Ako vybrať proteín? Srvátkový proteínový koncentrát, izolát, hydrolyzát, kazeín alebo viaczložkový? Je v tom nejaký rozdiel a či to je vôbec dôležité skúmať? Je i nie je, rozhodne nie je bielkovina ako bielkovina.
Vezmeme to od začiatku: Nejde povedať, ktorý proteín je najlepší pre ženy, ktorý je najlepší na chudnutie a ktorý na priberanie svalov, pretože každému sedí niečo iné a každý má iné preferencie, či už je to trávenie bielkovín, intolerancia laktózy a podobne. Pozrite sa na test proteínov, aby ste vedeli, ktorý bude pre vás ten pravý. Srvátkové proteíny nie sú kúzelným práškom na chudnutie a naberanie svalovej hmoty, je to ďalšia možnosť ako si doplniť kvalitné bielkoviny. Najvýznamnejšími zdrojmi bielkovín zo stravy sú vajcia, mäso, ryby, mliečne výrobky, vybrané druhy strukovín a ďalšie. Proteín je dôležitý doplnok, pokiaľ nedokážete zjesť také množstvo bielkovín v strave a potrebujete ich navýšiť. Kvalitný proteín je jednoduchý na prípravu i na trávenie. Telo ho nemusí zdĺhavo spracovávať, vy ho iba vypijete, tráviaca sústava sa postará o zbytok.
Srvátková bielkovina je z mlieka, najčastejšie z kravského alebo kozieho. Mlieko je tvorené z 80% kazeínom a z 20% srvátkou. V surovom stave v mlieku má srvátka takmer nulovú hodnotu, preto sa oddeľuje mikrofiltráciou od kazeínu a následne vznikajú srvátkové proteíny. Je to základný najviac biologicky dostupný zdroj bielkovín, ktorý môžeme prijať a je vysoko využiteľná pre telo. Sú to proste najlepšie proteíny na chudnutie i na priberanie svalovej hmoty.
Ani najlepší proteín na svete nemá v sto gramoch sto gramov bielkovín. Nápis 100 Whey Protein znamená, že obsahuje 100% srvátkový proteín a píše sa to preto, aby ste sa uistili, že v proteíne nenájdete žiadny iný zdroj bielkovín ako srvátkový.
Najzákladnejšie spracovanie srvátky a vzniká po prvých filtráciách. Ide o veľmi kvalitný proteín. Pozor by si naňho mali dať iba ľudia trpiaci na intoleranciu laktózy. Obsah tuku v týchto proteínoch je do 2g a sacharidov do 7g. Je ideálny pre všetkých začiatočníkov. Pre bežnú populáciu ľudí, ktorí trénujú je úplne dostačujúci proteín. A pokiaľ nemáte čas, na desiatu je ideálnou voľbou.
Obsahuje minimum tukov, sacharidov a v mnoho prípadoch neobsahuje laktózu. Pokiaľ nemáte silnú intoleranciu nebudú vám tieto proteíny zaťažovať trávenie. Je vhodný do diéty, ale užívajú ho i kulturisti, pretože ide o čistý zdroj bielkovín a je rýchlejšie stráviteľnejší než koncentrát. Preto sú často označované ako proteíny na chudnutie a proteíny pre ženy.
Je štiepený pri izoláte alebo koncentráte. Je rozštiepený na di- a tri- peptidy. Telo ho strávi veľkou rýchlosťou. Radí sa skorej medzi profesionálne produkty. Je to dobrý proteín po tréningu alebo skoro ráno pred tréningom, kedy potrebujeme rýchlu dávku aminokyselín k ochrane svalových vlákien. Je bez laktózy, tuku i cukru. Väčšina z nás si vystačí s kvalitným koncentrátom a kvalitným stravovaním.
Celé video o srvátkových proteínoch:
Kazeín je 80% z mlieka a 20% je srvátka. Z tých 20% vznikajú proteíny spomenuté vyššie. Kazeín sa spracuje ďalej rovnako a môže z toho vznikať kazeinát vápenatý alebo micelárny kazeín. Poriadne si všímajte zloženie, aký druh kazeínu je obsiahnutý v proteíne, pretože kazeinát vápenatý alebo kazeinát sodný nepatria zrovna ku kvalitným zdrojom bielkovín. Vstrebáva sa 7-8 hodín, preto sa označuje ako nočný proteín.
Viaczložkové sú proteíny z viacerých zdrojov bielkovín ako je srvátka, micelárny kazeín, vaječný albumín alebo rastlinné zdroje bielkovín. Hlavnou výhodou týchto proteínov je že obsahujú rýchlo, stredne i pomaly vstrebateľné zdroje bielkovín. Je možné ho užívať kedykoľvek počas dňa po tréningu alebo ako desiatu. Je to skvelý proteín na chudnutie. Bielkoviny sa uvoľňujú postupne po dobu až 7 hodín.
Celé video o viaczložkových proteínoch a kazeíne:
Kam sa ešte pozrieť?
Dnes už každý vie, že bielkoviny potrebujeme k regenerácii svalového tkaniva poškodeného počas intenzívneho tréningu a taktiež k dodaniu dostatočného množstva aminokyselín potrebných k tvorbe bielkovín tvoriacich zväčšujúcu sa svalovú hmotu.
Každý by chcel univerzálny návod na to, ako si správne zostaviť jedálniček, aby v ňom mal dobrý pomer makroživín. Veľa ľudí ale zabúda na to, že každý som iný. Mrknite na nový článok, kde sa dozviete viac a hlavne vám prezradíme najlepšie zdroje bielkovín.