Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Funguje kolagén naozaj? A ktorý kolagén je najúčinnejší?

Kolagén je najrozšírenejšia bielkovina v ľudskom tele a nachádza sa vo všetkých spojivových tkanivách: kĺboch, kostiach, šľachách, väzoch, koži a svaloch. Tvorí štrukturálny základ týchto tkanív a je zodpovedný za ich pevnosť, pružnosť a stabilitu. Produkcia kolagénu v tele začína s vekom postupne klesať. Je to proces, ktorý je prirodzenou súčasťou starnutia u žien aj mužov. Pokles produkcie kolagénu sa začína okolo 25. roku života a postupne sa zvyšuje. Pokles produkcie kolagénu má rôzne zdravotné dôsledky:

  • strata elasticity pokožky
  • tvorba vrások
  • zhoršenie stavu kĺbov a šliach
  • oslabenie väzov

Vonkajšie vplyvy, ktoré znižujú tvorbu kolagénu, ale môžem ovplyvniť.

Produkciu kolagénu znižuje niekoľko faktorov. Niektorým z nich sa nedá vyhnúť, pretože súvisia so starnutím a genetikou, ale existujú aj ďalšie faktory, ktoré môžeme ovplyvniť svojimi životnými návykmi. Medzi tieto faktory, ktoré znižujú tvorbu kolagénu, patria:

  • UV žiarenie: Priame vystavenie slnečnému žiareniu a UV lúčom poškodzuje kolagénové vlákna v pokožke. To vedie k strate pružnosti, vráskam a starnutiu pokožky.
  • Fajčenie: Fajčenie tabaku obsahuje škodlivé chemické látky, ktoré ovplyvňujú tvorbu kolagénu. Fajčenie znižuje prietok krvi do pokožky a narúša kolagénové vlákna, čo vedie k predčasnému starnutiu pokožky.
  • Zlá strava: Strava chudobná na vitamíny, minerály a antioxidanty tiež ovplyvňuje tvorbu kolagénu. 
  • Oxidačný stres: Oxidačný stres je nerovnováha medzi produkciou voľných radikálov a schopnosťou organizmu bojovať proti nim. Voľné radikály môžu poškodiť kolagénové vlákna a znížiť ich produkciu.
  • Vonkajšie znečistenie: Kontakt s rôznymi druhmi znečistenia, ako sú toxíny a znečisťujúce látky v ovzduší, má tiež negatívny vplyv na kolagén v koži a kĺboch.
  • Nadmerná konzumácia alkoholu: Nadmerná konzumácia alkoholu ovplyvňuje tvorbu kolagénu a zhoršuje stav pokožky.
  • Chronický stres: Dlhodobý stres zvyšuje hladinu hormónu kortizolu, ktorý tiež ovplyvňuje tvorbu kolagénu.

Zaujímavé je, že niektoré z týchto faktorov (napr. UV žiarenie, fajčenie) sa môžu vzájomne ovplyvňovať a zosilňovať svoje negatívne účinky na tvorbu kolagénu a zdravie kože a kĺbov.

Musím užívať kolagén?

Petr Havlíček hovorí: "Keďže sme sa odklonili od konzumácie určitých druhov potravín, v ktorých sme mali dostatok kolagénu, pretože sa vždy konzumovalo všetko zo zvierat (koža, kopytá...) a kolagén je v tých spojivových tkanivách a v tých častiach, ktoré už bežne nekonzumujeme, pretože väčšine ľudí sa pri tejto myšlienke zatočí hlava, nemáme inú možnosť, ako tieto druhy kolagénu konzumovať: V závislosti od toho, na čo ho chceme, musíme ho dopĺňať. Ale ja jednoducho potrebujem tieto stavebné prvky pre spojivové tkanivo."

Môže kolagén podporiť zdravie kĺbov?

Áno, kolagén môže zohrávať veľkú úlohu pri podpore zdravia kĺbov. Kĺbové tkanivá vrátane kĺbovej chrupavky, väzov a šliach obsahujú kolagén ako kľúčovú zložku. Užívanie kolagénu má preto niekoľko výhod pre zdravie kĺbov. Je dôležité si uvedomiť, že kĺbová výživa slúži predovšetkým ako určitá prevencia pred opotrebovaním a podpora zdravia kĺbov.

  • Podpora kĺbových tkanív: kolagén je hlavnou bielkovinou v kĺbových tkanivách a pomáha udržiavať ich štruktúru a pevnosť. Užívanie kolagénu vo forme doplnkov stravy môže telu dodať aminokyseliny, ktoré sú potrebné na tvorbu nového kolagénu v kĺboch.
  • Zlepšenie pružnosti kĺbov: pravidelné užívanie kolagénu môže pomôcť zlepšiť pružnosť kĺbových chrupaviek a šliach, čo môže viesť k zlepšeniu pohyblivosti kĺbov.
  • Podpora regenerácie po zranení: kolagén je kľúčovým faktorom pri hojení a regenerácii kĺbových tkanív po zranení alebo poškodení, ako sú vykĺbenia alebo zlomeniny.

Akí sú najlepší kolegovia na trhu? Aký druh kolagénu je najúčinnejší?
 

Seagarden Marine Collagen 300 g

Čistý morský kolagén sa vyrába z divokej tresky a hydrolyzuje sa na malé kolagénové peptidy. Tie majú molekulovú hmotnosť len 3 kDA (kilodaltony), takže sa optimálne vstrebávajú a využívajú v tele. Okrem toho sa morský kolagén vstrebáva do tela až 1,5-krát účinnejšie ako kolagén zo cicavcov.


Sunwarrior Collagen Building 500g

Sunwarrior přišel s účinným veganským řešením, které podporuje tvorbu tělu vlastního kolagenu, pomáhá zlepšovat kondici pohybového aparátu a podporuje přirozenou krásu. Veškeré složky v produktu jsou v BIO kvalitě, kromě kyseliny hyaluronové, MCT oleje, akáciové vlákniny a mořských řas. Proto Collagen Builder nenese tuto certifikaci. Kvalita a čistota všech surovin je důkladně monitorována a kontrolována v USA. Bez GMO, alergenů, sóji, lepku, přidaného cukru, přidaných aditiv (umělých konzervantů, dochucovadel, barviv a rozpouštědel).

Puhdistamo Collagen Beauty

Collagen Beauty Obsahuje patentované kolagénové peptidy Verisol s vysokou bioaktivitou zamerané na produkciu kolagénu typu 1. Medzi ďalšie zložky patrí zinok, vitamín B a biotín. Tieto štyri zložky spolu tvoria skvelý doplnok na komplexnú podporu pokožky, nechtov a vlasov.

Nature's Finest Collagen 140 g (100% čistý kolagen) 

Nature's Finest Collagen je 100 % čistý kolagén na starostlivosť o pleť, vlasy a nechty. Kolagén je bielkovina, ktorá je v ľudskom tele prítomná vo veľkom množstve. Nachádza sa takmer vo všetkých tkanivách, najmä v koži, nechtoch, vlasoch, kostiach a chrupavkách.

Mohlo by vás zaujímať:

Chudnutie pre začiatočníkov. Čo je to kalorický deficit? A ako začať správne a udržateľne chudnúť?

Ak nevieš, ako začať chudnúť, vždy to bude ťažký a dlho pri tom nevydržíš. V tomto článku sa dozvieš základné pojmy a princípy, ako to funguje, na čom záleží, aby šla kilá konečne dole.

Rady na nafúknuté brucho. Príčiny, čo pomáha a ako sa ho zbaviť? 

Nafúknuté brucho môže znepríjemňovať každodenný život. Každý z nás už zažil nafúknuté brucho - ťažko stráviteľné jedlo, veľké porcie, prejedanie. Ak sa nadúvanie často opakuje, musíte začať hľadať príčinu.

Sledujte nás na sociálnych sieťach: