Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Slovník fitnes pojmov

Fitness sa stáva čoraz populárnejším. Ak ste v tejto oblasti nováčikom, môžete sa stretnúť s rôznymi termínmi a pojmami, o ktorých neviete, čo znamenajú. Ale nebojte sa, tento článok a podcast od trénera Jirku Vacka vám poskytne prehľad a najčastejšie používané fitness pojmy.

Čo sú intenzifikačné techniky?

Technika intenzifikácie znie ako niečo zložité a pod týmto pojmom si môžete predstaviť veľa vecí. Opak je však pravdou. Ide o tréning a posúvanie intenzity, aby ste posunuli svoje hranice ďalej, pri zvyšovaní sily a rozvoji svalovej hmoty.

Čo je to séria oddychovej pauzy a ako ju správne vykonávať?

S maximálnou váhou môžete urobiť 6 - 10 opakovaní (v závislosti od série), potom nasleduje 10 - 20 sekundová pauza (v závislosti od veľkosti série). Váhu necháte rovnakú a urobíte maximálne opakovania, mali by ste zvládnuť ďalšie 2 - 3 opakovania. Opäť urobte pauzu a vykonajte ďalšie opakovanie. S pauzami na odpočinok môžete urobiť celkovo možno 12 opakovaní a posunúť svoj svalový limit ďalej. Malými pauzami ľahko obnovíte ATP vo svaloch a príde ďalšia malá kapacita na niekoľko opakovaní.


TOP 5 DOPLNKOV PRE RAST SVALOV | Ako pomáhajú doplnky pri raste svalov?

Čo je potrebné na rast svalov? Ako a ktoré doplnky nám môžu pomôcť pri raste svalov?


Čo je to zahrievacia séria?

Táto séria sa používa na zahriatie a uvoľnenie svalov.

Čo je aktivačná séria?

Táto séria slúži ako aktivácia hlavy. Trajektória pohybu, ktorý telo vykoná. Tu sa aktivujú svaly a šľachy sa pripravujú na väčšie zaťaženie. Tu postupne zvyšujete záťaž, ale s minimálnym počtom opakovaní. Aktivačná séria slúži ako príprava na pracovné série. Počas tejto série nesmiete telo unaviť. Napríklad. Ak robíte drepy so 100 kg, aktivačná séria sa začne 20 opakovaniami a postupne pridávate 20 kg.

Čo je to pracovná séria?

V tejto sérii sa vyžaduje maximálne sústredenie a stopercentné nasadenie až do zlyhania. Táto séria sa vykonáva s maximálnou váhou, ktorú zvládnete pri danom počte opakovaní. Týchto sérií je len niekoľko, takže do nich musíte dať všetko.


SMARTFUEL 100 % whey protein 

Na rast svalov. Bielkoviny z čerstvého mlieka. Najvyššia kvalita bez zbytočných prísad. Srvátkový koncentrát je vhodný pre športovcov a na pravidelné dopĺňanie bielkovín. Podporuje regeneráciu, udržiavanie a budovanie svalovej hmoty.


Čo je to super séria?

Ide o metódu, pri ktorej sa vykonávajú dva cviky pre rôzne svalové skupiny bez prestávky medzi nimi. Po ukončení prvého cviku nasleduje okamžite druhý cvik bez odpočinku. Cieľom supersérie je maximalizovať intenzitu tréningu a skrátiť tréningový čas. Vykonávaním cvikov bez prestávky medzi nimi dochádza k zvýšeniu svalového napätia a záťaže.

Čo je to tri séria?

Tri série sú posilňovacou technikou, ktorá sa používa na zvýšenie objemu tréningu a stimuláciu svalov. Trojséria pozostáva z troch po sebe idúcich sérií rovnakého cviku bez prestávky. Cieľom trojsérie je zvýšiť objem tréningu a poskytnúť svalom dodatočnú stimuláciu.

Čo sú to izolačné cvičenia?

Izolované cviky sú posilňovacie cviky, ktoré sa zameriavajú na konkrétnu svalovú skupinu. Pri izolovaných cvičeniach je pohyb obmedzený na jeden kĺb a zapojené svaly sú izolované od ostatných svalov. To umožňuje presnejšie zacielenie na svalovú skupinu a posilnenie špecifických svalových vlákien.

Mohlo by tě zaujímát:

Zásobník cvikov na chrbát. Najlepšie cviky pre budovanie svalov chrbtu. 

Chrbát, partie na ktorú si najmenej vidíme a jedna z najdôležitejšie partií nášho tela. Chce to tréning, správne cviky a plnú koncentráciu na tréning. Mrktněte na tie najlepšie cviky.

Anabolizmus: Čo rozhoduje o tom, či budem naberať svaly alebo tuk?

Počas tréningu dochádza k silnému katabolizmu, t. j. k poškodeniu svalových vlákien. Neskôr dochádza k anabolizmu. Ako ho podporiť?

Sledujte nás na sociálnych sieťach: 

Časová osa videa:

0:50 Čo to znamená, keď niekto hovorí, že cvičí 3+1, 2+1 atď.
1:30 Čo je to rozcvičovacia séria?
2:00 Čo je aktivačná séria?
3:20 Čo je to pracovná séria?
4:10 Čo je to drop-set?
5:20 Čo je oddychová séria?
6:45 Čo je excentrická (negatívna) fáza?
8:00 Čo je koncentrická fáza?
8:44 Čo sú izolované cviky?
11:15 Čo je superséria?
12:20 Čo je to triséria?
12:40 Čo je to gigantická séria?
12:50 Čo je clusterová séria?