Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Prečo začať s jogou a aké druhy jogy vyskúšať

Jóga je kľúčom k harmónii a rovnováhe tela i mysle. Aké sú výhody jogy a aký štýl jogy bude ten najlepší pre vás?

Joga sa v poslednom čase stala obľúbenou voľbou mnohých ľudí, ktorí chcú spevniť telo, schudnúť alebo zlepšiť flexibilitu. Je však prospešná nielen pre fyzickú kondíciu, ale aj pre duševnú pohodu. Jogu v súčasnosti praktizuje približne 300 miliónov ľudí na celom svete, a to v rôznych štýloch a formách. Vďaka online kurzom a aplikáciám môžete cvičiť jogu doma, takže je dostupná pre každého bez ohľadu na vek alebo zdravotný stav.

Joga: Kľúč k fyzickej a duševnej rovnováhe

Filozofiou jogy je prepojenie mysle, tela a ducha. Cvičenie jogy teda zahŕňa nielen fyzickú aktivitu, ale aj dýchacie techniky a meditáciu na posilnenie tela, upokojenie mysle a harmonizáciu duše. V dôsledku toho má pozitívne účinky na fyzické aj duševné zdravie. Pravidelné cvičenie jogy môže pomôcť znížiť úzkosť, stres a depresiu tým, že pomáha uvoľniť napätie v tele a upokojiť myseľ.

Benefity jogy: 7 dôvodov prečo začať s jogou

Cvičenie jogy ponúka širokú škálu výhod, medzi ktoré patrí posilnenie tela, upokojenie mysle a podpora duševného zdravia. Prečo by ste mali vyskúšať jogu?

1. Posilnenie tela

Pravidelné cvičenie jogy vedie k celkovému posilneniu tela, zlepšeniu stability a držania tela. Rôzne jogové pozície (ásany) posilňujú svaly v dôležitých častiach tela vrátane ramien, stredu a nôh. Počas zotrvávania v týchto pozíciách musia svaly pracovať, aby udržali telo v rovnováhe a v správnej polohe. Po prvej hodine jogy tak možno pocítite svaly, o ktorých ste ani netušili, že ich máte.

2. Zlepšenie flexibility

Joga je ideálny spôsob, ako zvýšiť svoju flexibilitu. Pravidelné naťahovanie pri cvičení jogy postupne zvyšuje rozsah pohybu a uvoľňuje svalové napätie. To pomáha zlepšiť celkovú pohyblivosť tela a znížiť riziko zranenia počas každodenných aktivít.

3. Zníženie stresu a úzkosti

Dychové techniky a meditácia používané počas jogy pomáhajú znižovať hladinu stresových hormónov v tele a uvoľňovať napätie. To vedie k lepšiemu duševnému zdraviu a celkovému pocitu pohody. Uvidíte, že už po prvej hodine sa budete cítiť uvoľnene a vyrovnane.

4. Zlepšenie koncentrácie a výkonnosti

Cvičenie jogy posilňuje spojenie medzi telom a mysľou, čo vedie k zlepšeniu koncentrácie a výkonnosti pri každodenných činnostiach. Fyzické pozície a dychové cvičenia pomáhajú oslobodiť myseľ od rušivých myšlienok a sústrediť sa len na prítomný okamih. Po hodine jogy tak bude vaša myseľ úplne vyrovnaná a uvoľnená, čo môže v konečnom dôsledku viesť k lepším výkonom v práci, štúdiu alebo tvorivých činnostiach.

5. Zlepšenie spánku

V dnešnom uponáhľanom svete má veľa ľudí problémy so spánkom. Relaxačné cvičenia jogy pred spaním môžu pomôcť znížiť úzkosť a napätie, čo vedie k pokojnejšiemu a hlbšiemu spánku. Pravidelné cvičenie jogy môže tiež pomôcť znížiť problémy s nespavosťou a zlepšiť celkovú kvalitu spánku.

6. Zlepšenie emocionálneho a duševného zdravia

Počas jogy sa učíme žiť v prítomnom okamihu a počúvať svoje emócie. Snažíme sa sústrediť dovnútra a spojiť sa sami so sebou bez toho, aby sme brali do úvahy vonkajší svet. Tento prístup nám pomáha lepšie porozumieť svojim pocitom a zdravo na ne reagovať.

7. Podpora celkového zdravia

Okrem týchto výhod má joga pozitívny vplyv aj na celkové zdravie. Pravidelné cvičenie jogy môže pomôcť znížiť krvný tlak, zlepšiť imunitný systém, podporiť trávenie a stimulovať lymfatický systém. To vedie k celkovému zlepšeniu zdravia a vitality.

Ktorý typ jogy je pre vás vhodný?

Vo svete dnes existuje mnoho druhov jogy a každý z nich sa zameriava na niečo iné. Jednotlivé druhy jogy sa líšia najmä tempom, intenzitou, účinkami a pomôckami používanými pri cvičení. Pri výbere správneho typu jogy je preto dôležité zamyslieť sa nad tým, čo chcete jogou dosiahnuť a aká je vaša úroveň fyzickej zdatnosti. S akými typmi jogy sa stretávate a ako sa líšia?

