Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

5 TIPOV ako sa donútiť k cvičeniu a vydržať

Počas roka sa často nútime k cvičeniu, vnútorne si sľubujeme, ako tréningy zaradíme do každodenného života a dáme svoje telo do formy, ktorú si tak veľmi prajeme. Motivujeme sa novým fitness oblečením, kupujeme si rôzne pomôcky a pozeráme na videá svojich idolov. Pomáha ale toto všetko k vytrvalosti? Máme pre vás 5 tipov, ktoré vám skutočne pomôžu si cvičenie obľúbiť a dostať sa do tej fázy, kedy si bez tréningu nebudete vedieť predstaviť ani týždeň.

O tom, ako nestratiť motiváciu a ako si nastaviť nový životný štýl sa rozhovoril výživový špecialista Petr Havlíček a fitness tréner Jirka Vacek.

Čomu sa vyvarovať?

Najčastejšou chybou je „prepálený“ začiatok. Keď sa zo sedavého životného štýlu okamžite zdvihnete, kúpite si permici a začnete drieť každý deň. Svalová horúčka sa pri prehnanom štarte dostaví takmer okamžite a veľmi rýchlo prispeje k tomu, že si budúci tréning už rozmyslíte. Z vášho športovania sa tak stane len chvíľková a boľavá záležitosť, na ktorú nebudete spomínať pekne. Začnite preto pomaly as rozmyslom.

Ako „neprepáliť“ začiatok?

✅ Začnite najskôr pri svojej strave. Zaistite si dostatočný príjem kalórií, bielkovín a všetkých vitamínov aj minerálov, aby bolo vaše telo pripravené na vyššiu záťaž.
✅ Ak ste v posilňovni úplný nováčik, porozmýšľajte o osobnom trénerovi, aspoň na prvých pár tréningov. Vďaka tomu sa naučíte správne dýchať, cvičiť a využívať plný potenciál fitness centra.
✅ V posilňovni sa najskôr zamerajte na preťahovanie a zahrievanie svalov. Cvičte s vlastnou váhou a postupne sa rozhliadajte.
Neporovnávajte sa s ostatnými. Z tých úspešných si môžete zobrať inšpiráciu, ale rozhodne si vo svojej hlave nevytvárajte domnienky, že keď nevyzeráte ako oni, nemá cenu v tréningu pokračovať. Ste na začiatku svojej cesty, vytrvalosťou dosiahnete veľké veci.

TIP: Na svojom prvom tréningu sa odfoťte v zrkadle. Nie je to sebastredné, ale nápomocné. Vďaka tomu zreteľne uvidíte svoje výsledky a premeny.


1. Nájdite šport, ktorý si zamilujete

Posilňovňa našťastie nie je jediná možnosť, ako začať s pohybom. Pokiaľ vás fitness neláka, nevešajte hlavu a skúšajte. Akonáhle totiž nájdete typ športu, pri ktorom si dokážete oddýchnuť a zamilujete si ho, už nikdy sa do pohybu nebudete nútiť. Vyskúšať môžete bojové športy, tenis, beh, jazdectvo alebo jogu, u tej si človek tiež dokáže efektívne zamakať, a ďalších nespočet možností.

Posilňovňa ale väčšinou býva najdostupnejším možnosťou, preto je dobré vedieť, že do fitka nemusíte chodiť iba „zdvíhať železo“. Aké ďalšie druhy športu fitness centrum ponúka?

Crossfit:

Funkčný a veľmi dynamický tréning, vďaka ktorému zamestnáte celé telo. Crossfit prehlbuje všeobecnú výkonnosť a obratnosť. Počas crossfit tréningov sa stretnete so vzpieraním, behaním, ale aj plávaním a rôznymi kruhovými tréningami. Pre tento typ cvičenia je ale vždy lepšie mať parťáka. Samozrejme je ale dobré vyhľadávať špecializované CrossFit telocvične, kde vás naučia správne techniky. Tým predídete úrazom a začleníte sa do kolektívu ľudí s rovnakými záujmami.

Skupinové tréningy:

Možno budete viac motivovaní, keď budete mať možnosť cvičiť v kolektíve. Veľa fitness centier ponúka skupinové lekcie, ktoré sa môžu týkať ako silových tréningov, tak power jogy, fit boxu alebo aj iných zameraní.

2. Investujte do toho

Pokiaľ už máte vybraný svoj obľúbený šport, investujte do neho. Okamžitý nákup nového oblečenia a fitness pomôcok je síce pre mnohé klišé, ale môže veľmi dobre fungovať. Nehľadiac na to, že tieto veci potom budete doma vídať každý deň. Predsa nechcete, aby sa vám na také pekné oblečenie prášilo.


NÁŠ TIP: Obľúbená značka Nebbia
Oblečte sa do pohodlného a vysoko kvalitného materiálu, ktorý vám počas cvičenia nebude nikde prekážať a krásne vyrysuje vaše telo. Nebbia sa už roky drží na vysokých fitness priečkach v obľúbenosti u mužov aj žien. Pokiaľ teda premýšľate, do akého oblečenia investujete, skúste nájsť svojich obľúbencov na našom e-shope za skvelé ceny.


3. Nechoďte sami

Mať parťáka je motivujúca vo všetkých ohľadoch. Pokiaľ totiž začnete chodiť sami, nebude sa na vašu dochádzku nikto spoliehať. Sami seba sklamete raz dva, ale odriecť tréning kamarátovi? To si pravdepodobne rozmyslíte. Okrem iného sa vám bude športovať lepšie. Budete mať s kým rozoberať aktuálne pocity, tréningy dôkladne plánovať a podporovať sa. A ak nemáte športovo založených priateľov, infiltrujte sa na nejakú tú skupinovú lekciu alebo si zaplaťte trénera, ktorý sa tak či tak postupom času stane vašim sparingom.

4. Vydržte aspoň mesiac

Rutinu človek buduje približne 20 dní. Dovtedy funguje predovšetkým motivácia a prehováranie sa. Po dvadsiatom dni aktivity začnete zisťovať, že je vám tento pohyb prirodzenejší a prirodzenejší. Postupom času sa pohybová aktivita stane rutinou a vy sa už nebudete musieť nútiť.

5. Disciplína je kľúč

Zakaždým, keď budete chcieť prestať, spomeňte si na to, prečo ste začali. Zo začiatku vás zachráni motivácia, fotografie či videá ostatných úspešných športovcov a podobne. Motivácia ale nevydrží večne, časom jej bude menej a menej. V tom vám ale rutinu zachráni disciplína. Nepoľavujte, robíte to pre seba a zdravie svojho tela. Kvalitný a zdravý život si žiada určité kroky.


Zhrnutie

Zdravý životný štýl má mnoho stránok a pohyb v ňom zohráva dôležitú úlohu. Pokiaľ chcete začať športovať, bude pre vás kľúčové si vytvoriť návyk a vybudovať v sebe disciplínu. Začínajte však pomaly. Neuvádzajte telo do zbytočného stresu a vysokej záťaže, keď na to ešte nie je zvyknuté. Počúvajte sami seba, nájdite si v športe záľubu. Najprv cvičte s vlastnou váhou a zamerajte sa na dôkladný strečing. Postupne pridávajte záťaž a budujte svoju výkonnosť, počas ktorej ale nezabúdajte na stravu, ktorá je dôležitá úplne rovnako ako pohyb samotný.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zaujímať:

Slovník fitness pojmov

Fitness je stále populárnejší. Ak si nováčik v tejto oblasti, môžeš sa stretnúť s rôznymi pojmami a termínmi, pri ktorých nevieš, čo znamenajú. V podcaste a článku od Jirky Vacka nájdeš prehľad najčastejšie používaných fitness termínov.

8 minut workout na brucho. Najlepšie cviky na brušné svaly. Celé tréningové video.

Poznáte najlepšie cviky na brucho. Skúste tento 8 minútový workout a brucho na druhý deň zaručene ucítite.

Najlepšie cviky na chrbát. Celý tréning + video ukážky

Aké sú najlepšie cviky na chrbát? Tréner Jirka Vacek zostavil tréningový plán pre objem a hĺbku chrbtových svalov. Tieto cviky na chrbát sú vhodné aj pre ženy.

Sleduj nás i na sociálnych sieťach: