Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Citrulin | Podpora vášho silového aj vytrvalostného ja

Každý, kto sa vyžíva v preworkout nápojoch a rôznych nakopávačoch, citrulin pravdepodobne pozná. Minimálne to slovo. Jeho obsah v týchto suplementoch totiž nie je žiadnou novinkou. Čo je to ale naozaj za látku a ako pôsobí na naše zdravie?

Čo je citrulín a pre koho je vhodný?

Citrulín je aminokyselina, ktorá je klasifikovaná ako neesenciálna aminokyselina, pretože si ju telo dokáže vytvoriť samo. Vzhľadom na jej mnohé výhody na vitalitu ľudského organizmu sa však pridáva aj do predtréningových nápojov. Suplementácia citrulínom je totiž vhodná nielen pre každého športovca. 

Ak chceme nájsť prirodzený výskyt citrulínu v potravinách, musíme siahnuť po vodnom melóne. Klasický melón je bohužiaľ jednou z mála potravín, ktoré citrulín obsahujú. 

Citrulín podporuje silový tréning aj kardio výkon. Medzi jeho schopnosti patrí zväčšenie priemeru ciev, čím podporuje prietok krvi, prenos kyslíka a vlastnú produkciu oxidu dusnatého (NO). 

Okamžité účinky citrulínu:

✅ Podpora funkcie a intenzívnejšie vyživenie svalov vďaka “roztiahnutiu” ciev
✅ Lepšia vytrvalosť pri tréningu
✅ Väčšia pumpa
✅ Do zlyhania vám umožní zvládnuť viac opakovaní (niektoré štúdie uvádzajú navýšenie opakovaní až o 50 %)
✅ Oddialenie únavy
✅ Pozitívny účinok na regeneráciu svalov

Dlhodobé užívanie Citrulínu Malát

Pokiaľ si dáte citrulín raz za čas pred intenzívnejším tréningom, očakávať môžete "iba" benefity spomínané vyššie. Citrulín toho ale vie oveľa viac. Jeho dlhodobé a pravidelné užívanie vám môže pomôcť s normalizáciou krvného tlaku (obzvlášť ak trpíte hypertenziou) a celkového krvného obehu, ktorý ovplyvňuje mnohé. Na krvnom obehu závisí distribúcia živín a kyslíka v tele, sila a vytrvalosť svalového tkaniva a u mužov aj schopnosť erekcie.

Citrulín je tiež nevyhnutnou aminokyselinou cyklu močoviny. Pomáha telu zbaviť sa amoniaku (odvádza ho močom), ktorý je zodpovedný za našu únavu.

Dlhodobým užívaním tiež maximalizujete jeho účinky na silový aj vytrvalostný výkon.

L-Citrulín vs. Citrulín Malát

Samotný citrulín sa označuje s veľkým L na začiatku, teda L-Citrulín. Ide teda o samotnú neesenciálnu kyselinu bez akýchkoľvek prídavkov. Presne to, čo nájdeme vo vodnom melóne. Ako doplnok stravy sa ale bežné využíva Citrulín Malát, zlúčenina citrulínu a kyseliny jablčnej. Táto kombinácia je podľa odborníkov ešte stabilnejšia a tiež účinnejšia v boji s únavou.

Kedy a v akom množstve citrulín užívať?

Ste športovec a chcete zo seba dostať maximum? Máte problém s hypertenziou? Ako muž sa stretávate s erektilnou dysfunkciou? Ak ste odpovedali aspoň na jednu otázku „áno“, citrulín by mal patriť medzi vaše suplementy.

Citrulín ako preworkout

Pokiaľ je výkonnosť vo fitku či inom športe vašou alfou aj omegou, užívajte 4-8 g Citrulline Malate cca hodinu pred tréningom.

Citrulín pre zdravý kardiovaskulárny systém

Na podporu zdravého krvného tlaku a prekrvenia užívajte 2 g Citrulline Malate 2x denne, ideálne v ranných hodinách a pred fyzickým výkonom.


Zhrnutie

Citrulín je mocný doplnok stravy nielen pre športovcov. Obľubu v jeho benefitoch nachádzajú predovšetkým muži, ale rozhodne neuškodia ani ženám, ktoré sú orientované na výkon. Jeho suplementácia, či už v preworkoutoch, alebo ako samotný doplnok, prispieva k zdravému kardiovaskulárnemu systému a niektoré štúdie dokazujú, že počas silového tréningu zvyšuje možný počet opakovaní cviku až o 50 %. Následne podporí aj regeneráciu svalov. Prečo teda citrulín nezaradiť do suplementácie?


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zaujímať:

TOP 5 DOPLNKOV PRE RAST SVALOV | Ako pomáhajú doplnky pri raste svalov?

Ako získať svalovú hmotu? Ako a ktoré doplnky nám môžu pomôcť pri náraste svalovej hmoty? Tu je niekoľko tipov od Jirku Vacka.

Dávkovanie kreatínu - ako užívať kreatín, koľko a kedy?

Kreatín je svalový energizér, ktorý priamo zvyšuje svalový výkon. Látka, ktorá podporuje rast svalovej hmoty a nepriamo znižuje hladinu podkožného tuku. Viete však, ako ho užívať, koľko a kedy?

Sleduj nás: