Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Anabolizmus: Čo rozhoduje o tom, či budem naberať svaly alebo tuk?

Bez katabolizmu nemôže dôjsť k anabolizmu

Počas tréningu dochádza k silnému katabolizmu, t. j. k poškodeniu svalových vlákien. Anabolizmus nastáva až potom, čo telu dodáme potrebné živiny a umožníme mu zotaviť sa. Vtedy telo začne pracovať na obnove svalového tkaniva, aby svaly mohli rásť.

Pozrite si podcast "ANABOLIZMUS | Čo rozhoduje o tom, či budem naberať svaly alebo tuk? Ako podporiť anabolizmus. Ideálny príjem?", ktorý pre vás pripravili tréner Jirka Vacek a odborník na výživu Petr Havlíček.

Anabolizmus sa nemusí týkať len svalov, ale aj tuku

V Českej republike má viac ako 60 % populácie nadváhu a obezitu. Anabolizmus je spôsobený pozitívnou energetickou bilanciou, t. j. ak je energetický príjem vyšší ako energetický výdaj a ak telo nemá dostatočný energetický výdaj, neustále "buduje", ale len tukové tkanivo. Týmto spôsobom nútite telo produkovať napríklad inzulín, ktorý je silným anabolickým hormónom. V tomto prípade, ak neexistuje stimul v podobe fyzickej aktivity, nevytvára svalové, ale tukové tkanivo.

Katabolizmus je pre telo dôležitý

Katabolizmus je proces rozkladania molekúl na menšie časti s cieľom uvoľniť energiu. V tele katabolizmus zahŕňa procesy, ktoré rozkladajú zložité molekuly, ako sú cukry, tuky a bielkoviny, na jednoduchšie zlúčeniny, ako sú glukóza, mastné kyseliny a aminokyseliny. Tieto zlúčeniny potom bunky využívajú na tvorbu energie. Príkladmi katabolických procesov v tele sú trávenie potravy, rozklad glykogénu na glukózu, rozklad tukov na mastné kyseliny a oxidácia aminokyselín. Telo musí rozkladať a zbavovať sa starých poškodených buniek a odpadových bielkovín, oxidovaných lipidov atď.

Ako podporiť anabolizmus?

Existuje niekoľko spôsobov, ako podporiť anabolizmus, rast svalov a zlepšenie fyzickej výkonnosti:

  • Bielkoviny - Bielkoviny sú stavebným prvkom svalov a sú nevyhnutné pre ich regeneráciu a rast. Odporúča sa konzumovať až 3 gramy bielkovín na kilogram aktívnej telesnej hmotnosti.
  • Tréning - silový tréning stimuluje anabolické procesy a vedie k rastu svalov. Je dôležité cvičiť pravidelne a zaradiť dostatočnú záťaž pre svaly.
  • Dostatok spánku - spánok je kľúčový pre regeneráciu svalov a hormonálnu rovnováhu, ktorá môže podporiť anabolizmus. Odporúča sa spať 7 až 9 hodín denne. 
  • Kvalitná regenerácia - či už ide o pasívnu alebo aktívnu regeneráciu, je mimoriadne dôležitá, ak sa snažíte o rast svalov. Ideálne sú aj masáže, meditácia alebo regeneračné cvičenia. 
  • Konzumácia vhodných doplnkov - niektoré doplnky môžu pomôcť podporiť anabolizmus, napríklad proteín alebo kreatín. Je však dôležité vybrať si kvalitné doplnky, ktoré to sú? 

Mohlo by vás zaujímať:

Ako nabrať svalovú hmotu? Chcete konečne poriadne svaly?

Nabrať svalovú hmotu, je častokrát ťažšie ako schudnúť prebytočné kilá. Máme pre vás pár rád a tipov, ako začať a ako konečne vybudovať svaly.

Ako vybrať kvalitný proteín? Najlepší prírodný srvátkový proteín.

Na dostatočný príjem bielkovín by mal dbať každý z nás, či už ste aktívny športovec alebo nie. Proteíny majú na starosť mnoho funkcií. Ako vybrať kvalitný proteín?

Sledujte nás na sociálnych sieťach: