Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Na čo sú dobré trhačky a ako ich uviazať?

Určite poznáte ten pocit, keď vás pri ťažkom mŕtvom ťahu zradí úchop a nezostáva vám, než os pustiť. Tento problém trápi mnoho ľudí, ktorí by mohli mať dostatočne silný chrbát, nohy aj paže, ale slabý úchop im bráni dosiahnuť svoj plný potenciál. Okrem posilňovania úchopu si môžete pomôcť aj použitím trhačiek. Čo sú trhačky, aké druhy trhačiek existujú a ako trhačky správne používať?

Čo sú trhačky?

Trhačky sú v podstate pevné pásky vyrobené z materiálov ako je bavlna, nylon alebo koža, ktoré sa používajú na posilnenie úchopu pri zdvíhaní ťažkých váh v posilňovni. Jedna strana sa omotáva okolo zápästia a druhá sa pripevní k činke. Týmto spôsobom znížite tlak na predlaktia a prsty pri ťahových cvikoch. Výsledkom je silnejší úchop, vďaka ktorému zvládnete zdvihnúť ťažšiu váhu alebo vykonať viac opakovaní.

Výhody trhačiek

Posilnenie úchopu - Trhačky uľahčia prácu vašim prstom, dlaniam a predlaktiam pri zdvíhaní ťažkých váh. Váš úchop tak bude silnejší a činka vám len tak nevykĺzne z rúk.
Zlepšenie výkonu - Vďaka silnejšiemu úchopu a lepšiemu rozloženiu záťaže môžete zlepšiť svoj celkový výkon pri ťahových cvikoch, ako sú mŕtve ťahy, zhyby alebo príťahy osi. Silnejší úchop vám umožní zdvihnúť ťažšie váhy alebo vykonať viac opakovaní, čo môže viesť k rýchlejšiemu pokroku a dosiahnutiu vašich fitness cieľov.
Prevencia zranení - Trhačky pomáhajú rozložiť záťaž rovnomerne po celej ruke a predlaktí, čo znižuje riziko preťaženia a poranenia šliach a väzov.
Väčšie sústredenie na výkon - Trhačky zaistia, že vás pri cvičení nebude rušiť vykĺzanie činky z rúk a budete sa tak môcť sústrediť na správne prevedenie cviku a zapojenie cvičených partií.

Na čo sú trhačky dobré a na aké cviky ich používať

Trhačky vám pomôžu pri množstve cvikov zdvihnúť väčšie váhy a možno aj pokoriť nové maximálky. Napríklad pri mŕtvych ťahoch môžete vďaka trhačkám zdvihnúť väčšie váhy, pretože skôr ako chrbát, vám pravdepodobne zlyhá úchop. Najviac ich tak využijete pri cvičení s voľnými váhami, ako sú osi, kettlebelly alebo jednoručky alebo pri cvičení na hrazde.

Trhačky však nenahrádzajú silný úchop a mali by sa používať len vtedy, keď vám nedostatočne silný úchop bráni v efektívnom cvičení. Pri ľahších cvikoch alebo zostavách, pri ktorých viete, že činku dokážete udržať dostatočne dlho, je lepšie cvičiť bez trhačiek, aby ste posilnili svaly predlaktia a prstov. Trhačky tiež nie sú vhodné pre úplných začiatočníkov, ktorí by sa mali sústrediť skôr na správnu techniku vykonávania cvikov než na zdvíhanie ťažších váh.

Ako uviazať trhačky

Existuje niekoľko druhov trhačiek, každý z nich sa používa trochu inak a je viac či menej obľúbený medzi určitými druhmi športovcov. Aké sú základné druhy trhačiek a ako sa správne uväzujú?

1. Omotávkové trhačky

Omotávkové trhačky, tiež nazývané slučkové trhačky, uvidíte asi vo fitku najčastejšie. Sú vyrobené z pevnej látky, obvykle bavlny, nylonu alebo kože, a majú slučku na jednom konci, ktorá sa omotáva okolo zápästia, zatiaľ čo druhý koniec sa omotáva okolo činky. Tento typ trhačiek poskytuje pevný a bezpečný úchop, čo je ideálne najmä na cvičenie s ťažšími váhami, ako sú mŕtve ťahy alebo príťahy.

2. Osmičkové trhačky

Osmičkové trhačky tvoria dve oká a majú tak tvar osmičky. Do jedného oka vložíte ruku, prevlečte trhačky pod osou a potom prestrčíte zápästie aj druhým okom. Tento typ trhačiek je obľúbený medzi powerliftermi a strongmanmi, ktorí vyžadujú maximálnu stabilitu a pevnosť úchopu pri zdvíhaní ťažkých vah.

3. Trhačky s hákmi

Trhačky s hákmi majú na jednom konci kovový hák, ktorý sa zavesuje na činku, zatiaľ čo druhý koniec sa omotáva okolo zápästia. Háky sú vyrobené z ušľachtilej ocele, ktorá je maximálne odolná proti spätnému otvoreniu aj pri použití najvyšších možných váh.


Čo si z článku odniesť

V článku sme preskúmali svet trhačiek a ich správne použitie pri cvičení s ťažkými váhami. Trhačky sú užitočným nástrojom na posilnenie úchopu pri vykonávaní ťahových cvikov, kde vám sila úchopu obmedzuje prevedenie. To sú napríklad mŕtve ťahy, príťahy činky v predklone, sťahovanie kladky, zhyby a podobne. S trhačkami môžete pustiť z hlavy otázku, ako dlho ešte činku udržíte, pretože všetko drží zápästie a vy sa môžete lepšie sústrediť na správne prevedenie cviku, zvyšovanie váhy a hitovanie maximálok. Dôležité je však používať trhačky rozumne a uvedomiť si, že nie sú náhradou za silný úchop, ktorý by ste mali tiež posilňovať.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zaujímať:

Suplementy pre pokročilých na zlepšenie výkonu.

V tomto článku sme sa zamerali na ďalšie doplnky pre mierne pokročilých športovcov, ktoré pomáhajú optimalizovať hormonálne hladiny a zlepšujú výkon.

Dynamický VS statický strečing | Ako sa správne natiahnuť pred a po tréningu

Hneď po príchode do posilňovne sa vrháte na činky a nevenujete dostatočnú pozornosť strečingu pred tréningom? Čo keby sme vám povedali, že tých pár minút venovaných strečingu pred tréningom môže byť kľúčom k lepšiemu výkonu, prevencii zranení a celkovému zvýšeniu pohyblivosti? Viac sa dozviete v našom článku!

Sleduj nás: