Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Ukážkový jedálniček pre ženu. Zdravý životný štýl bez drastických diét.

Zdravý životný štýl neznamená nejesť po 18. hodine, pchať do seba i cez nechuť každé dve hodiny jeden pokrm za druhým alebo vyradiť zo stravy všetky sacharidy.  Dokonca ani laktóza a lepok nie sú vašim nepriateľom, pokiaľ teda netrpíte intoleranciou.

Pokiaľ vás téma ohľadom výživy zaujíma a radi zisťujete nové informácie, máme pre vás pár videí, ktoré sú naozaj nabité najaktuálnejšími informáciami zo sveta výživy. Kto iný by im mohol stáť v čele než uznávaný výživový poradca Petr Havlíček s Jirkou Vackem. Pozrite sa na jedno z najobľúbenejších videí na tému: Existuje ideálny jedálniček a frekvencia stravovania?

POĎME SA PUSTIŤ DO JEDÁLNIČKU:

Ako zaznelo vo videu, neexistuje ideálny jedálniček pre každého. Preto toto berte ako inšpiráciu na jedlá, možno vám bude vyhovovať a možno nie. Toto menu je podľa Terezy, ktorá 3-4x týždenne cvičí, má 55kg a inak má skorej sedavú prácu. Tereza klasicky je 4 jedlá denne a to v dobe cca 8:30 raňajky, 12:00 obed, 15:00 olovrant a 19:00 večera.

✅ Energetická hodnota: 1900 kcal
✅ Sacharidy: 230g
✅ Bielkoviny: 120g
✅ Tuky: 55g

RAŇAJKY

To, že raňajky sú dobrým základom dňa je pravda. Mala by byť bohatá na komplexné sacharidy, ktoré dodajú telu energiu a mozog sa rozbehne na plné obrátky. Také raňajky v podobe ovsených vločiek, mlieka a ovocia máte hotovú behom pár minút.

TIPY NA POTRAVINY: 

OBED

Pre niekoho je od raňajok do obeda dlhá doba, obzvlášť pokiaľ raňajkujete skoro ráno a máte zamestnanie, kde ste stále na nohách. Pokiaľ máte medzi jedlami časový rozdiel 4-5 hodín a viete, že budete hladný, skúste si so sebou zabaliť kúsok ovocia, zeleniny, ryžový chlebíček alebo proteínovú tyčinku.

TIPY NA POTRAVINY: 

OLOVRANT

Proteín - niekto hovorí, že je to jedlo pre lenivých, ale podľa nás je to výborný prostriedok ako doplniť efektívne kalórie, ktoré telo skvelo využije, a to nielen po tréningu. Pokiaľ nemáte čas alebo chuť namáhať sa s olovrantom, proteín je jasná voľba. Skúste nakrájať banán a dať ho zmraziť, potom iba pridáte mlieko/vodu a proteín a máte super osviežujúci shake.

TIPY NA POTRAVINY: 

VEČERA

Obľúbenou zdravou večerou je klasicky ovsená kaša, kuracie s ryžou, tvaroh, šaláty. Niekto potrebuje malú večeru, niekomu naopak vyhovuje sa viac najesť večer, pretože večer už väčšina z nás má na jedlo väčší pokoj, môže si ho viac vychutnať. Tu je pre príklad večera od Terezy.

TIPY NA POTRAVINY: 
  • Knuspi vegan protein Crispbread miesto chlebíčkov
  • Nátierku si môžete pripraviť tuniakovou s tuniakom Aveiro
  • Ak máte chuť na nátierku s majonézou, vyskúšajte Mayo od HealthyCo. Je krémová, jemná a oproti tej klasickej má aj o niečo lepšie zloženie.
  • TIP: Aby ste ušetrili pár kalórií ale o majonézovú chuť sa nepripravili, odporúča namiešať s jogurtom či tvarohom.

Mohlo by vás zaujímať:

Najlepší zdroj bielkovín. Potraviny bohaté na bielkoviny. Je vhodný proteínový nápoj?

Každý by chcel univerzálny návod na to, ako si správne zostaviť jedálniček, aby v ňom mal dobrý pomer makroživín. Veľa ľudí ale zabúda na to, že každý som iný. Mrknite na nový článok, kde sa dozviete viac a hlavne vám prezradíme najlepšie zdroje bielkovín.

Proteíny: Dávkovanie, kedy a ako užívať proteín?

Dnes už každý vie, že bielkoviny potrebujeme k regenerácii svalového tkaniva poškodeného počas intenzívneho tréningu a taktiež k dodaniu dostatočného množstva aminokyselín potrebných k tvorbe bielkovín tvoriacich zväčšujúcu sa svalovú hmotu.

Sledujte nás na sociálnych sieťach: