Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

5 tipov, ako vyhrať nad neustálou únavou

Celodenná únava, ktorá neustupuje. Snažíte sa pracovať, alebo sa na čokoľvek sústrediť, ale cítite, ako vám ťažknú viečka? Nezvádzajte to celé na počasie. Jarná únava je síce veľmi známa, ale vaše telo môže naznačovať pokojne aj nejaký iný problém. Čo môže skutočne stáť za chronickou únavou? Ako sa s týmto problémom perieme my?

Čo má vplyv na našu energiu?

Energiu máme pre každý deň iba v obmedzenom množstve. Pokiaľ všetko šliape ako na drôtikoch, dokážeme prežiť každý deň naplno a bez náročného zívania. Občas sa ale stane, že sa nám tie baterky nenabíjajú naplno, a to je ovplyvnené veľkým množstvom premenných. Môžu to byť veľmi jednoduché reality, ktoré dokážeme ľahko zmeniť, ako napríklad:

✅ Kvalita spánku z dlhodobejšieho pohľadu
✅ Rozmanitosť a celková kvalita stravovania
✅ Pitný režim
✅ Pobyt na slnku a čerstvom vzduchu

Zásobníky energie ale môžu ovplyvňovať aj:

1. Nadmiera stresu
2. Telesná hmotnosť
3. Zatiaľ neobjavený zápal či iné ochorenie

Ovplyvňuje počasie našu energiu?

Často sa naň vyhovárame. Keď sa pozrieme von, kde je pochmúrno, rozhodne nám to na vitalite nepridá, ale je naozaj možné, že nám počasie môže energiu vysať? V rámci možností totiž áno. Slnko nám totiž dopĺňa vitamín D3, na ktorý je naša populácia veľmi chudobná. Vitamín D3 priaznivo ovplyvňuje obranyschopnosť, ale okrem iného pôsobí aj na energiu a jej stabilnú hladinu v našom tele. Preto sa cítime na slnku lepšie a viac energetický ako počas sychravej jesene (opatrne ale, nesmie ho byť veľa, to sa potom naše telo začne prehrievať a lúče začnú mať úplne opačný účinok).


NÁŠ TIP: Počas zimných mesiacov a dní, kedy je vonku pod psa, by ste v ideálnom prípade mali vitamín D3 dopĺňať. Bude vám slúžiť nielen ako strážca drahocennej energie, ale bude aj priaznivo pôsobiť na normálnu funkciu svalov, látkovej premeny a práve aj imunitného systému.
 


5 tipov, ako riešiť neustálu únavu
 

1. Popoludňajší šlofík ešte nikoho nezabil

Pokiaľ cítite silnú únavu v popoludňajších hodinách, rozhodne ju nepremáhajte energetickými nápojmi alebo kávou. Energetické stimulanty by mohli narušiť spánkový režim a vy by ste sa tak dostali do nekonečného kolieska únavy. Bez ostychov, pokiaľ to situácia dovoľuje, si dajte popoludňajší šlofík. Uvidíte, ako vás tých „dvadsať“ krásne nabudí.

2. Kašlite na stres

Duševné zdravie je častou príčinou chronickej únavy. Stres nás intenzívne zamestnáva a vycucáva z nás energiu, ktorú tak potrebujeme. Dajte preto stresu zbohom. Síce to nie je úplne jednoduché, ale máme pre vás dva tipy na bylinky, ktoré vám s tým pomôžu.

✅ Ashwagandha má priaznivý vplyv na duševné zdravie, podporuje pokojný spánok a lepšiu odolnosť voči stresu. Užíva sa jednoducho v kapsuliach.

✅ Rhodiola Rosea patrí medzi najsilnejšie adaptogény. Pomáha lepšie znášať stres, preto je obľúbená predovšetkým u ľudí s náročným povolaním a podobne.

Mimo byliniek si určite naordinujte aj nejaký ten čas pre seba. Čo tak zájsť napríklad do sauny? Tá je priaznivá nielen pre fyzické, ale práve aj pre duševné zdravie. Viac o saunovaní si môžete prečítať v našom článku Benefity saunovania: Najpríjemnejšia forma regenerácie po tréningu.

3. Nejedzte ťažké a únavné potraviny

Energetický metabolizmus čiže premena energie z potravy do energie fyzickej závisí síce na mnohých premenných, ale jedno je najdôležitejšie - kvalita jedla. Pokiaľ budete mať správne zostavený jedálniček, pomer všetkých živín bude vyvážený, váš energetický metabolizmus bude v poriadku. Často sa v našom stravovaní objavujú ale potraviny plné cukrov, junk food a podobné „únavné potraviny“. Tie, pretože majú vysoký glykemický index, zapríčiňujú výkyvy energie. Pokiaľ teda trpíte chronickou únavou, rozhodne sa treba zamyslieť, či to náhodou nie je kvôli nevhodnému stravovaniu.

4. Buďte z čoho unavení

Športujte! Pohyb stimuluje prekrvovanie, a teda okysličuje organizmus. Večer budete síce unavení, ale príjemne a právom. Pri sedavom zamestnaní bez pohybu je únava úplne normálnym úkazom toho, že sa telo potrebuje hýbať.


NÁŠ TIP: Skúste doplniť horčík. Pomôže vám s regenerovaním svalov po športe a prispieva aj k zníženiu miery únavy (podporuje totiž hlboký spánok).


5. Hydratácia, liek na všetko

Posledným bodom je, nečakane, hydratácia. Dostatočný pitný režim je riešením na mnoho neduhov tela a nedostatok energie medzi ne patrí tiež. Dlhodobá dehydratácia sa prejavuje predovšetkým únavou, tvorbou vrások, motaním hlavy a podobne. Neuvádzajte preto svoje telo do hibernácie zbytočne - hydratujte ho. Aspoň tie dva stereotypné litre vody denne. Veď to nie je tak veľa.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zaujímať:

5 TIPOV ako sa donútiť k cvičeniu a vydržať

Počas roka sa často nútime k cvičeniu, vnútorne si sľubujeme, ako tréningy zaradíme do každodenného života a dáme svoje telo do formy, ktorú si tak veľmi prajeme. Pomáha však toto všetko k vytrvalosti? Máme pre vás 5 tipov, ktoré vám skutočne pomôžu si cvičenie obľúbiť.

Motivácia | Tipy podľa odborníka na výživu Petra Havlíčka ako si ju udržať

Nový rok, nové začiatky, nová motivácia. Bohužiaľ mnoho novoročných predsavzatí postupne upadá, až nakoniec po pár týždňoch úplne stroskotá. Ako si udržať motiváciu a ako na dosciplínu sa dozviete v našom článku.

Sleduj nás i na sociálnych sieťach: