Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Suplementy pre pokročilých na zlepšenie výkonu.

V predchádzajúcom článku sme si povedali, že kvalitná strava, správny tréning a dôraz na dostatočný spánok a regeneráciu sú kľúčovými faktormi úspechu pri športovom výkone. Tréner Jirka Vacek odporučil 5 základných a cenovo dostupných doplnkov stravy, ktoré môžu poskytnúť maximálnu podporu mladým športovcom a začiatočníkom.

Medzi tieto kľúčové suplementy patrí srvátkový proteín, horčík, vitamín D3, omega 3 a podporou môže byť aj kreatín. Tieto suplementy majú potenciál podporiť regeneráciu, rast svalovej hmoty a celkový výkon športovcov. Ich správne užívanie a dávkovanie prispieva k optimalizácii výsledkov tréningu a dosiahnutiu športových cieľov.


Suplementy pre začiatočníkov a mladých športovcov

Vybrali sme 5 základných a cenovo dostupných doplnkov stravy, ktoré urobia maximálnu službu.

V tomto článku sa dozviete o ďalších doplnkoch stravy pre mierne pokročilých, čo už majú napr. rok tréningov za sebou, ale môžete ich zaradiť aj ako začiatočníci, pokiaľ sa chcete sa v suplementoch trochu rozvíjať.

✅ Zinok

Jedným z dôležitých doplnkov je zinok. Zinok je silný antioxidant a má schopnosť optimalizovať hladiny hormónov, najmä testosterónu. Preto sa často pridáva do produktov, ktoré slúžia ako testosterónové boostery (stimulanty testosterónu), kde dokáže efektívne ovplyvniť hladinu tohto hormónu a poskytnúť tak podporu pre optimálnu funkciu tela.

Je účinný na posilnenie imunity, preto by sa mal užívať najmä v jesenných a zimných mesiacoch a počas jari a leta znižovať jeho dávku alebo ho úplne vynechať. Tréner Jirka Vacek hovorí: "Je to dôležitý prvok, ktorý by som odporučil pridať do svojho jedálnička, a to najmä v období, keď hrozí zvýšené riziko chorôb." 


Zinok Bisglycinát

Zinok má pozitívny vplyv na imunitný systém, zdravie kostí, prispieva k pevnosti vlasov a nechtov, udržuje pokožku v dobrom stave a podporuje optimálnu hladinu testosterónu v krvi, čo je dôležité pre hormonálnu rovnováhu u mužov i žien.

✅ Citrulin malát

Citrulín Malát je vhodný pre tých, ktorí majú vyššie nároky na tréning, sú netrpezliví alebo majú problémy so sústredením počas cvičenia a potrebujú trochu viac stimulácie, než poskytuje napríklad káva. Táto látka je kľúčová pre dosiahnutie optimálneho prekrvenia svalov počas tréningu, čo vedie k lepšiemu výkonu a napumpovaniu svalov.

Jirka hovorí: „Lepší prietok krvi má za následok, vyšší výkon a je to príležitosť na postupné budovanie svalovej hmoty, aj keď to nie je na prvý pohľad zrejmé. Predstavte si to z dlhodobého hľadiska. Každý gram svalovej hmoty má svoj význam. Navyše, citrulín pomáha rýchlejšie odplavovať kyselinu mliečnu a podporuje obeh krvi, čo prispieva k lepšej regenerácii a obnove svalov.”


L-citruline

Aminokyselina, ktorá sa medzi športovcami využíva hlavne na tvorbu NO2. Produkt obsahuje Citrulín, ktorý je prírodne fermentovaný a neobsahuje žiadne syntetické formy. Výskum naznačuje, že L-Citrulín má za následok zníženú únavu a lepšiu vytrvalosť pri aeróbnom aj anaeróbnom cvičení.

✅ Pre workout

Pre-workout nie je základným kameňom suplementácie, ale skôr doplnkovou vrstvou, najmä pre pokročilých športovcov, ktorí potrebujú ďalšiu stimuláciu, lepšie prekrvenie a vyšší výkon.


Anabolizéry: Top 10 nakopávačov! Ako vybrať správnu predtréningovku?

Predtréningovky, nakopávače, anabolizéry alebo tiež N.O.čka. Zmes viacerých surovín, ktorých základné kamene nie sú už len stimulantmi, ktoré majú pomôcť nakopnúť pred tréningom či zlepšiť sústredenosť.

Záverečné zhrnutie:​ 

V tomto článku sme sa zamerali na ďalšie doplnky pre mierne pokročilých športovcov, vrátane zinku a citrulínu malátu, ktoré pomáhajú optimalizovať hormonálne hladiny a zlepšujú výkon. Pre-workout doplnky sú doplnkovou vrstvou pre pokročilých športovcov, ktorí potrebujú ďalšiu stimuláciu a prekrvenie svalov. Správne užívanie doplnkov môže priniesť ďalšie zvýšenie výkonu a efektivitu tréningu.

Mohlo by vás zaujímať:

Ako kombinovať doplnky stravy pre rast svalov?

Ako správne používať doplnky stravy, ak sa snažíte o rast svalovej hmoty a chcete z tréningu vyťažiť maximum?

Ako by malo vyzerať stravovanie silového športovca? Tréningové VS netréningové dni.

Na vašej ceste k vysnívaným fitness cieľom je správne stravovanie rovnako dôležité ako konzistentný tréningový plán. Ako by mala vyzerať strava v tréningové dni a rest days? Mali by ste v netréningové dni znižovať množstvo kalórií?

Sleduj nás i na sociálních sítích: