Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Ako nabrať svalovú hmotu? Chcete konečne poriadne svaly?

Nabrať svalovú hmotu, je častokrát ťažšie ako schudnúť prebytočné kilá. Máme pre vás pár rád a tipov, ako začať a ako konečne vybudovať svaly.

Pokud budete dbát na všechny aspekty růstu svalů jako je strava, cvičení, regenerace, spánek, ale i správné doplňky stravy, máte šanci udělat slušný progres.

Správny jedálniček na budovanie svalov. Ako nastaviť makroživiny?

Nie je možné na 100 % určiť žiadnu hodnotu, ktorá by platila pre každého. Dajú sa ale stanoviť hranice, ktorých sa môžete držať, a ktoré vám pomôžu doterajší príjem makroživín trochu usmerniť. Najdôležitejšou makroživinou sú bielkoviny, ktoré by sa mali pohybovať 1,8 – 3 gramov na kilogram aktívnej telesnej hmotnosti. Druhá podstatná makroživina sú tuky. Ženy by nemali ísť pod 1g na kilo telesnej hmotnosti a celkovo je hranica 1 – 1,5 g. Ďalšie sú sacharidy, ktoré sú palivom a rýchlou energiou pre naše telo. Ich príjem by mal byť zhruba 3 – 4 g na 1 kg telesnej hmotnosti.

Výživový poradca Petr Havlíček a Jirka Vacek v tomto videu rozobrali, ako by mal vyzerať jedálniček, ako si nastaviť makroživiny, ale aj na čo sa zamerať pri tréningu a ako cvičiť.

Viac bielkovín alebo sacharidov?

Sacharidy sú pri naberaní svalovej hmoty dôležité. Pred cvičením doplní energiu potrebnú na tréning a po cvičení sa podieľa na obnove svalového glykogénu, ktorý je vďaka cvičeniu vyčerpaný. Pomocou rýchlo stráviteľných sacharidov ako je napríklad maltodextrín, či dextróza a glukóza, zvýšite hladinu inzulínu, ktorý podporí ukladanie glykogénu. Súčasne inzulín slúži ako prenášač aminokyselín a živín do poškodených svalových buniek a ako mnoho štúdií ukazuje, po tréningový príjem sacharidových a proteínových doplnkov podporuje anabolickú reakciu = nárast svalovej hmoty.


 

TOP 5 DOPLNKOV PRE RAST SVALOV | Ako pomáhajú doplnky pri raste svalov?

Ako získať svalovú hmotu? Ako a ktoré doplnky nám môžu pomôcť pri náraste svalovej hmoty? Tu je niekoľko tipov od Jirku Vacka.


Doplnky podporujúce rast svalov

Kreatín - objem a rast svalov

Pri kreatíne je vedecky dokázané, že pri jeho užívaní dochádza k nárastu sily, aktívnej svalovej hmoty a odďaľuje svalové vyčerpanie cca o 20 %. Niet divu, že sa jedná o najobľúbenejší doplnok stravy športovcov vôbec. Vďaka nemu, so správnym cvičením a dobrou stravou budete hravo svalovú hmotu naberať.


SMARTFUEL 100 % whey protein 

Pre rast svalovej hmoty. Proteín z čerstvého mlieka. Najvyššia kvalita bez zbytočných aditív. Srvátkový koncentrát je vhodný pre športovcov aj na bežné doplnenie bielkovín. Podporuje regeneráciu, udržanie a budovanie svalovej hmoty.


Glutamin - regeneracia

Glutamín je neesenciálna aminokyselina, ktorá tvorí až 60% obsahu aminokyselín v svalových bunkách. Pri cvičení dochádza vo zvýšenej miere k uvoľňovaniu glutamínu zo svalových buniek. Napriek tomu, že si telo dokáže vytvoriť glutamín z ostatných aminokyselín, toto množstvo nie vždy postačí a je potrebné ho dodať z vonkajších zdrojov. Pri vysokej fyzickej záťaži a súčasne dlhodobom nedostatku tejto aminokyseliny v tele dochádza k úbytku svalovej hmoty, nastupuje únava, predlžuje sa doba potrebná na regeneráciu a môže sa zhoršiť aj imunita.

Vitamíny a minerály

Vitamíny a minerály sa podieľajú na výkone a následnej regenerácii. Táto skupina látok je stavebným kameňom každej výživovej pyramídy. Vitamíny a minerály sú látky nevyhnutné pre biochemické reakcie v našom tele, sú nosičmi látok, pomáhajú spúšťať chemické procesy v našom tele a riadia ich rýchlosť.

V tomto videu s Petrom Havlíčkom a Jirkou Vacekom rozprávajú o doplnkoch stravy aj ich dávkovaní.

Mohlo by vás zaujímať:

Ako vybrať kvalitný proteín? Najlepší prírodný srvátkový proteín.

Na dostatočný príjem bielkovín by mal dbať každý z nás, či už ste aktívny športovec alebo nie. Proteíny majú na starosť mnoho funkcií. Ako vybrať kvalitný proteín?

Sledujte nás na sociálnych sieťach: