Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Petr Havlíček o keto diéte: Skúsenosti. Ako sa dostať do ketózy? Aké tuky jesť pri keto diéte?

Odborník na výživu Petr Havlíček je zásadne proti instantným keto diétam, ktoré sa objavujú v televíznych reklamách a na sociálnych sieťach. Aký je však jeho názor na klasickú skutočnú keto diétu? Pozrite si rozhovor. 

Ketodieta = vysokotuková, nízkosacharidová diéta so stredným obsahom bielkovín.

✅ Čo je ketodiéta a ako funguje v tele?

Ketodiéta je bezsacharidová diéta, pri ktorej nám v strave zostávajú bielkoviny, tuky a malé množstvo sacharidov. Pre niekoho to môže byť 30 g a je v ketóze, pre tých, ktorí sa hýbu a športujú, to môže byť o niečo viac. Metabolická ketóza núti telo prejsť na rovnaký energetický systém ako pri hladovaní. Hlavným palivom sa vtedy stávajú ketóny - ketolátky, ktoré sa tvoria v pečeni z tukov, a náš mozog a nervový systém je tiež schopný využívať niektoré z týchto ketónov ako palivo. Samozrejme, potrebuje na to aj určité množstvo glukózy, čím chcem povedať, že aj keď mu glukózu nedodávame, telo si stále musí časť z nej vyrobiť pre mozog, nervový systém, ale aj pre pečeň, obličky, pretože tie ketóny nedokážu využiť. Takže to je asi najväčší paradox, že pečeň ich vyrába, ale nevie ich využiť. 

✅ Aká je história ketodiéty?

V minulosti bola bezsacharidová diéta známa ako metóda liečby rôznych druhov ochorení, najmä epilepsie, ktorá ako podporná liečba prestala byť zaujímavá niekedy v 60. a 70. rokoch 20. storočia, keď sa objavili nové antiepileptické lieky. Túto diétu oprášil až doktor Atkins, čo som zistil podľa dostupných zdrojov, a začala sa používať na chudnutie. Pamätám si na začiatky, keď sa tu objavila, a dokonca som videla vzory jedál a bolo to peklo. Boli to samé klobásy a sušené mäso a podobné veci. Hlavne jesť tie bielkoviny a nejaké tuky a vylúčiť všetko, čo malo v sebe sacharidy. Neskôr sa upravila Atkinsonova diéta a z toho vzniklo veľa diét, a to je z toho vzoru. Pravdou je, že keto diéta sa komerčne odporúča nielen na chudnutie, ale testuje sa aj na použitie pri rôznych ochoreniach, ako je cukrovka II. typu, metabolický syndróm a neurodegeneratívne poruchy. 

Povedal by som, že aj vedecký svet je rozdelený na dve časti. Prvá hovorí, že to funguje dokonale, a druhá, že áno, niečo to robí, ale človek je schopný dosiahnuť rovnaký výsledok menej drastickým a zdravším spôsobom ako práve pomocou ketogénnej diéty, pretože úprimne povedané, pre väčšinu ľudí keto diéta nie je úplne príjemný spôsob stravovania, pretože v nej chýba veľa živín a poznám veľa ľudí, ktorí boli nútení zo zdravotných dôvodov jesť dlhší čas a nikdy sa s tým psychicky nezmierili.

✅ Je keto diéta vhodná pre každého? 

Ku každému treba pristupovať individuálne, ako som povedal na začiatku, človek potrebuje neustále určité množstvo glukózy a potrebujem zapojiť stresové hormóny. Vo chvíli keď neviem, ako človek žije, čo prežíva, ako je nastavený, či jeho život nie je možno výrazne stresovaný ďalej. Ak má chronický stres, ktorý zvyšuje výkyvy cukru v krvi, a ja k tomu pridám, že potrebujem vyrobiť ten cukor, čo vytvára ďalší stres, a ďalší stres je z nedostatku jedla, takže možno je problém v tom, že možno ten človek bol už na začiatku inzulínovo rezistentný a toto ho len nakopáva. 

✅ Vyskúšal ste ketodietu?

Osobne som ketodiétu vyskúšal niekoľkokrát a len raz som sa v nej cítil dobre, ale inak to pre mňa nebolo psychické, ale fyzické nepohodlie, únava a podráždenie. Rozhodne tam nebolo to, čo má veľa ľudí, ktorí hovoria, ako sa po nej cítia dobre, že sú ľahkí a majú veľa energie. Vždy som mala pocit, že po 14 dňoch zomieram a že to asi nie je úplne ono. Raz som to dotiahla ešte o niečo ďalej. Vtedy si všetci ostatní mysleli, že zomieram (smiech).

✅ Aký je najlepší spôsob, ako začať s keto diétou?

V prvom rade by som odporučila dobre si to premyslieť a zistiť, čo všetko to dokáže, aby človek nebol prekvapený, a tiež zistiť zdravotný stav, pretože pri keto diéte človek stráca veľa mikroživín (vitamínov a minerálov). Potom môžem zo stravy vylúčiť sacharidy. Najhoršie sú prvé tri dni, kým vyčerpám zásoby glykogénu a skočím do ketózy. Tá sa dá merať aj z krvi, ale väčšina ľudí ju meria z moču, aby zistili, ako hlboko je ketóza prehĺbená.

✅ Aké potraviny jesť pri keto diéte?

Ako som už povedal, klobásy, údeniny a párky sú najlepším spôsobom, ako si čo najviac pokaziť lipidový profil a zničiť črevný mikrobióm. Všetko je to v kvalite a základných potravinách. Základné zdroje bielkovín: mäso, ryby, vajcia, syry. V prípade tučnejších potravín si musíte ich príjem neustále strážiť, ak sa snažíte schudnúť. Ak je človek vegán, aj tu to môže robiť prostredníctvom sóje, tofu, tempehu a podobných vecí, kde je obsah sacharidov pomerne nízky. Z tukov je to určite olivový olej a rybí tuk. Tiež MCT oleje - tie dodajú ďalšie ketóny a MCT sú tiež rýchlym zdrojom energie. 

V ketodiéte môžete jesť aj zeleninu s nízkym obsahom sacharidov, ako sú rôzne listové zeleniny a biela kapusta, vodnatá zelenina, ktorá má vlastne veľmi málo tých sacharidov, má ich možno okolo troch alebo štyroch gramov v 100 gramoch, to mi nevadí. A ak si to chcete vylepšiť, môžete siahnuť až na koniec aj po bobuľovom ovocí, trochu čučoriedok alebo malín, čo sú opäť veľmi nízkosacharidové druhy ovocia

✅ Aký názor máte na balíčky a vrecká ketodiet od známych firiem?

Rozhodne som proti tomu, ako je dnes nastavený celý biznis s diétami v podobe týchto vysoko priemyselne spracovaných instantných potravín, to nie je správna cesta. Dnes vieme, že jednou z vecí, ktoré majú významný vplyv na našu hmotnosť, je náš črevný mikrobióm, a nemyslím si, že tieto výrobky nášmu mikrobiómu prospievajú

✅ Môže byť ketóza nebezpečná pre zdravie? Pre koho nie je vhodná? 

Ak sa vykonáva krátkodobo a pod dohľadom, nemyslím si, že je nebezpečná. Opatrný by som bol u ľudí, ktorí majú problémy so srdcom, u ľudí, ktorí trpia refluxom, pretože strava s vysokým obsahom tukov môže reflux zhoršiť, a u ľudí, ktorí majú problémy s pankreasom a rôzne iné tráviace ťažkosti. Radšej by som sa pred ketodiétou išla porozprávať s niekým, kto jej rozumie, ako o nej čítať v časopisoch, ako úžasne funguje.

✅ Môžem počas ketodiéty používať bežné výživové doplnky?

Tu je to dokonca žiaduce a naopak, budete musieť veľa vecí dopĺňať, pretože vylučujete celú skupinu potravín. Odporúčam dopĺňať vlákninu a výbornou voľbou sú aj adaptogény, ktoré pomáhajú zvládať stres, ale môžete siahnuť aj po kvalitnom multivitamíne. 

Reflex Nexgen 60 kapsúl teraz v akcii 2 + 1 ZADARMO

Prémiový multivitamín s obsahom 28 biologicky aktívnych zložiek, ktoré okrem iného podporujú regeneráciu, výkonnosť, vitalitu a imunitu. Vyvážený pomer vitamínov, minerálov a probiotických kultúr zabezpečuje, že telo dostane potrebné mikroživiny aj počas zvýšenej fyzickej aktivity. 

Čo je SmartFuel Adaptogen mix 90 kapsúl a ako funguje?

Starostlivo vybraná kombinácia najlepších adaptogénov v najlepšej kvalite. Prírodná zmes adaptogénov kombinuje šesť osvedčených adaptogénov, ktoré synergicky pokrývajú viaceré funkcie a maximalizujú svoje účinky pre širší rozsah prínosov. 

✅ Aký proteín môžem užívať namiesto keto proteínu? 

V tomto prípade by som odporúčal siahnuť po klasickom 100 % srvátkovom proteíne. Mnohé keto výrobky, nielenže sú kvôli slovu keto extrémne drahé, ale mnohé z nich obsahujú nekvalitné zdroje bielkovín a sú do nich pridané ďalšie zložky. Ak si kúpite 100% srvátkový proteín, môžete si byť istí, že ide skutočne o výrobok, ktorý obsahuje len kvalitné bielkoviny. 

SMARTFUEL 100 % whey protein 

100% proteínu je získaných priamo z čerstvého mlieka pochádzajúceho od kráv z kontrolovaných európskych chovov, pasúcich sa na pastvinách a kŕmených výhradne trávou, výsledkom je najvyššia možná kvalita bez zbytočných aditív. Srvátkový koncentrát je vhodný pre športovcov aj na bežné doplnenie bielkovín.

Prom-in Pentha Pro Balance

Proteínový nápoj, ktorý sa skladá z 5 druhov zmesí rôznych zdrojov bielkovín so skvelou chuťou. Proteín je obohatený o zmes enzýmov (bromelaín, papaín) a laktázu, ktoré zabraňujú tráveniu zvyškov laktózy. Je vhodný pre športovcov zameraných na rast svalovej hmoty a aktívnych ľudí, pre ktorých je zdravie na prvom mieste.
 

Záver:

Keto diéta môže byť skvelá nielen pri chudnutí, ale aj pri niektorých druhoch ochorení. Mala by sa konzultovať s odborníkmi a človek by na ňu mal byť naozaj pripravený. Kvôli obmedzenému zdroju sacharidov zo stravy vypadne mnoho dôležitých živín, na čo je dôležité dávať si pozor a v prípade potreby ich dopĺňať doplnkami. Petr Havlíček zásadne nesúhlasí s komerčnými keto vrecúškami, ktoré sú priemyselne spracované. 

Mohlo by Vás zaujímať:

Ako funguje reverzná diéta? Cesta k trvalému chudnutiu.

Reverzná diéta alebo obrátená diéta je stravovací plán, ktorý sa líši od klasických prístupov. Jej cieľom je postupné navyšovanie energetického príjmu.

​Petr Havlíček o bielkovinách ▷ Ideálný pomer rastlinnej vs. živočíšné. Nadúvanie. Proteín na pečenie?

Výživový špecialista Petr Havlíček odpovedá na najčastejšie otázky ohľadom príjmu bielkovín v strave.

Sleduj nás: