Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Aký vplyv má zinok na naše telo?

NA ČO JE ZINOK?

Zinok zaisťuje pomoc pri tvorbe enzýmov a inzulínu. V našom tele je zastúpený málo, ale o to má väčší význam. Nedostatok zinku môže spôsobovať to, že sa cítime unavení a to vedie až ku zmenám nálad. Hlavne dámy zaznamenajú zhoršený stav kože, ktorá je viac suchá, horšie sa hoja jej poranenia. Tiež vlasy a nechty sú lámavejšie a objavuje sa i nepríjemný problém - boľavé kútiky. Častý jav je tiež vypadávanie vlasov a vznik kožných lézií

Náš tip! Skúste zinok od značky Prom-in, je v skvelo vstrebateľnej forme a za skvelú cenu.

Ide o stopový prvok, čo znamená, že ho telo potrebuje v malom (stopovom) množstve. U zinku je to cca 10 mg denne. Oproti odporúčanej dávke napríklad horčíku (cca 350 mg) je to naozaj málo.

Aby sme strojnásobili odporúčanú dávku pri horčíku, museli by sme prijať 1g horčíku (cca 700 mg naviac). Pokiaľ však strojnásobíme odporúčanú dennú dávku zinku, stačí nám prijať naviac 20mg. A to nie je s dnešnou suplementáciou problém.

SO ZINKOM TO NEPREHÁŇAJTE

Obecne u minerálov a stopových prvkov platí, že je lepšie brať dlhodobo v menšom množstve ako krátkodobo v extrémnych dávkach.

Odporúčaná denná dávka je 10mg a pre veľa ľudí stačí. 15-20 mg, si myslím, je v poriadku. Ale vyššie dávkovanie, pokiaľ nie ste športovci alebo nejaká riziková skupina, vám môže skôr ublížiť.

POTRAVINY BOHATÉ NA ZINOK:

  • ustrice (až 78mg/100g!)
  • červené mäso - hovädzie, jahňacie (až 12mg zinku/100g)
  • vaječný žĺtok (až 5mg/100g)
  • pečienky (až 4mg/100g)
  • dyňové semienka (až 10g v 100g)
  • Vo väčšom množstve sa zinok nachádza v marhuliach, obilných klíčkoch, listovej zelenine, slnečnicových semienkach , ale i v droždí a orieškoch. 

No.. A tiež kvalitná čokoláda s vysokým obsahom kakaa (a celkovo kakao) obsahuje až 7 mg zinku na 100 g, ale jesť denne 100 g čokolády by asi pekne navýšilo náš kalorický príjem a vyšlo by to celkom draho.

AKÝ SI ZAOBSTARAŤ ZINOK VO FORME DOPLNKOV?

Na trhu je mnoho foriem zinku, každá firma zameraná na suplementy ho poskytuje, ale pokiaľ máte možnosť siahnuť po chelátovej forme zinku, urobte to. Zinok viazaný na chelát využije vaše telo najlepšie. Zistite si, koľko obsahuje tableta zinku, a pokiaľ to bude zbytočne veľké množstvo, nebojte sa ju rozdeliť.

Vitamíny a mináraly jsou hodně zajímavé téma proto si pro vás Jirka Vacek připravil krátké video právě o nich. Kromě zajímavých informací se dozvíte, kdy je nejlepší vitamíny a minerály užívat.

Zdroj: Roman Grigar


Mohlo by Vás zaujímať:

Kreatín dávkovanie - ako kreatín užívať, koľko a kedy?

Kreatín je svalový energizér, ktorý priamo zvyšuje výkon svalov. Látka, ktorá podporuje rast číre svalovej hmoty a nepriamo znižuje hladinu podkožného tuku. Ale viete ako ho užívať, koľko a kedy?

Proteíny: Dávkovanie, kedy a ako užívať proteín?

Dnes už každý vie, že bielkoviny potrebujeme k regenerácii svalového tkaniva poškodeného počas intenzívneho tréningu a taktiež k dodaniu dostatočného množstva aminokyselín potrebných k tvorbe bielkovín tvoriacich zväčšujúcu sa svalovú hmotu.

Sledujte nás na sociálnych sieťach: