Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Návod, ako zostaviť ideálny fitness jedálniček pre ženy

Ako ženy sa často bojíme. Strava je pre nás veľkým otáznikom, najmä ak tvrdo trénujeme a staráme sa o svoje telo. Nejeme príliš veľa? Alebo je to málo? Dostávame dostatok živín? Chuť na čokoládu sa zvyšuje... Nie, nedoprajeme si ju, pretože by sme mohli pribrať. Vidíte sa v tom? Ak áno, tento článok sa vám bude hodiť. Poradí vám, ako postupovať pri zostavovaní jedálnička na tréningové dni. Napovie vám, aké doplnky sú pre vás vhodné, a pomôže vám aj zistiť, koľko jedla je pre ženu naozaj priveľa.

Prečo je strava taká dôležitá?

Možno si myslíte, že vaša postava nie je taká zlá, že určite stačí, ak do svojho života zaradíte občasné cvičenie. Ale nemá celkom pravdu. Správnym stravovaním ste vyhrali polovicu bitky. Na stravovaní naozaj záleží, pretože ak nekontrolovane prijímate kalórie, môže sa stať, že napriek intenzívnemu cvičeniu nakoniec priberiete. Alebo nebudete môcť pozorovať zmeny, pretože jednoducho žiadne nebudú. A práve za to je zodpovedná strava. Z potravy získavame energiu aj vitalitu, ako aj vitamíny a minerály, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé fungovanie tela, anabolizmus a regeneráciu.

Zlé stravovacie návyky môžu kvôli tomu tiež znamenať aj zvýšené riziko závažných ochorení, pokles výkonnosti, zhoršenie kvality spánku, pleti, vlasov a podobne.

Na čo sa zamerať v strave, ak chcete dosiahnuť výsledky cvičenia?

Najlepšie je samozrejme počítanie kalórií alebo vytvorenie jedálnička na mieru. Chápeme však, že nie každý má na tieto veci čas a nie každý je pre svoj fitness život taký zapálený. Preto vás prevedieme 5 základnými pravidlami o potravinách a jedlách, ktoré sú vhodné na udržiavaciu alebo redukčnú diétu. 

1. Obmedzte junk food, spracované potraviny a jednoduché cukry

Nahraďte vyprážané jedlá čerstvými, menej spracovanými potravinami a zeleninou. Sacharidy získavajte z ryže, celozrnných cestovín alebo pečiva a ovocia. 

2. Nejedzte príliš neskoro večer

Doprajte svojmu telu čas na strávenie jedla predtým, ako pôjdete spať. Umožníte tak dôkladnú regeneráciu v noci, ktorá je dôležitá nielen pre vaše svaly, ale aj pre správnu funkciu metabolizmu. Aj spánok bude výrazne kvalitnejší. 

3. Uistite sa, že máte v strave dostatok bielkovín

Bielkoviny sú dôležité pre budovanie svalovej hmoty, ktorú potrebujeme aj my ženy. Poskytujú tiež pocit sýtosti, čo znamená, že nebudete hladní hneď po skončení jedla.

4. Jedzte dostatočne, ale neprejedajte sa

Toto jedlo je také dobré, že je škoda ho nedojesť? Áno, ale myslite na svoje trávenie a poctivý tréning. Dodatočná dávka kalórií niekedy neuškodí, ale ak by to malo byť pravidelne, môže to byť problém. Preto ak sa nechystáte počítať kalórie a dodržiavať individuálny plán, jedzte veľmi intuitívne. Nehladujte, ale ani sa neprejedajte. 

5. Dodržiavajte pitný režim

Voda je dôležitá pre správne trávenie a pre udržanie štíhlej línie. Dehydratácia môže mať za následok zavodnenie, čo by znamenalo priberanie. 

Čo jesť pred tréningom? 

Najlepšie je vynechať veľké jedlo tesne pred tréningom. Rozhodne nie je rozumné ísť cvičiť s plným žalúdkom. Medzi hlavným jedlom a následnou návštevou posilňovne by mali byť aspoň 2 hodiny. Čo však môžem použiť na doplnenie energie tesne pred cvičením? 

Zdravá raňajková kaša
✅ Ovocie alebo smoothies
✅ Vajcia
Kvalitná proteínová tyčinka
✅ Jogurt s granolou bez pridaného cukru

Všetko uvedené by malo byť v menších porciách, aby ste neboli hladní, ale ani prejedení. Vďaka tomu bude cvičenie ľahké a nebudete mať problém s energiou. 

Čo si pripraviť so sebou na tréning?

Po ceste do posilňovne si môžete dopriať kvalitný a komplexný pre-workout. Doplní vám energiu a zaistí, že zo seba vydáte naozaj to najlepšie.

Počas tréningu stavte na elektrolyty. Dodajú vám všetky potrebné minerálne látky, ktoré s potom odchádzajú. A pokiaľ navyše zvolíte tie správne, ktoré budú obohatené aj o BCAA a niektoré aminokyseliny, zaistíte si tým aj stabilnú glykémiu.


NÁŠ TIP: Pokud milujete silový trénink a snažíte se své tělo udržet zdravě silné, sebevědomé a funkční, nebojte se kreatinu. Podpoří vaši výkonnost, sílu a pomůže s formulováním svalů. 


Po tréningu stavte na množstvo ľahko stráviteľných bielkovín

Idete domov hladná? Nepchajte so všetkým, čo v chladničke nájdete. Pripravte si ľahko stráviteľné jedlo plné bielkovín. Rozhodne nezabúdajte na existenciu proteínu. Ten je vhodný pre ženy rovnako ako pre mužov. A nie, nepodporíte tým prehnaný rast svalov.

Na určenie toho najideálnejšieho post-workout jedla musíme tiež identifikovať, aký bol váš tréning. Ak ste "potila krv" a celý tréning sa sústredila na kardio, určite zvoľte nejaký pokojne sacharidovější pokrm, ako je napríklad jogurt či tvaroh s ovocím, kašu alebo napríklad kvalitné celozrnné pečivo s obľúbenou nátierkou a zeleninou. Môže to pokojne byť aj trocha domácej marmelády.

Silový tréning si ale žiada niečo iné. Pokiaľ bol váš workout silovo zameraný na jednotlivé partie, budete potrebovať bielkoviny. Napríklad proteínové palacinky, ktoré si môžete pripraviť veľmi jednoducho s pomocou palacinkovej zmesi alebo morčacie mäso s ryžou a podobne. Vyhnite sa tučným jedlám a červenému mäsu.

Čo sa stane, ak sa po tréningu nenajete? 

Hladovanie je mýtus o chudnutí, ktorý bol nespočetnekrát vyvrátený. Takto to jednoducho nefunguje. Ak budete po tréningu hladovať, hrozí vám strata svalovej hmoty, zhoršená regenerácia a spomalený metabolizmus. Svaly sa aktívne spaľujú, preto ich v tele potrebujeme. 

Strava je teda naozaj dôležitou súčasťou nielen vášho fitness života. Urobte si z nej prioritu a sledujte pozitívne zmeny, ktoré uvidíte.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zaujímať:

Ako by malo vyzerať stravovanie silového športovca? Tréningové VS netréningové dni.

Na vašej ceste k vysnívaným fitness cieľom je správne stravovanie rovnako dôležité ako konzistentný tréningový plán. Ako by mala vyzerať strava v tréningové dni a rest days? Mali by ste v netréningové dni znižovať množstvo kalórií?

Tipy na 10 bežných potravín s vysokým obsahom bielkovín

Bielkoviny sú životne dôležité pre každého z nás, a to nielen pre športovcov. Našťastie však existuje mnoho potravín, v ktorých sa tieto dôležité proteíny nachádzajú. Aké to sú, koľko bielkovín reálne človek potrebuje a prečo na ne nezabúdať?

Sleduj nás i na sociálnych sieťach: