Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Ako udržať hladinu cukru v krvi pod kontrolou a prečo

Stabilná hladina cukru v krvi ako základný prvok dlhodobého zdravia

Stresové situácie sa často riešia jedlom. Dáte si niečo sladké, za chvíľu ste opäť hladní a bez energie, a takto stále dokola. Dostávate sa do začarovaného kruhu, v ktorom vám kolíše hladina cukru v krvi, čo nie je ideálne. Ako tomu však zabrániť a stabilizovať hladinu?

Najprv trochu fyziológie. Potraviny s vysokým obsahom cukrov a škrobov spôsobujú rýchle zvýšenie hladiny cukru v krvi. Glukóza sa vyplavuje do krvi, ale len čo ju skonzumujeme, dostaneme chuť na ďalšie jedlo. Tento kolotoč potom vedie k tomu, že príjem energie je vyšší ako výdaj energie, čo vedie k priberaniu. Telo premieňa prebytočnú energiu na tuk, ktorý potom ukladá na nesprávnych miestach. V okamihu, keď zjete sladkosť, metabolizmus rozloží sacharidy v nej obsiahnuté na jednoduché cukry, ktoré sa rýchlo vylúčia do krvi. Zároveň pankreas vylučuje hormón inzulín, ktorý spracúva glukózu ako zdroj energie pre bunky. Ak však svojmu telu sústavne dodávate vyššie dávky potravín bohatých na sacharidy, pankreas musí byť aktívnejší, aby produkoval dostatok inzulínu na spracovanie sacharidov. Potom však príde deň, keď to už nebude stačiť.

Kolísanie hladiny cukru v krvi, tichý zabijak

Ak je hladina cukru v krvi trvalo vysoká v dôsledku stresu, nesprávnej stravy a nedostatku aktivity, hrozí, že sa telo stane tzv. inzulínovo rezistentným. To predstavuje nielen riziko vzniku cukrovky, ale má aj negatívny vplyv na kardiovaskulárny systém, zhoršenú regeneráciu, priberanie a v neposlednom rade aj horšiu fyzickú aj psychickú výkonnosť. Preto je veľmi dôležité dlhodobo udržiavať stabilnú hladinu cukru.

Máme pre vás niekoľko jednoduchých stratégií, ktoré vám pomôžu:

✅ pravidelne sa stravujte
✅ byť aktívny
✅ doprajte si odpočinok a kvalitný spánok
✅ dopĺňajte kvalitné výživové doplnky

Jedzte pravidelne a v menších dávkach

Odporúčanie, ktoré znie ako zastarané klišé. Tomu bude odporovať mnoho osobností z YouTube, veď lepší je pôst, keto alebo len low carb a máme na to štúdie... Bohužiaľ, v praxi sú ľudia, ktorí jedia 4 - 6-krát denne, jednoducho vitálni, vyzerajú mladšie a vo všeobecnosti nemajú problémy s váhou. Pretože ak jeme veľké porcie raz alebo dvakrát denne, hladina cukru v krvi pravdepodobne rýchlo a prudko stúpa. Nie je náhoda, že zápasníci sumo vo všeobecnosti jedia len raz alebo maximálne dvakrát denne. V dôsledku toho naberú maximum tuku, čo je ich cieľom, ale zároveň trpia kardiovaskulárnymi problémami a cukrovkou v mladom veku. A pozor, to aj napriek tomu, že sú pomerne fyzicky aktívni.

Dietológovia, ktorí nepodľahli módnym trendom, odporúčajú častejšie jesť menšie porcie a klasické tri chody dopĺňať malými zdravými občerstveniami, aby sa zahnal hlad a zabránilo sa prudkému nárastu alebo poklesu hladiny. Menšie a častejšie porcie tiež zlepšujú citlivosť na inzulín a umožňujú stabilizáciu hladiny cukru v krvi.


Chudnutie pre začiatočníkov. Čo je to kalorický deficit? A ako začať správne a udržateľne chudnúť?

Ak nevieš, ako začať chudnúť, vždy to bude ťažký a dlho pri tom nevydržíš. V tomto článku sa dozvieš základné pojmy a princípy, ako to funguje, na čom záleží, aby šla kilá konečne dole.


Buďte aktívni - posilňovňa nie je len pre kulturistov

Športová aktivita je jedným z najlepších spôsobov, ako zabezpečiť optimálnu citlivosť na inzulín a predchádzať zdravotným komplikáciám. Jednoznačne najúčinnejší je aeróbny a silový tréning.

Silový tréning je účinný pri zvyšovaní aktivity glukózového transportéra GLUT4, ale aj proteínu signalizujúceho inzulín v trénovaných svaloch.

Cvičenie pomáha presúvať cukor do zásoby vo svaloch, čím výrazne zlepšuje citlivosť na inzulín. Štúdie preukázali, že 60 minút tréningu na cyklotrenažéri zvýšilo citlivosť na inzulín u zdravých účastníkov počas nasledujúcich 48 hodín. Iné výskumy uskutočnené na účastníkoch s nadváhou, ktorí trpia cukrovkou aj bez nej, poukazujú na zvýšenie citlivosti po 3 mesiacoch v súvislosti so silovým tréningom.

Citlivosť na inzulín súvisí s vekom, ale môže byť silnejšie spojená so životným štýlom ako s vekom. Cvičenie je na účely zlepšenia citlivosti vhodné pre všetky vekové kategórie a schopnosť zvrátiť rezistenciu sa s vekom nemení.


8 cvikov pre štíhle a pevné paže. Cviky na ruky doma.

Pevné a štíhle paže si praje mať každá žena, ale ako docieliť viditeľného výsledku domácim cvičením? Pripravila som si pre vás tréning na ruky, ktorý zvládnete odcvičiť kdekoľvek. Workout je zložený z  8 cvikov a zaberie vám len pár minút.


Spánok a relaxácia

Nedostatok odpočinku spôsobuje kolísanie hladiny cukru v krvi, vyvoláva inzulínovú rezistenciu a zvyšuje riziko vzniku cukrovky. Ako sme spomenuli v úvode, unavení ľudia často siahajú po tzv. rýchlom cukre, pretože sa snažia rýchlo doplniť energiu, čo ich v konečnom dôsledku ešte viac unaví. Okrem toho únava a nekvalitný spánok vyplavujú viac stresového hormónu kortizolu, ktorý má priamy vplyv na reguláciu hladiny cukru v krvi. Snažte sa o kvalitný spánok, ale na druhej strane si zo spánku nerobte povinnosť. Používajte relaxačné techniky a nebojte sa rozmaznávať. Pomôcť môže sauna, masáž, ale aj dobrá večera s ľuďmi, ktorých máte radi.

Zapojte doplnky, ktoré vám pomôžu

Áno, dostatok mikroživín a dokonca aj niektoré špeciálne doplnky vám pomôžu nielen stabilizovať hladinu cukru v krvi, ale aj dobre tráviť a cítiť sa dobre. No všetko so všetkým súvisí. Napríklad ľudia s nedostatkom chrómu a horčíka často trpia zvýšenou hladinou cukru v krvi. Preto sa zamerajte na doplnky, ktoré zabraňujú nedostatku týchto mikroživín. Ideálnymi produktmi sú Vita Solution s obsahom pikolinátu chrómu a doplnok horčíka so 100 % bisglycinátom horčíka.


Prom-in Vita Solution

Profesionálny produkt, ktorý obsahuje komplex vitamínov a minerálov v optimálnom pomere a forme na pokrytie zvýšených potrieb mikroživín namáhaného organizmu. Okrem celého spektra vitamínov a minerálov obsahuje chróm vo forme vysoko vstrebateľného pikolinátu chrómu.

Prom-in 100% Magnesium Bisglycinate

Najobľúbenejší a dokonale využiteľný horčík prichádza v novej verzii ešte lepšie chutiaceho prášku s príchuťou len prírody. Výhradne prírodné arómy a extrakty pre skvelú chuť a najkvalitnejšia surovina obsahujúca 100% nepufrovaný bisglycinát horečnatý. Horčík vám pomôže aj pri relaxácii.


Príroda pomáha

Ak už máte nadváhu alebo ak vám lekár už zmeral hladinu cukru v krvi. Príroda vám môže pomôcť. Absolútnou špičkou v produktoch zameraných na kontrolu hladiny cukru v krvi je Glucose Control.

Prom-in Glucose Control

Absolútny líder v oblasti produktov zameraných na kontrolu hladiny cukru v krvi. Produkt kombinujúci vysoko účinné prírodné zložky, ako je zázvor, vinná réva alebo kyselina alfa-lipoová, ale základom je berberín (vo forme vysokokvalitného hydrochloridu berberínu).

Berberín je izochinolínový alkaloid a nachádza sa v širokej škále bylín vrátane zlatobyle, dúšky, zlatobyle alebo kurkumy. Berberín sa používa v tradičnej čínskej medicíne a bol skúmaný pre svoje účinky na zdravie srdca, ale najmä pre svoje pozitívne účinky na hladinu cukru v krvi.  Podľa niektorých autorov berberín svojím účinkom dokonca prekonáva tradične používané lieky. Okrem toho má berberín silné antioxidačné účinky, podporuje trávenie, pozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu, podporuje chudnutie a reguluje metabolizmus aktiváciou enzýmu AMPK. Tento produkt je určený pre tých, kde štandardné opatrenia nestačia, alebo pre tých, ktorí majú záujem o maximálny výkon a dlhovekosť.

Mohlo by vás zaujímať:

Rady na nafúknuté brucho. Príčiny, čo pomáha a ako sa ho zbaviť? 

Nafúknuté brucho môže znepríjemňovať každodenný život. Každý z nás už zažil nafúknuté brucho - ťažko stráviteľné jedlo, veľké porcie, prejedanie. Ak sa nadúvanie často opakuje, musíte začať hľadať príčinu.

Co mám jíst po tréninku? A co je anabolické okno?

Jídlo po cvičení je mnohem důležitější, než jídlo před cvičením. Proč tomu tak je, co je anabolivké okno a jak ho maximálně využít se dozvíte v tomto článku.

Sledujte nás na sociálnych sieťach: