíva nemecký hydrolyzovaný kolagén tej najvyššej kvality. Obsahuje hydrolyzované kolagénové peptidy, ktoré sú enzymaticky naštiepené na fragmenty kolagénu, ktoré majú preukázateľnú biologickú aktivitu. Vyživujú bunky spojivových tkanív a podporujú ich množenie, fungujú ako stavebný materiál.

Športovcom by som v každom prípade odporučil kĺbovú výživu preventívne užívať, aby nedochádzalo k nadmernému opotrebovaniu pohybového aparátu. Bohato postačí tretinová alebo polovičná dávka, ktorá kĺbovému aparátu pomôže a naozaj znateľne.

ČO SI Z DNEŠNÉHO ČLÁNKU ODNIESŤ?

Cieľom dnešného článku bolo naučiť vás rozlíšiť v zložení kĺbových výživ "kolagén I. typu" a "hydrolyzované kolagénové peptidy". Zatiaľ čo prvá možnosť je takmer neúčinná a slúži len ako ťahák na peniaze, druhá môže v kombinácii s ďalšími osvedčenými látkami (chondroitin, glukosamin, MSM,...) skutočne pomôcť namáhanému pohybovému aparátu. Sám kĺbovej výžive verím, hlavne z preventívneho pohľadu. Pokiaľ máte závažné problémy, môžu tieto doplnky kĺbom uľaviť, ale účinnejší zázrak, ktorý vylieči všetky problémy, čakať nemôžete.

Autor článku: Miroslav Dvořák

Mohlo by Vás zajímat:

Kreatín dávkovanie - ako kreatín užívať, koľko a kedy?

Kreatín je svalový energizér, ktorý priamo zvyšuje výkon svalov. Látka, ktorá podporuje rast číre svalovej hmoty a nepriamo znižuje hladinu podkožného tuku. Ale viete ako ho užívať, koľko a kedy?

Anabolizéry: Top 10 nakopávačov! Ako vybrať správnu predtréningovku?

Nazýva sa to rôzne. Predtréningovka, nakopávače, anabolizéry alebo tiež N.O.čko. Zmes viacerých surovín, ktorých základnými kameňmi sú stimulanty ako taurín, kofeín či tyrozín. Ďalej arginín, kreatín, citrulín, ornitín a beta alanín.  Kvalitný Pre-Workout nie je iba “nakopávač”.

Sledujte nás na sociálnych sieťach: 

Zdroj:
  1. www.wikiskripta.eu/w/Kolagen 
  2. www.orling.cz/uploads/files/gelita-proksch-2013-skin-pharmacology-and-physiology.pdf
  3. www.researchgate.net/publication/11084591_Glucosamine_Sulfate_Use_and_Delay_of_Progression_of_Knee_Osteoarthritis_A_3-Year_Randomized_Placebo-Controlled_Double-blind_Study