Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Ako pracovať so skoliózou? | Skúste týchto 7 cvikov na skoliózu

Trápi vás skolióza a chceli by ste sa jej čo najrýchlejšie zbaviť? Prezradíme vám 7 najlepších cvikov na skoliózu, ktoré vám uľavia od bolesti a pomôžu vám sa skoliózy zbaviť raz a navždy. 

Skolióza, ochorenie charakterizované zakrivením chrbtice do strany, postihuje milióny ľudí na celom svete a môže mať významný vplyv na ich zdravie a kvalitu života. Tento článok sa zameriava na to, čo je skolióza, čo ju spôsobuje a ako sa dá skolióze predchádzať. Venujeme sa aj metódam liečby a odporúčaným cvičeniam pri skolióze.

Čo je skolióza?

Skolióza je jedným z najčastejších ortopedických problémov a je charakterizovaná zakrivením chrbtice do strany. Namiesto toho, aby bola chrbtica rovná, je ohnutá do strany v tvare písmena "S" alebo "C". Toto vychýlenie potom môže spôsobovať bolesti v bedrovej oblasti, bolesti hlavy alebo poruchy funkcie vnútorných orgánov. Deformácia chrbtice ovplyvňuje aj vzhľad človeka, zvyčajne spôsobuje, že jedno rameno je vyššie ako druhé.

V niektorých prípadoch môže byť skolióza geneticky podmienená, ale oveľa častejšie sa u ľudí vyvinie počas života. Medzi hlavné faktory vedúce k nesprávnemu postaveniu chrbtice patrí nerovnomerný rast orgánov v tele, nerovnomerné zaťaženie chrbtových svalov alebo zlé držanie tela.

Ako sa skolióza lieči?

Liečba skoliózy závisí najmä od závažnosti ochorenia a stupňa zakrivenia chrbtice, ktorý určí lekár. V prípade miernej skoliózy sa odporúča liečba prostredníctvom rehabilitácie. Fyzioterapia a cvičenia zamerané na posilnenie svalov okolo chrbtice môžu pomôcť zlepšiť držanie tela a znížiť bolesti chrbta spojené so skoliózou. Vo všeobecnosti sa pri liečbe skoliózy odporúčajú cvičenia zamerané na odstránenie svalovej nerovnováhy, posilnenie hlbokého stabilizačného systému nazývaného jadro, zvýšenie pružnosti chrbtice a rebier a korekciu postavenia trupu.

Pri vyšších stupňoch zakrivenia sa môže predpísať aj korzet, ktorý pomáha udržať chrbticu v správnej polohe a zabraňuje ďalšiemu napredovaniu deformity. U pacientov s pokročilejšou skoliózou, u ktorých konzervatívne metódy zlyhali, sa môže odporučiť operácia.

Top 10 cvičení na skoliózu

Skolióza môže mať výrazný vplyv na každodenný život. Pravidelné cvičenia zamerané na posilnenie svalov okolo chrbtice a zlepšenie držania tela však môžu pomôcť znížiť bolesť a zlepšiť držanie tela. Tu je 7 najlepších cvikov, ktoré môžu byť prospešné pre pacientov so skoliózou:

1. Superman

Toto cvičenie špecificky posilňuje chrbtové svaly a zároveň zlepšuje stabilitu chrbtice. Ľahnite si na brucho, narovnajte ruky a nohy a súčasne ich zdvihnite, ako keby ste sa snažili lietať ako superman.

2. Bird-dog

Skvelý cvik na posilnenie chrbtových svalov, stabilizáciu chrbtice a trupu. Postavte sa na všetky štyri a postupne zdvíhajte protiľahlú ruku a nohu dopredu. Chrbticu udržiavajte v neutrálnej polohe, nehrbte sa ani neohýbajte. V tejto polohe chvíľu vydržte, potom sa vráťte do východiskovej polohy a zopakujte na druhú stranu.

3. Plank

Plank je vynikajúci cvik na posilnenie celého tela vrátane hlbokých brušných svalov a stabilizátorov chrbtice, čo je dôležité na udržanie správneho držania tela a stabilizáciu chrbtice. Postavte sa na predlaktia a prsty na nohách a udržujte telo v rovnej línii od hlavy až po päty. Dbajte na to, aby vaša panva zostala v neutrálnej polohe a brušné svaly boli aktivované.

4. Side plank

Side plank je variáciou planku, ktorá sa zameriava na boky a brušné svaly. Ľahnite si na bok, oprite sa o predlaktia a zdvihnite telo v priamke od hlavy k chodidlám. V tejto polohe zotrvajte 20-30 sekúnd, potom sa vráťte do východiskovej polohy a zopakujte polohu na druhej strane.

5. Rotácie

Postavte sa rovno s nohami na šírku bokov a rukami pred sebou. Pomaly otáčajte trupom doprava a doľava, pričom dbajte na stabilitu bokov. Toto cvičenie pomáha zlepšiť flexibilitu chrbtice a uvoľniť napätie.

6. Príťahy kolien k hrudníku

Toto cvičenie pomáha uvoľniť napätie najmä v dolnej časti chrbta, ktorá je pri skolióze neúmerne namáhaná a bolestivá. Ľahnite si na chrbát, natiahnite nohy a striedavo priťahujte jedno koleno k hrudníku, chvíľu ho tam podržte a potom nohy vymeňte.

7. Mačacie chrbty

Tento cvik je skvelý na uvoľnenie napätia v chrbtici a budovanie pružnosti chrbta. Postavte sa na všetky štyri, ruky majte pod ramenami a kolená pod bokmi. Pomaly ohýbajte chrbticu nadol a hlavu nahor (mačka), potom zasa pomaly ohýbajte chrbticu nahor a hlavu nadol (krava). Túto sekvenciu opakujte niekoľkokrát nepretržite.

Je dôležité si uvedomiť, že pred začatím cvičenia je vhodné poradiť sa s lekárom alebo fyzioterapeutom, aby sa predišlo možným komplikáciám a aby sa zabezpečilo, že cvičenie bude prispôsobené vašim špecifickým potrebám a schopnostiam. Na dosiahnutie požadovaných výsledkov je dôležitá aj pravidelnosť a správna technika cvičenia. Ak si nie ste istí, či cviky vykonávate správne, alebo ste v cvičení úplný začiatočník, je lepšie, aby na vás dohliadal skúsený fyzioterapeut.

Dá sa skolióze predísť?

Skolióze sa dá predchádzať najmä prevenciou. Kľúčom k úspechu je dbať na správnu polohu tela počas každodenných činností, ako je chôdza, státie a sedenie. Dôležité je tiež nepodceňovať prípadné bolesti chrbta a v prípade ich vzniku a pretrvávania vyhľadať odbornú pomoc. Včasná diagnostika a liečba skoliózy môže zabrániť zhoršeniu stavu a predísť mnohým ďalším problémom.

Skolióze môžete predchádzať aj pravidelnou fyzickou aktivitou. Vhodné je napríklad plávanie, joga alebo pilates. Pozor na športy s jednostrannou záťažou, ako je tenis, golf, florbal a iné, pri ktorých sa zvyčajne zaťažuje len jedna strana tela. Ak sa týmto športom venujete pravidelne, mali by ste do svojho tréningového plánu zaradiť aj kompenzačné cvičenia, aby ste vyrovnali prípadnú nerovnováhu, ktorá môže byť príčinou skoliózy.


Čo si z článku odniesť

Skolióza je bežný ortopedický problém charakterizovaný zakrivením chrbtice do strany, ktorý môže mať výrazný vplyv na kvalitu života. Skolióze možno predchádzať sledovaním správneho držania tela pri všetkých činnostiach, ktoré počas dňa vykonávame, pravidelnou fyzickou aktivitou a kompenzačným cvičením. Miernu skoliózu možno liečiť rehabilitáciou a kombináciou správnych cvičení na zmiernenie bolesti a preťažených svalov, posilnenie svalov jadra a chrbta, zvýšenie flexibility chrbta a kompenzáciu nerovnováhy. Medzi najlepšie cviky na skoliózu patria superman, vtáčí pes, plank, bočný plank, twisty, príťahy kolena k hrudníku a mačacie chrbty. Dbajte však na to, aby ste cvičili pod dohľadom odborníka, a svoj stav pravidelne konzultujte s lekárom alebo fyzioterapeutom.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zaujímať:

5 tipov, ako vyhrať nad neustálou únavou

Snažíte sa pracovať, alebo sa na čokoľvek sústrediť, ale cítite, ako vám ťažknú viečka? Jarná únava je síce veľmi známa, ale vaše telo môže naznačovať pokojne aj nejaký iný problém. Čo môže skutočne stáť za chronickou únavou? Prinášame Ti 5 tipov, ako s tým bojovať!

Dynamický VS statický strečing | Ako sa správne natiahnuť pred a po tréningu

Hneď po príchode do posilňovne sa vrháte na činky a nevenujete dostatočnú pozornosť strečingu pred tréningom? Čo keby sme vám povedali, že tých pár minút venovaných strečingu pred tréningom môže byť kľúčom k lepšiemu výkonu, prevencii zranení a celkovému zvýšeniu pohyblivosti? Viac sa dozviete v našom článku!

Sleduj nás: