Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Motivácia | Tipy podľa odborníka na výživu Petra Havlíčka ako si ju udržať

Nový rok, nové začiatky, nová motivácia. Ľudia často čakajú na 1.1. a žijú vo falošnej ilúzii, že plnenie ich cieľov bude od tohto magického dátumu oveľa jednoduchšie. Pravda je ale taká, že mnoho novoročných predsavzatí postupne upadá, až nakoniec po pár týždňoch úplne stroskotá. Väčšinou totiž ľuďom chýba ten najdôležitejší element progresu. Disciplína. Na motiváciu sa totiž zďaleka nedá spoliehať - vďaka motivácii začnete, ale len vďaka disciplíne svoje ciele naozaj dosiahnete. V našom článku sa dozviete, prečo je dôležité mať plán, aký význam môže mať odmena, aké sú výhody pomoci a podpory a ako uspieť.

Na tému ako nestratiť motiváciu sa rozhovoril výživový špecialista Petr Havlíček a tréner Jirka Vacek.


1. Vytvorte si plán

V dnešnej zrýchlenej dobe sme zvyknutí prakticky všetko dostávať okamžite. Aj v prípade novoročných predsavzatí ľudia očakávajú okamžité výsledky a sú demotivovaní, keď ich nevidia po pár dňoch. Neuvedomujú si, že práve cesta je cieľ a že na začiatku je dôležité presne definovať nielen „ČO“, ale aj „AKO“. Pretože zo sna, ktorý si napíšete na papier, sa stane cieľ. Z cieľa, ktorý si rozložíte na jednotlivé kroky, sa stane PLÁN. A z plánu, ktorý uskutočníte, sa stane REALITA.


Náš TIP: Pokiaľ sa Vaše novoročné predsavzatie týka cvičenia, tak sa môžete inšpirovať našimi tréningovými plánmi. V jednom z našich článkov - Tréningový plán 4x týždenne: Rast svalovej hmoty nájdete tréningový plán ZADARMO od trénera Jirky Vacka. V tomto článku nájdete nielen tipy na cviky, ale hlavne know how ako z tréningu vyťažiť maximum.


2. