Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Aké sú účinné zložky predtréningových prípravkov a na čo slúžia?

Predtréningové doplnky sa skladajú z viacerých účinných látok, takže nejde len o jednu zložku. Na trhu už existuje široká škála predtréningových doplnkov s rôznym zložením, ktoré majú buď podobné, alebo odlišné účinky. Niektoré sú určené predovšetkým na napumpovanie svalov, iné na podporu koncentrácie, ďalšie napríklad na zlepšenie výkonu. Nájdeme aj komplexné predtréningové produkty, ktoré sa zameriavajú na maximálnu podporu výkonu.

Ak hľadáte všeobecné informácie o predtréningovkách alebo si nie ste istí, ktorú si vybrať, odporúčame vám pozrieť si naše videá s Jirkom.

V tomto článku rozoberieme rôzne zložky, s ktorými sa môžete stretnúť v predtréningových doplnkoch.

✅ Taurín

Je to prirodzene sa vyskytujúca kyselina sulfónová, ktorá je derivátom aminokyseliny cysteínu. Taurín bol prvýkrát izolovaný z býčej žlče, preto je jeho názov odvodený od latinského taurus - býk. Okrem toho, že je dôležitou zložkou žlče, v malom množstve sa nachádza vo väčšine živočíšnych tkanív. Taurín zohráva dôležitú úlohu v rôznych metabolických a fyziologických procesoch v tele, ako je regulácia glukózy a lipidov, energetický metabolizmus alebo antioxidačné účinky. Do športovej výživy sa pridáva najmä na zvýšenie športového výkonu, pretože pomáha zvyšovať rýchlosť reakcií, znižuje svalovú únavu, a tým umožňuje dlhší tréning. Tým, že pomáha zvyšovať účinok inzulínu, má aj mierne anabolické účinky. Ďalšou výhodou taurínu je zníženie rizika svalových kŕčov, a to vďaka jeho schopnosti podporovať hydratáciu a zároveň udržiavať rovnováhu minerálov vo svalových bunkách. Počas tréningu sa hladina taurínu vo svaloch znižuje, preto sa používa najmä v predtréningových doplnkoch, kedy je jeho použitie najvhodnejšie.

✅ Tyrozín

Tyrozín patrí medzi neesenciálne aminokyseliny, v tele sa môže tvoriť z inej aminokyseliny - fenylalanínu.
Tyrozín je jedným zo základných stavebných kameňov hormónov štítnej žľazy a je potrebný aj na tvorbu katecholamínov, ako sú adrenalín, noradrenalín a dopamín. Pomáha zmierňovať zaťaženie nervového systému, odbúravať stres alebo znižovať pocit únavy. Je tiež dôležitý pre tvorbu melanínu, ktorý určuje pigment a opálenie pokožky. Okrem iného má tyrozín synergický účinok v kombinácii s látkami na spaľovanie tukov. Využitie tyrozínu je preto široké. Používa sa najmä v predtréningových prípravkoch na zníženie stresu spôsobeného cvičením, zvýšenie intenzity tréningu, schopnosti regenerácie a podporu lipolýzy.

✅ Kofeín

Kofeín je jedným z najpoužívanejších prírodných stimulantov vôbec.
Použitie kofeínu pred tréningom môže zlepšiť svalovú silu a vytrvalosť a zároveň stimulovať nervový systém, aby bol bdelší, oddialiť duševnú únavu a zlepšiť koncentráciu. Kofeín sa podieľa aj na zvyšovaní rýchlosti metabolizmu a podpore odbúravania tukov. Najvyššie hladiny kofeínu v krvi sú približne 30 až 60 minút po konzumácii. Treba poznamenať, že pravidelné užívanie kofeínu vedie k postupnej tolerancii, ktorú nemožno prekonať ďalšou dávkou kofeínu. Pre všetky výhody kofeínu sa preto odporúča jeho strategický cyklus.

✅ Synefrín

Synefrín sa veľmi často porovnáva so synteticky vyrábaným efedrínom a pseudoefedrínom, ktoré sa predtým používali na chudnutie, ale mali veľa vedľajších účinkov a boli zakázané. Mechanizmus účinku synefrínu je dosť podobný mechanizmu účinku efedrínu, ale v skutočnosti nie je takým silným stimulantom a neprináša také negatívne účinky. Synefrín sa teda používa predovšetkým na zvýšenie aktivácie lipolýzy a na zvýšenie pokojového metabolizmu a termogenézy, čo podporuje chudnutie. Synefrín sa často kombinuje s kofeínom alebo ho možno nájsť v mnohých komplexných predtréningových produktoch.

✅ Cholín

Často ho nájdete v zložení ako cholín bitartrát.
Ide o zlúčeninu, ktorá bola predtým klasifikovaná ako vitamín B. Dnes sa zaraďuje medzi tzv. vitagény, ktoré sú na rozdiel od vitamínov pre organizmus dôležité aj ako stavebný a energetický zdroj. Cholín má lipotropný účinok, podieľa sa na využívaní tukov a cholesterolu a vytvára ochranu pečene. Je tiež stavebným prvkom neurotransmitera acetylcholínu, ktorý je hlavným prenášačom nervových impulzov. Ovplyvňuje teda aj koordináciu pohybov a je všeobecne prospešný pre ľudskú pamäť a ďalšie mozgové funkcie.

✅ Inozín

Inozín je prirodzene sa vyskytujúca látka v našom tele. Využíva sa pri tvorbe adenozíntrifosfátu (ATP), ktorý slúži ako základný zdroj energie. Podieľa sa aj na tvorbe nukleových kyselín. Inozín sa používa na zlepšenie fyzickej výkonnosti, avšak jeho podrobnejšie prínosy sa v športovej výžive stále skúmajú.

✅ Extrakt zo zeleného čaju

Zelený čaj má vo všeobecnosti mnoho priaznivých účinkov na naše zdravie. V zelenom čaji sa vo vysokých koncentráciách nachádzajú najmä katechíny, ktoré patria do skupiny dôležitých antioxidantov. Katechíny podporujú imunitu, zdravie srdca aj pomáhajú pri odbúravaní tukov. V športovej výžive sa využíva najmä z dôvodu väčšieho využitia tukov ako zdroja energie a tiež urýchľuje pokojový metabolizmus.

✅ Extrakt z červenej repy

Extrakt z červenej repy je prírodným zdrojom dusičnanov, ktoré majú vplyv na svalovú pumpu a vytrvalosť. Dusičnany rozširujú cievy a umožňujú lepší prísun kyslíka a živín do tkanív, môžu tiež oddialiť svalovú únavu počas ťažkého tréningu. Okrem toho sa ukázalo, že dusičnany z červenej repy pomáhajú regulovať krvný tlak.

✅ Piperín - extrakt z čierneho korenia

Piperín je látka extrahovaná z čierneho korenia, ktorá zvyšuje absorpciu a biologickú dostupnosť určitých látok. Uvádza sa, že blokuje aktivitu určitých enzýmov v tráviacom trakte, ktoré môžu znížiť hodnotu iných účinných látok v komplexných športových doplnkoch, väčšinou spaľovačov.

✅ Beta alanín

Beta alanín je jednou z hlavných účinných látok vo väčšine kopačiek. Je to beta aminokyselina, ktorá sa v kostrovom svalstve viaže na ďalšiu aminokyselinu, histidín, a vytvára karnozín. Karnozín je tzv. pufrovacia látka, ktorá pomáha predchádzať únave a predlžuje svalovú prácu počas intenzívneho tréningu. Suplementácia beta alanínu je preto užitočná z hľadiska zvýšenia koncentrácie karnozínu vo svaloch. Viac o beta alaníne v článku tu.

✅ Citrulín

Ďalšou bežnou zložkou v predtréningových doplnkoch je citrulín.
Táto neesenciálna aminokyselina sa môže v tele vytvárať dvoma spôsobmi. Buď recykláciou a premenou arginínu na oxid dusnatý, alebo produkciou dusíka obsiahnutého v glutamíne. Zvýšenie hladiny oxidu dusnatého spôsobuje rozšírenie ciev a zlepšenie prietoku krvi, vďaka čomu sa do tkanív dostane viac kyslíka a živín. Citrulín sa podieľa aj na odstraňovaní amoniaku v tele a na znižovaní koncentrácie laktátu, ktorý vzniká počas intenzívneho tréningu. Zaradenie citrulínu do suplementácie môže tiež výrazne zlepšiť silový výkon a zároveň urýchliť regeneráciu.

✅ Arginín

Arginín si telo dokáže do určitej miery syntetizovať, avšak za určitých podmienok nemusí byť syntéza dostatočná, preto sa arginín považuje za semi-esenciálnu aminokyselinu. Medzi jeho hlavné funkcie patrí tvorba oxidu dusnatého, ktorý zvyšuje prietok krvi do pracujúcich svalov. Z hľadiska športového tréningu potom môžeme hovoriť o zlepšení silového výkonu, anaeróbneho výkonu, znížení únavy a lepšom odbúravaní laktátu. Arginín sa tiež považuje za mierne anabolickú látku, pretože dokáže zvýšiť produkciu rastového hormónu a stimulovať tvorbu inzulínu.

TOP preworkouty:

CZECH VIRUS BEAST VIRUS V2.0

Pôvodná verzia Beast stanovila pravidlá a trend moderného predtréningového tréningu pred 5 rokmi. Nová verzia si kladie za cieľ poskytnúť ultimátny produkt, ktorý pomôže vo všetkých potrebných aspektoch: sile a výbušnosti, ľadovo pokojnej koncentrácii, ďalej extrémne prekrví svaly a oddiali únavu na najvyšší možný čas.
Ide teda o produkt ALL-IN-ONE, ale pozor - bez zbytočného kreatínu, BCAA či cukru.


NUTREND N1 PRE-WORKOUT

Konštruované v súlade s maximálnymi možnosťami európskej legislatívy. Obsahuje najúčinnejšie látky uznávané odbornou verejnosťou, ktoré zaručujú maximálny účinok napumpovania svalov a posunutia hraníc fyzickej výkonnosti. Obsahuje: 3500 mg beta-alanínu, 3500 mg L-arginín-alfa-ketoglutarátu, 3235 mg kretinu, 2250 mg L-malátu, 500 mg L-tyrozínu, 200 mg kofeínu a 20 mg DMAE (dimetylaminoetanolu).


EXTRIFIT AGREZZ

Kombinace stimulantů produkce oxidu dusnatého, citrulinu, beta alaninu a argininu, stimulačních látek kofeinu a taurinu, dále extraktu z plodů pomerančovníku hořkého (synefrinu), ze zeleného čaje, extraktu z černého pepře (piperinu), cholinu, tyrosinu a DMAE. V Agrezzu najdete i synefrin, který podporuje tvorbu tepla, díky jeho obsahu se budete více potit a více spalovat tuk – a tedy mít i více energie na trénink.


Amix CELL UP shot 

Obľúbený produkt Jirka Vacka, ktorý ste si veľmi rýchlo obľúbili aj vy. Od ostatných predtréningoviek sa líši tým, že obsahuje 2000 mg glycerolu, ktorý má veľký vplyv na prekrvenie a správne napumpovanie. Nechýbajú ani typické zložky pre kvalitné predtréningovky, ako sú kofeín, taurín, arginín či beta alanín.


Prom-in Progressive Pre

Kvalitný predtréningový prípravok, ktorý kombinuje maximálnu podporu výkonu s maximálnou podporou uvoľňovania mastných kyselín, t. j. spaľovania tukov. Tento predtréningový prípravok má aj "súrodenca" Serious Pre, ktorý je úplne bez stimulantov. Je preto vhodný pre tých, ktorí hľadajú predtréningovku bez kofeínu.


BRAINMAX 3.0 ANABOLIC DAGGER

Je to trochu iné. Prírodný optimalizátor hormónov, ktorý zvyšuje testosterón a zároveň vyrovnáva estrogény, čo spôsobuje zvýšenie fyzickej a psychickej odolnosti, zlepšuje čerpanie počas tréningu a prináša novú úroveň energie, motivácie a túžby po tréningu.


REDCON1 TOTAL WAR

Profesionálny produkt určený na maximalizáciu výkonu, sily a silovej vytrvalosti nielen kulturistov, ale všetkých športovcov, ktorých výkon má silovo-vytrvalostný charakter, ako sú hokejisti, bojovníci MMA atď. Jedna dávka obsahuje 6 g citrulínu a 3,2 g beta alanínu


Prom-in Nitrox Pump Extreme

Obsahuje mimoriadne silnú kombináciu zložiek zvyšujúcich výkonnosť. Vzorec obsahuje zložky ako beta alanín a kreatín HCl na podporu výkonu. To všetko s minimálnym obsahom sacharidov. Je ideálny na silový tréning na zvýšenie intenzity, zvýšenie výbušnej sily pri športoch, ako je hokej, americký futbal, rugby atď. pre všetkých športovcov, ktorí chcú zvýšiť svoju výkonnosť v tréningu alebo súťaži.

Kompletný sortiment predtréningoviek >>>>

Mohlo by vás zaujímať:

Zásobník cvikov na prsia. Veľkosť, objem a sila. Najlepšie cviky na prsia.

Prehľad všetkých cvikov na prsia na jednom mieste vrátane popisku a obrázkov Nájdete tu aj inštruktážne videá.

Čo je beta alanín? Výhody pri športe a vplyv na výkon.

Beta-alanín je neesenciálna aminokyselina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v ľudskom tele a bežne sa nachádza v potravinách, ako sú mäso, vajcia a ryby. Je východiskovou látkou karnozínu, ktorý sa nachádza vo svalovom tkanive.

Sledujte nás na sociálnych sieťach: 

Zdroj:

  • Bondonno, C. P., Liu, A. H., Croft, K. D., Ward, N. C., Shinde, S., Moodley, Y., Lundberg, J. O., Puddey, I. B., Woodman, R. J., & Hodgson, J. M. (2015). Absence of an effect of high nitrate intake from beetroot juice on blood pressure in treated hypertensive individuals: a randomized controlled trial. The American journal of clinical nutrition, 102(2), 368–375. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.101188 
  • Bonilla Ocampo, D. A., Paipilla, A. F., Marín, E., Vargas-Molina, S., Petro, J. L., & Pérez-Idárraga, A. (2018). Dietary Nitrate from Beetroot Juice for Hypertension: A Systematic Review. Biomolecules, 8(4), 134. https://doi.org/10.3390/biom8040134 
  • Purdie, Jennifer. Inosine: Benefits, Side Effects, Dosage, and Interactions. (2019) Dostupné z: https://www.verywellfit.com/inosine-4766864
  • Roubík, Lukáš. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport, [2018]. ISBN 978-80-905685-5-6.
  • Šindelář, Miloslav, Roubík, Lukáš. Suplementuj efektivně.1. elektronické vydání. Praha 2020. ISBN 978-80-270-7581-2
  • https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92405.aspx​