Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Intolerancia laktózy? Ako sa prejavuje? Čo môžem jesť a môžem s tým bojovať?

Intolerancia laktózy postihuje takmer 75% ľudí na celom svete. Je dôležité nezamieňať si intoleranciu laktózy a alergiu na mlieko, sú to úplne iné pojmy.

           

Hlavný rozdiel medzi týmito metabolickými poruchami je v príčinách ochorenia. Zatiaľ čo pri alergii na mlieko ide o imunitnú odpoveď organizmu na mliečne bielkoviny, intolerancia laktózy je spôsobená nedostatkom enzýmu laktáza.

Laktóza alebo laicky mliečny cukor sa nachádza v mliečnych výrobkoch a v samotnom mlieku. S trávením tohto zložitého cukru pomáha enzým nazývaný laktáza, ktorý sa nachádza v tenkom čreve.

Laktáza je zodpovedná za rozloženie laktózy na glukózu a galaktózu, ktoré sa potom už ľahko vstrebú do tela. Pokiaľ ale telo nedokáže tento enzým tvoriť, telo začne protestovať, pretože ju nemôže vstrebať. Príznaky môžu trvať od 30 minút do 2 dní po konzumácii mliečnych výrobkov.

Čo narúša vstrebávanie?
  • lieky (steroidy, neomycín, penicilín, tetracyklin, choloromycetin)
  • kyselina šťaveľová (rebarbora, špenát, mangold, červená repa, čokoláda) - spolu s vápnikom tvoria nerozpustné šťaveľany (oxaláty)
  • vysoký príjem bielkovín (aj bielkovinových koncentrátov pre športovcov) - zvýšené vylučovanie vápnika obličkami
  • sedavý spôsob života, stres a silný alkoholizmus (spomaľujú vstrebávanie vápnika)
  • vstrebávanie vápnika sa zhoršuje s vekom
7 symptómov intolerancie laktózy:

✅ kŕče v bruchu
✅ nevoľnosť, vracanie
✅ hnačky
✅ plynatosť
✅ akné
✅ bolesť hlavy, migrény

Prečo niektoré mliečne výrobky neobsahujú takmer žiadnu laktózu?                

Naozajstné jogurty (sedliacke, grécke) a kefíry obsahujú veľké množstvo živých kultúr, ktoré sa mliečnym cukrom živia a spracujú ho takmer všetok skôr, než sa dostanú na lyžičku. To isté platí u syrov, ktoré laktózy obsahujú minimálne množstvo.

PROTEÍNY VHODNÉ PRE INTOLERANCII LAKTÓZY


BiotechUSA 100% Pure Whey Lactose free

V dnešnej dobe už môžete siahnuť aj po proteínoch, ktoré žiadnu laktózu neobsahujú. Značka BiotechUSA prišla so super srvátkovým koncentrátom, ktorý je úplne bez laktózy. V jednej dávke obsahuje 22g kvalitných bielkovín a minimálne množstvo tukov a cukrov.


BiotechUSA Iso Whey Zero CLEAR

Vynikajúca voľba, ak si chcete namiesto krémového proteínového drinku dať osviežujúci ovocný nápoj. Iso Whey Zero Clear je vďaka svojej základnej zložke a špeciálne srvátkové bielkovine ľahký priehľadný nápoj. Rovnako ako ostatné produkty Iso Whey Zero, Clear tiež neobsahuje cukor, laktózu ani lepok.


Ak chcete zíkať viac informácií o proteínoch, aj ktoré ďalšie proteíny neobsahujú laktózu alebo minimálne množstvo, pozrite si toto super video s trénerom Jirkom Vackom.

Mohlo by vás zaujímať:

Najlepší zdroj bielkovín. Potraviny bohaté na bielkoviny. Je vhodný proteínový nápoj?

Každý by chcel univerzálny návod na to, ako si správne zostaviť jedálniček, aby v ňom mal dobrý pomer makroživín. Veľa ľudí ale zabúda na to, že každý som iný. Mrknite na nový článok, kde sa dozviete viac a hlavne vám prezradíme najlepšie zdroje bielkovín.

Ukážkový jedálniček pre ženu. Zdravý životný štýl bez drastických diét.

Zdravý životný štýl neznamená nejesť po 18. hodine, pchať do seba i cez nechuť každé dve hodiny jeden pokrm za druhým alebo vyradiť zo stravy všetky sacharidy.  Dokonca ani laktóza a lepok nie sú vašim nepriateľom, pokiaľ teda netrpíte intoleranciou.

Sledujte nás na sociálnych sieťach: 

Zdroj: cs.medlicker.com/1176-laktozova-intolerance