Hatha joga: Základný štýl vhodný (nielen) pre začiatočníkov

Hatha joga je jedným z najznámejších a najrozšírenejších štýlov jogy. Je vhodný pre začiatočníkov aj pokročilých a kladie dôraz na statické pozície (ásany), dychové cvičenia a meditáciu. V každej jogovej pozícii sa drží niekoľko nádychov a výdychov, čím sa zlepšuje rovnováha a posilňuje jadro tela.

Hatha jóga je skvelým spôsobom, ako začať s praxou jogy a postupne posilňovať telo a upokojovať myseľ.

Ashtanga vinyasa joga: Dynamický pohyb v kombinácii s dychom

Vinyasa joga je dynamický a plynulý štýl jogy, ktorý kladie dôraz na synchronizáciu pohybov s dychom. Nezostávate v jednotlivých pozíciách ako v hatha joge, ale pozície plynule prechádzajú jedna do druhej.

Tento štýl jogy je vhodný pre začiatočníkov aj pokročilých. Ak ste však začiatočník, odporúčame vám, aby ste si na začiatku zvolili radšej uzavretú hodinu pre začiatočníkov, ktorá vás prevedie základnými jogovými pozíciami, aby ste mali čas vybudovať si dostatok sily a vytrvalosti.

Power joga: Intenzívna joga na posilnenie tela a spaľovanie kalórií

Power joga je intenzívny a dynamický štýl jogy, ktorý kombinuje silové cvičenia s dychovými technikami a záverečnou meditáciou. Tento štýl jogy je zameraný na posilnenie tela, zvýšenie flexibility a zlepšenie celkového zdravia a kondície.

Power joga často zahŕňa rýchle a plynulé prechody medzi rôznymi jogovými pozíciami, čo zvyšuje srdcovú frekvenciu a spaľovanie kalórií. Zahŕňa aj posilňovacie prvky na spevnenie tela a zvýšenie pohyblivosti.

Tento štýl jogy je zvyčajne viac zameraný na šport a menej duchovný ako tradičné formy jogy, ako je napríklad hatha joga. Ak si chcete zlepšiť fyzickú kondíciu alebo spáliť nejaké kalórie, power joga môže byť pre vás tým správnym štýlom.

Bikram joga: Joga na detoxikáciu a hlboké naťahovanie

Bikram joga je intenzívna forma jogy vykonávaná v horúcej miestnosti s vysokou teplotou a vlhkosťou. Miestnosť, v ktorej sa joga vykonáva, je vyhriata na 42 stupňov Celzia s vlhkosťou okolo 40 %. Táto teplota a vlhkosť má pomôcť zahriať telo, umožniť hlbšie natiahnutie svalov a lepšiu detoxikáciu prostredníctvom potu.

Hlavnou charakteristikou Bikram jogy je séria 26 pozícií, ktoré sa vykonávajú v stanovenom poradí počas 90-minútového cvičenia. Táto séria cvičení bola navrhnutá tak, aby posilnila a predĺžila svaly, zlepšila flexibilitu a podporila detoxikáciu tela. Cvičenia bikram jogy môže vykonávať každý bez predchádzajúcich skúseností s jogou. Vzhľadom na extrémne podmienky v horúcej miestnosti je však dôležité zostať hydratovaný a počúvať svoje telo, aby ste sa vyhli prehriatiu a zdravotným komplikáciám.

Stále si nie ste istí, ktorý štýl jogy je pre vás najvhodnejší? Nevadí, nebojte sa vyskúšať viacero štýlov. Vyskúšajte aj rôznych učiteľov, pretože každý má trochu iný spôsob výučby. Uvidíte, že nájdete ten správny štýl jogy, ktorý vám bude najviac vyhovovať.


Čo si z článku vziať?

Joga nie je len cvičenie, je to holistická prax, ktorá môže priniesť širokú škálu výhod pre telo, myseľ a dušu. Je kľúčom k harmónii a rovnováhe a ponúka množstvo výhod pre fyzické a duševné zdravie. Pravidelné cvičenie jogy môže pomôcť posilniť telo, upokojiť myseľ a posilniť spojenie s vaším vnútorným ja. V súčasnosti existuje niekoľko druhov jogy, ktoré sa líšia svojím zameraním a náročnosťou. Od tradičnej hatha jogy cez intenzívnu power jogu až po exotickú bikram jogu - každý si môže vo svete jogy nájsť štýl, ktorý mu najviac vyhovuje. Bez ohľadu na úroveň vašich skúseností alebo kondície je joga otvorená a prístupná pre každého.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zaujímať:

Návod, ako zostaviť ideálny fitness jedálniček pre ženy

Ako ženy sa často bojíme. Strava je pre nás veľkým otáznikom. Nejeme príliš veľa? Alebo je to málo? Dostávame dostatok živín? Chuť na čokoládu sa zvyšuje... Nie, nedoprajeme si ju, pretože by sme mohli pribrať. Vidíte sa v tom? Ak áno, tento článok sa vám bude hodiť.

Petr Havlíček o stravovaní detí | Ako ich viesť k zdravej strave a sebavedomiu. Koľko cukru denne?

Výživový špecialista Petr Havlíček, akú dôležitú úlohu hrá jedlo nielen v správnom vývoji a raste, ale ako aj jeho dospelý život a sebavedomie.

Sleduj nás: