Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Najlepší proteín pre ženy? Proteíny na chudnutie.

Proteín je jedným z najpoužívanejších doplnkov vo výžive. Pokiaľ je vašou snahou zhodiť prebytočné kilá, okrem zdravého jedálničku, ktorý sa bez správneho množstva bielkovín neobíde, je dôležité mať správne nastavený kalorický deficit. Bielkoviny sú pre naše telo nenahraditeľnou makroživinou. Napomáhajú stavbe a obnove tkanív alebo slúžia k výstavbe novej svalovej hmoty. Ich nedostatok má za následok úbytok svalov, spomalenie metabolizmu, väčšiu únavu alebo horšiu regeneráciu svalov.

“BIELKOVINY DOKÁŽU ZNÍŽIŤ POCIT HLADU”

Ženy by denne mali prijať 1,4 - 2g bielkovín na kilo aktívnej hmoty (celková váha - tukové tkanivo). Vyššie hodnoty sa odporúčajú u vytrvalostných športovcov, kulturistov. Čím vyšší príjem bielkovín počas diéty nastavíme, tým viac telu napomáhame so zhadzovaním nadbytočného tuku, pretože telo musí vynaložiť pre spracovanie bielkovín omnoho väčšie množstvo energie ako u sacharidov a tukov. Bielkoviny viac zasýtia, dokážu znížiť pocit hladu a znižuje riziko jojo-efektu. Držte sa odporúčaného množstva, nie nadarmo sa hovorí: “Všetkého moc škodí”.

V čom sú proteíny, teda bielkoviny obsiahnuté?

Kvalitné zdroje sú v chudom mäse, v syroch a vo vajciach, vysokopercentných šunkách alebo mliečnych výrobkoch. Z rastlinných zdrojov šošovica, hrach, cícer a fazule. I keď máme veľa zdrojov proteínov, ujesť také množstvo nemusí byť jednoduché.

“SKVELOU VOĽBOU JE PROTEÍN”

Ženy sa nemusia báť nárastu svalovej hmoty, pokiaľ do svojho jedálničku zaradia proteín. V skutočnosti ženy neprodukujú dostatok testosterónu ako muži, aby sa im niečo také stalo, takže i pri tréningu niekoľkokrát do týždňa sa nemusia báť, že budú vyzerať ako Arnold Schwarzenegger.

Nemali by sme zabúdať, že proteín je iba doplnkom stravy a základ našich cieľov by sme mali predovšetkým smerovať na kvalitu a kvantitu plnohodnotného, čo najmenej spracovaného jedla a potravín. Proteínom môžeme nahradiť jedlo po cvičení alebo desiatu, hlavné jedlo ním nahradzovať neodporúčame.

“JE PROTEÍN PRE ŽENY NAOZAJ LEPŠÍ?”

Určite ste sa stretli s proteínom, ktorý mal na etikete napísané “for women”. Je naozaj špeciálny a lepší? S čistým svedomím môžeme povedať, že také proteíny sa od tých klasických nijako nelíšia. Hlavný zdroj je úplne rovnaký, v zložení navyše býva extrakt zo zeleného čaju alebo napríklad L-carnitin, ktoré podporujú spaľovanie tukov, býva to ale tak zanedbateľné množstvo, že pokiaľ chcete niečo na spaľovanie tukov, siahnite priamo po spaľovači ako produkte k tomu priamo určenému.


Ako vybrať kvalitný spaľovač tukov? Vybrali sme najlepšie spaľovače tukov.



AKO PROTEÍN VYUŽIŤ?

✅ S vodou. Táto voľba je snáď najpoužívanejšia po tréningu k rýchlejšej vstrebateľnosti bielkovín po silovom cvičení.
✅ S mliekom. Vďaka mlieku - či už živočíšnemu alebo rastlinnému si vytvoríme sladký milk shake do pár sekúnd.
✅ Do ovsenej kaše, k zvýšeniu množstva bielkovín. Tradičné sacharidové raňajky sa tak stanú plnohodnotným jedlom, ktoré vás zasýti na omnoho dlhší čas.
✅ Do smoothie, spolu s ovocím a napríklad semienkami k rýchlej desiatej, keď práve nie je čas na dlhé chystanie jedla na cestu.
✅ Do pečeniu, kedy vďaka nemu obohatíte každý recept o dôležité bielkoviny a každý recept sa tak stane plnohodnotným.

VÝHODY UŽÍVANIA PROTEÍNU PRE ŽENY
  1. Zdvihne denný príjem bielkovín. Väčšina populácie vo svojej strave zabúda na príjem bielkovín a ich strava je skorej bohatá na sacharidy a tuky. Bielkoviny potrebujeme rovnako ako zbytok makroživín. A práve ku zvýšeniu príjmu bielkovín môže proteínový prášok pomôcť. 
  2. Zaženie chuť na sladké. S chuťami na sladké bojuje asi každý. Práve ochutený proteín nám môže zahnať chute na sladké a vďaka tomu, že sú bielkoviny jednou z najviac sýtiacou makroživinou, tak môžeme zabiť i dve muchy jednou ranou. Ukojíme chute a zasýtime sa na dlhší čas.
  3. Sláva pečeniu. Kto by nemiloval tradičný poctivý kysnutý koláč od babičky alebo bábovku, že. Takéto recepty sú síce nesmierne výborné, ale s minimálnym podielom bielkovín. Skúste zaradiť proteínový prášok do sladkého pečenia. Vďaka sladkej chuti zredukujete množstvo cukru a dezert obohatíte o bielkoviny, a tým sa koláč stane nutrične výživnejší.
  4. Pomáha vypracovať vašu postavu. Bielkoviny - proteíny napomáhajú k udržaniu svalovej hmoty. Vďaka tomu si i počas redukcie tuku ponecháte váš vypracovaný a guľatý zadok, Navyše, ako už isto vieme – svaly pália viac energie, teda si budete môcť dovoliť i viac kalórií. A kto by si nedoprial o kúsok jedla viac, že?

Náš tip na proteíny nielen pre ženy!

Prom-in CFM Pure Performance

Natívny srvátkový (whey) proteín najlepšie kvality vyrobený metódou CFM (cross flow microfiltration - mikrofiltrácia skríženým tokom cez keramické filtre), ktorá zachováva maximum bio-aktívnych frakcií pôvodnej suroviny. Je bez umelých farbív či iných zbytočných zložiek navyše


BioTechUSA 100% Pure Whey 2270 g

100% srvátkový proteín s vysokým obsahom bielkovín (až 80%), v každej dávke 6000mg BCAA s minimálnym obsahom tuku a sacharidov, bez pridaného cukru, neobsahuje lepok ani aspartam. Vďaka tomu je v tomto špičkovom produkte zachované ideálne aminokyselinové spektrum s vysokou biologickou hodnotou.


PEScience Vegan Select Protein

Najpokročilejšia vegánska receptúra na dnešnom trhu. Obsahuje mix prvotriednych rastlinných zdrojov a neobsahuje žiadne umelé sladidlá a farbivá. Okrem toho, že je fantastickým zdrojom bielkovín pre akúkoľvek dennú dobu, má Vegan Protein Powder vysoký obsah vlákniny.


Celá ponuka proteínov >>>


Pokiaľ vás zaujíma viac o bielkovinách, vrelo odporúčam toto krátke video "Bílkoviny 2# | Co potřebuješ vědět o bílkovinách. Jaký protein je nejlepší?", kde vám vysvetlíme ako proteíny fungujú a aké ďalšie proteíny sú super.

Mohlo by Vás zajímat:

Ako cvičiť s odporovou gumou? Ukážkové videá.

Najlepšie cviky na zadok s odporovou gumou. Hoci si to veľa ľudí pri pohľade na odporovú gumu nevie predstaviť, s odporovou gumou sa dá precvičiť de facto celé telo. Zameriame sa predovšetkým na nohy, pretože to je pravdepodobne najvyhľadávanejšia partia väčšiny žien.

Proteíny: Dávkovanie, kedy a ako užívať proteín?

Dnes už každý vie, že bielkoviny potrebujeme k regenerácii svalového tkaniva poškodeného počas intenzívneho tréningu a taktiež k dodaniu dostatočného množstva aminokyselín potrebných k tvorbe bielkovín tvoriacich zväčšujúcu sa svalovú hmotu.

Najlepšie cviky na spevnenie brucha. Cvičenie pre začiatočníkov.

Začínate s posilňovaním? Mrknite, akými cviky dostať brucho do formy. Terez pre vás vybrala také, ktoré zvládnete aj doma. Tento tréning je pre všetkých, ktorí s posilňovaním len začínajú, ale pokojne si ho môžu dať všetci. Cviky sú jednoduché a niektoré z nich si určite pamätáte ešte zo základnej školy.

Sledujte nás na sociálnych sieťach: