Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

5 tipov, ako ušetriť na zdravom jedle

Niekedy sa môže zdať, že zdravá strava stojí veľa peňazí. Nie je to tak. Ak si rozumne zásobíte chladničku, nakupujete sezónne v supermarketoch a varíte doma, zistíte, že zdravé a vyvážené jedlá vychádzajú oveľa lepšie ako jedlá z fast foodov. Ako na to? Máme pre vás niekoľko konkrétnych tipov.

Čo sa dozviete?

  • Pozrite sa po zľavách
  • Nechoďte nakupovať hladní
  • Jedlo si pripravujte doma, krabičkujte
  • Jedzte sezónne a lokálne
  • Nakupujte múdro

Hľadajte zľavy

Nalejme si čistého vína. Alebo proteín. Zľavy sú gros. Netvrdíme, že je nutné riadiť sa letákom s ponukou, ale určite je dobré poobzerať sa a zásobiť sa tým, čo je v zľave. Majte na pamäti tie základné a obľúbené suroviny, ktoré vám doma nesmú chýbať, a hľadajte ich cenové hladiny. Ak sú to proteínové jogurty alebo kefír, tie sú z času na čas vo výpredaji. Takže ich nekupujte za plnú cenu.

Nechoďte nakupovať hladní

Ak ste hladní, nie ste to vy. A do vozíka budete hádzať päťky cez deviatky. Takže sa nebudete čudovať, ak v chladničke nájdete niečo, čo bežne nekupujete. Nestojí to za to. Preto si stanovte pravidlo - najprv jedlo, potom nakupovanie.

Pripravte si jedlo doma a zabaľte ho do škatuliek

Vyberte si niekoľko základných jedál, ktoré môžete zatočiť do kola. Ak ste dobrý kuchár, môžete sa, samozrejme, pustiť do pestrejšej kuchyne. Ale varenie doma vám určite ušetrí peniaze. Jedno jedlo vás vyjde v priemere na 60 Kč a vy viete, čo obsahuje.

Ak to druh jedla umožňuje, varte trochu viac. Zvyšky môžete uložiť do mrazničky, čo vám môže ušetriť peniaze a čas, keď sa stane niečo neočakávané, alebo sa "zásobiť" na zvyšok týždňa.

Stravujte sa sezónne a lokálne

Miestne je samozrejmé - letenka z tropov za avokádom jednoducho stojí veľa. Možno sú veľmi výživné, ale nie sú lacné (pokiaľ nie sú práve vo výpredaji). S tým však samozrejme súvisí aj sezónnosť. Ak sa rozhodnete jesť to, čo vám naša zem dá, cez zimu to bude prevažne koreňová zelenina, na jar ľahké šaláty a cez leto jahody, čučoriedky, papriky, uhorky, paradajky a na jeseň si opäť pochutnáte na tekviciach. Z tohto cyklu si môžete zostaviť krásny a veľmi pestrý jedálny lístok, za ktorý nezaplatíte viac, ako je potrebné.

Nakupujte inteligentne

Dávajte si pozor na marketingové triky niektorých výrobcov. Ak si obľúbite výrobky s "vysokým obsahom bielkovín", skontrolujte, či nie sú nutrične podobné svojim bežným a lacnejším predchodcom.


A keďže čas sú peniaze, pozrite si náš sortiment na www.fitness007.sk. Nájdete tam aj mnoho zliav a pri nákupe nad 69 € máte dopravu zadarmo, čo sa vám ešte viac oplatí. Ak teda viete, že nakupujete špecializované potraviny vhodné pre športovcov, nechajte si ich doručiť až domov. Ušetríte tak nielen svoju peňaženku, ale aj čas.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zaujímať:

Ako znížiť kalórie v jedle? | TIPY na nízkokalorické potraviny

Svoju váhu si dokážete udržať, alebo ju pokojne aj redukovať bez toho, aby ste sa trápili. Stačí jesť vedome a premýšľať nad tým, koľko energie v sebe daná potravina ukrýva. Ako na to a čo znamená pojem kalorická denzita? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom článku!

Ako by malo vyzerať stravovanie silového športovca? Tréningové VS netréningové dni.

Na vašej ceste k vysnívaným fitness cieľom je správne stravovanie rovnako dôležité ako konzistentný tréningový plán. Ako by mala vyzerať strava v tréningové dni a rest days? Mali by ste v netréningové dni znižovať množstvo kalórií?

Sleduj nás i na sociálnych sieťach: