Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Nejlepší detox pre naše telo? Ako si nezničiť zdravie a metabolismus

Detoxikácia tela je obľúbená najmä na jar, kedy vám ľudia najmä na sociálnych sieťach snaží vnútiť detoxikačné kúry,pôsty, zeleninové šťavy a hladovky.

AKO NAJLEPŠIE DETOXIKOVAŤ TELO? VIETE, ŽE SI MÔŽETE AJ UBLÍŽIŤ?

Internet nás začiatkom jari začne bombardovať príspevkami o jarných detoxoch, ktoré tvrdia, ako je dôležité očistiť sa. Tento rok sú obzvlášť populárne ovocné šťavy, zelerové šťavy a kokosová voda. Asi jarné upratovanie? To je však hlúposť. Na rozdiel od domácnosti má naše telo tú skvelú schopnosť, že nás detoxikuje 365 dní v roku, 24 hodín denne. Neveríte? Poďte mrknúť, ako to celé je a aké problémy si takýmito detoxami môžete spôsobiť.

POTREBUJE VÔBEC NIEKTO DETOX?

Áno, sú tu samozrejme jedinci, ktorí detox naozaj potrebujú, ale neveríme, že vy k nim patríte alebo užívate ťažké drogy, veľké množstvo silných liekov, ste alkoholici alebo ste naozaj ťažký fajčiar? Ak áno, asi detox potrebujete, ale v tomto prípade vám nepomôže kokosová voda ani šťava zo zeleru.               

NAŠE ÚŽASNÉ TELO, AKO TO ROBÍ? 

Koža, pľúca, pečeň, tráviaci trakt, obličky a lymfatický systém, to je náš dokonalý detoxikačný systém, ktorý neustále eliminuje toxické látky a splodiny metabolizmu.

AKO FUNGUJE DETOX?

Tým, že začnete užívať namiesto bežnej stravy ovocné šťavy a  "vychytávky", najskôr znížite príjem živín a teda sa dostanete do kalorického deficitu. Tiež navýšite príjem vlákniny a samozrejme tu funguje placebo efekt. Ak pridáte nejaké "detoxikačné" čaje, tie majú často diuretické, ale aj laxatívne účinky a začnete sa zbavovať vody, poklesnú glykogénové zásoby, vyprázdnia sa črevá a to má za následok krátkodobý pokles hmotnosti.

Debatu o detoxe a ďalších čistiacich diétach nejdete v tomto videu:

Ale pozor! Rozhodne netvrdíme, že bylinkové čaje sú zlé. Naopak. Naozaj nám môžu pomôcť s trávením, nafúknutým bruchom a podporou trávenia. Šálka ​​či dve bylinkového čaju vám neublíži. Pozrite sa na škatuľku, čo odporúča výrobca, niektoré bylinky by sa nemali užívať dlhodobo.


NÁŠ TIP! CZECH VIRUS GREENS PRO

V každej dávke je skutočne funkčné množstvo látok (2 gramy Chlorelly, 2 gramy Spiruliny, 0,5 gramov mladý jačmeň, 0,5 gramov mladá pšenica). Vysoké množstvo aktívnych látok, ale zároveň super chuť. Je nám jasné, že je chuť subjektívna, ale tak tiež vieme, že väčšina zelených zmesí chutí ako ...! Dosť bolo premáhania a zapchatého nosa pri popíjaní zeleného elixíru, teraz si môžeš na nápojoch pochutnať a zároveň využiť schopnosti všetkých látok, ktoré sme do zmesi natlačili.


A ČO JE NA TOM TEDA ZLÉ?

Asi si hovoríte, čo je zlé na vyššie uvedenom odseku? Zvýraznila som schválne to slovíčko "krátkodobý". Tri dni pijete šťavy a za pár dní sa vrátite do svojho režimu a ďalej? Ste tam kde ste boli. Ako by sa nič nestalo, len ste pravdepodobne o pár peňazí ľahšia a máte lepší pocit. Všetko, čo pre seba robíte, či už je to celkovo zdravý životný štýl, správne jedlo, malo by to byť udržateľné z dlhodobého hľadiska. Povedzte si, ako dlho dokážete daný režim dodržiavať. Deň? Dva? Týždeň? Mesiac? Pol roka? Dva roky?

AKÉ ZDRAVOTNÉ RIZIKO PRINÁŠA DETOX?

Môže sa stať, že z veľkého množstva prísunu ovocných štiav si rozhodíte črevný mikrobióm. Ale môžu mať aj ďalšie negatíva. Prísunom ovocných a zeleninových štiav vyradíte z vášho jedálnička tuky a bielkoviny, ktoré sú pre ten náš detoxikačný systém nevyhnutne dôležité a hlavne pečeň bez aminokyselín nie je schopnéá svoju prácu odvádzať poriadne. V neposlednom rade na ovocno-zeleninových šťavách prijímate naozaj veľké množstvo cukru. U 5 ovocných Fresh to robí zhruba 200g CUKRU.

Snáď Vám tento článok trochu osvetlil celé toto detoxové šialenstvo. Áno, je naozaj ťažké si priznať, že to je hlúposť a nevyskúšať to, obzvlášť, keď to propaguje nejaká vaša obľúbená instagramová celebrita, ale nezabúdajte, že nevidíte čo je "behind scene".

Mohlo by vás zaujímať:

Najlepší zdroj bielkovín. Potraviny bohaté na bielkoviny. Je vhodný proteínový nápoj? 

Každý by chcel univerzálny návod na to, ako si správne zostaviť jedálniček, aby v ňom mal dobrý pomer makroživín. Veľa ľudí ale zabúda na to, že každý som iný. Mrknite na nový článok, kde sa dozviete viac a hlavne vám prezradíme najlepšie zdroje bielkovín.

Ukážkový jedálniček pre ženu. Zdravý životný štýl bez drastických diét.

Zdravý životný štýl neznamená nejesť po 18. hodine, pchať do seba i cez nechuť každé dve hodiny jeden pokrm za druhým alebo vyradiť zo stravy všetky sacharidy.  Dokonca ani laktóza a lepok nie sú vašim nepriateľom, pokiaľ teda netrpíte intoleranciou.

Sledujte nás na sociálnych sieťach: