Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Aký je najlepší proteín? Podľa čoho vybrať? Top proteíny na trhu.

Ako vybrať proteín? Srvátkový proteínový koncentrát, izolát, hydrolyzát, kazeín alebo viaczložka? Proteínový prášok je koncentrovaná forma bielkovín, ktorá sa používa na zvýšenie príjmu proteínov v strave. Neexistuje najlepší proteín pre ženy, najlepší proteín na chudnutie ani na priberanie svalov. Proteínový prášok poskytuje telu vysoko kvalitné bielkoviny, ktoré sú nevyhnutné pre regeneráciu, udržanie aj rast svalovej hmoty. Proteínový nápoj je ľahko stráviteľný a rýchlo sa vstrebáva do tela a do svalov.

Proteínové prášky slúžia ako doplnok stravy alebo občasná náhrada jedla, ale základným zdrojom bielkovín by mala byť bežná strava. Potraviny ako sú vajcia, mäso, ryby, mliečne výrobky, strukoviny a ďalšie sú bohatým zdrojom bielkovín.

Pre koho je proteín vhodný? 

  1. Športovci, ktorí chcú navýšiť rast svalov: Proteín je základný stavebný kameň svalovej hmoty. Ľudia, ktorí sa snažia nabrať svalovú hmotu, by mali telu zaistiť dostatočný príjem proteínov, aby podporili svalovú regeneráciu a rast.
  2. Pri redukcii váhy: Bielkoviny majú zo všetkých makroživín najväčšiu sýtiacu vlastnosť, navyše telo vynaloží viac energie na ich rozloženie a vstrebanie do tela av neposlednom rade chráni svalovú hmotu, keď je organizmus v kalorickom deficite. Pozrite sa na ideálne proteíny pri chudnutí.
  3. Vegáni a vegetariáni: Jedinci, ktorí jedia rastlinnú stravu majú občas problém ujsť bielkoviny iba z rastlinnej stravy. Na trhu je už široká škála rastlinných (vegán) proteínov, ktoré vďaka kombinácii rôznych zdrojov bielkovín, poskytnúť celé aminokyselinové spektrum.
  4. Osoby s nízkym príjmom proteínov z bežnej stravy.

Srvátkové proteíny sa delia na tri základné druhy: Koncentrát, Izolát, hydrolyzát

Srvátkový proteín sa získava z mlieka alebo zo srvátky, vedľajšieho produktu pri výrobe syra. Srvátka obsahuje vysoké množstvo bielkovín, ktoré sú ľahko stráviteľné, majú vysokú biologickú hodnotu a obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny.

✅ Srvátkový proteínový koncentrát (Whey Protein Concentrate, WPC)

Srvátkový koncentrát je najčastejšie používanou formou srvátkového proteínu. Obsahuje 70 - 80% bielkovín. Zvyšok tvoria tuky (približne 2 gramy na dávku), laktóza - mliečny cukor (približne 2 gramy na dávku) a ďalšie látky. Srvátkový koncentrát je relatívne lacný a zachováva väčšie množstvo prirodzených bioaktívnych zložiek. Pre bežnú populáciu ľudí, ktorí trénujú je úplne dostačujúci proteín. A pokiaľ nemáte čas na desiatu, je ideálnou voľbou.

Top 3 srvátkové koncentráty:
 

SMARTFUEL 100 % whey protein 

Proteín je priamo z čerstvého mlieka od kráv z kontrolovaných EÚ chovov, pasúcich sa na pastvinách, výsledkom je najvyššia kvalita bez zbytočných aditív. Srvátkový koncentrát je vhodný pre športovcov aj na bežné doplnenie bielkovín.

BioTechUSA 100% Pure Whey 2270 g

100% srvátkový proteín s vysokým obsahom bielkovín. V každej dávke je 6 g BCAA, s minimálnym obsahom tuku a sacharidov bez pridaného cukru, neobsahuje lepok ani aspartám a je zachované aminokyselinové spektrum s vysokou biologickou hodnotou.

Prom-in CFM Pure Performance

Natívny srvátkový proteín najlepšej kvality vyrobený metódou CFM (cross flow microfiltration – mikrofiltrácia skríženým tokom cez keramické filtre), ktorá zachováva maximum bio-aktívnych frakcií pôvodnej suroviny.

✅ Srvátkový proteínový izolát (Whey Protein Isolate, WPI):

Srvátkový izolát je vysoko koncentrovanou formou srvátkového proteínu. Obsahuje obvykle viac ako 90% bielkovín a vďaka špeciálnej filtrácii je prakticky takmer zbavený tuku aj laktózy. Srvátkový izolát je rýchlejšie stráviteľný ako koncentrát a môže byť vhodný pre tých, ktorí majú problémy s trávením laktózy alebo vyhľadávajú potraviny s nízkym obsahom tuku v strave, preto je veľmi obľúbený ako proteín do diéty pri chudnutí.

Top srvátkové izoláty:
 

BIOTECHUSA ISO WHEY ZERO

Najčistejší srvátkový izolát upravený metódou CFM (cross-flow micro filtered). Extrémne vysoká biologická hodnota a extra vysoká schopnosť vstrebania radí tento proteínový prípravok medzi absolútnu špičku na trhu.

Perfect Sports Diesel 100% New Zealand Whey Isolate 2270 g

Prémiový srvátkový proteínový izolát z Nového Zélandu s bielkovinami v najčistejšej možnej forme. Neobsahuje žiadne umelé príchute, umelé sladidlá ani prídavné látky.

Amix IsoPrime CFM Whey Protein Isolate 2000 g

Proteín Isolate obsahuje 90% čistého proteínu vyrobeného tou najšetrnejšou metódou CFM - Cross-Flow Microfiltration. Táto metóda zaručuje maximálnu čistotu, ľahkú stráviteľnosť a tú najvyššiu biologickú hodnotu srvátkových bielkovín.

✅ Srvátkový proteínový hydrolyzát (Whey Protein Hydrolysate, WPH):

Srvátkový hydrolyzát je najvyššou formou spracovania srvátkového proteínu. Je vyrobený procesom hydrolýzy, ktorý rozkladá bielkoviny na menšie peptidy a aminokyseliny, čím zaisťuje rýchlu stráviteľnosť a vstrebateľnosť. Srvátkový hydrolyzát sa často používa v produktoch na okamžitú regeneráciu svalov po intenzívnom tréningu.

Top proteínové hydrolyzáty:
 

Amix HydroPure Hydrolyzed Whey CFM Protein 1600 g

Špičkový proteín so 100% obsahom značkovej suroviny Hydrovon. Hydrovon je čistý hydrolyzovaný CFM srvátkový izolát. Produkt je navyše obohatený o komplex peptidov.

MyProtein Clear Whey Isolate

Clear Whey Isolate nie je len obyčajný proteínový koktail, ale vysoko kvalitný hydrolyzovaný srvátkový izolát, ktorý svojou konzistenciou viac pripomína šťavu ako mliečny proteínový koktail.

BioTechUSA Hydro Whey Zero 1816 g

Hydrolyzovaný srvátkový proteínový izolát, ktorý sa pýši 80% obsahom tej najkvalitnejšej bielkoviny. Vďaka hydrolyzácii sa dostane do vašich svalov rýchlosťou svetla, prakticky poskytuje okamžité naplnenie aminokyselinami.

Prečo v 100% srvátkovom proteíne nie je 100% bielkovín?

Ani najlepší proteín na svete nemá v sto gramoch sto gramov bielkovín. Nápis 100 Whey Protein znamená, že obsahuje ich 100% srvátkový proteín a píše sa to preto, aby ste sa uistili, že v proteíne nenájdete žiadny iný zdroj bielkovín ako srvátkový.

Srvátkové proteíny jednoznačne patria medzi najpredávanejšie proteíny vôbec z mnohých dôvodov. Sú cenovo veľmi dobre dostupné. Srvátkové proteíny majú skvele chutné rozmiešané s vodou, v mlieku, ale majú aj využitie v kuchyni, kedy si chcete napríklad obohatiť kašu alebo smoothie o žiaduce bielkoviny.

Ďalšou obľúbenou skupinou proteínov sú takzvané nočné proteíny alebo kazeíny. Nočnými sa nazývajú preto, že sa pomalšie trávia (až 8 hodín) a tak uvoľňujú pozvoľna aminokyseliny dlhšiu dobu. Medzi najobľúbenejšie produkty patria: BiotechUSA Micellar Casein (Micelárny kazeín) alebo Prom-in Essential Pure Micellar.

Spomenúť musíme aj viaczložkové proteíny (proteínové zmesi), ktoré obsahujú kombináciu rôznych typov bielkovín. Namiesto použitia jediného zdroja sa vo viaczložkovom proteíne kombinujú rôzne zdroje bielkovín, ako je srvátkový proteín, kazeín, vaječný albumín (vaječný proteín) či rastlinné proteíny. Viaczložkový proteín obsahuje rýchlo aj pomaly vstrebateľné bielkoviny, teda telo dostáva prísun aminokyselín až 8 hodín. Odporúčame vyskúšať Prom-in Pentha Pro balance alebo Czech Virus Viaczložkový proteín MPS-5 PRO.

Mohlo by Vás zaujímať:

Užívať radšej BCAA alebo EAA? Ktoré sú lepšie?

Pomáhajú pri regenerácii, tvorbe a raste svalov a slúžia ako zdroj energie. Celkovo plnia esenciálne aminokyseliny širokú škálu kľúčových funkcií, ktoré sú zásadné pre celkové zdravie a optimálnu výkonnosť organizmu.

Ako zlepšiť psychiku a odolnosť voči stresu? Skúste: Adaptogén mix

Adaptogény pomáhajú telu prispôsobiť sa a vyrovnať sa s fyzickými, chemickými a biologickými stresormi a pomáhajú znížiť potrebu tela produkovať stresové hormóny v reakcii na stres.

Sleduj nás: