Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Najlepšie vitamíny a minerály pre deti

Rady, tipy, triky

Aké sú najlepšie vitamíny pre deti na posilnenie imunity? V prvom rade samozrejme zvýšené množstvo ovocia a zeleniny, ale aj mliečnych výrobkov. Žiaľ, samotný zdravý životný štýl často nestačí, najmä v prechodných mesiacoch, cez zimu alebo ak sa dieťa začne zapájať do kolektívu viacerých detí, je potrebné obranyschopnosť organizmu obzvlášť posilniť. Na zvýšenú hladinu vitamínov a minerálov treba dbať aj u detí, ktoré aktívne športujú, pretože vitamíny a minerály tiež prispievajú k výkonu a následnej regenerácii.

Čo na imunitu pre deti nielen do materskej školy?

Keď sa deti prvýkrát dostanú do detského kolektívu, sú často choré. Nie je to nič nezvyčajné ani zlé. Je to pre ich imunitný systém rovnako nové ako pre ne samotné. Z dlhodobého hľadiska je dobré starať sa o ich črevný mikrobióm, pretože sa v ňom nachádza až 70 % ich imunitných buniek. Na trhu sú dostupné detské probiotiká, ktoré dodajú tráviacemu traktu presne to, čo potrebuje. Detské probiotiká sú dostupné aj vo forme cukríkov alebo chutného nápoja. Rovnako dôležitý je aj vitamín D3, ktorý sa v drvivej väčšine prijíma len zo slnka a je zodpovedný za silnú imunitu, ako aj za dobré vstrebávanie vápnika do kostí. Aj tu je možné získať ho napríklad vo forme kvapiek, ktoré sa dajú nakvapkať do nápoja tak, že o tom dieťa ani nebude vedieť. Nezabudnite na multivitamínový komplex. Na našom e-shope nájdete taký, ktorý má absolútne super zloženie a navyše je bez pridaných aditív, ako sú farbivá alebo arómy. Do jedálnička vášho dieťaťa môžete zaradiť aj omega 3 mastné kyseliny, ktoré majú veľký význam nielen pre imunitný systém, ale pre celý organizmus. Výrobcovia sa tu zameriavajú aj na chuť, aby deti rybí olej necítili.

Prečo siahnuť po multivitamíne pre deti

Multivitamíny pre najmenších sú zostavené tak, aby pokryli ich dennú dávku vitamínov a minerálov. Všetky vitamíny a minerály majú v komplexe svoj význam. Napríklad jód prispieva k normálnemu rastu detí, fosfor, vápnik a vitamín D sú potrebné pre zdravý rast a vývoj kostí u detí, navyše vitamín D prispieva k normálnej funkcii imunitného systému.

Preukázané účinky Vitaminu D

Vitamín D prispieva k normálnej funkcii imunitného systému a tiež k normálnemu vstrebávaniu a využívaniu vápnika a fosforu, čo súvisí s dobrým stavom kostí a zubov. Okrem toho vitamín D prispieva k normálnej funkcii svalov a podieľa sa na procese delenia buniek.

Preukázané účinky Vitaminu C

Vitamín C prispieva k udržaniu normálnej funkcie imunitného systému. Prispieva tiež k normálnej tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu kostí, chrupaviek, kože, ciev, ako aj zubov a ďasien. Vitamín C prispieva k normálnej duševnej a nervovej činnosti a chráni bunky pred oxidačným stresom. Okrem toho vitamín C pomáha znižovať mieru únavy a vyčerpania. Niet preto divu, že je súčasťou prakticky každého multivitamínu a odporúča sa jeho zvýšené množstvo počas prechladnutia a zvýšenej fyzickej a duševnej aktivity.

>> VŠETKY VITAMÍNY A MINERÁLY PRE DETI  <<

autor článku: Tereza Fuková
Mohlo by vás zaujímať:

Môžu deti proteín? Aké doplnky stravy pre deti.

Radi by sme všetkým rodičom ušetrili veľa času stráveného hľadaním informácií a predstavili im najlepšie doplnky pre mladých športovcov.

OTÁZKY A ODPOVEDE | Ako sa stravovať počas tréningového obdobia?

Na vaše otázky tentoraz odpovedajú Petr Havlíček a Jirka Vacek. Zaujímavé otázky týkajúce sa stravy, životného štýlu a výživy a športu pre deti.

Sleduj nás i na sociálních sítích: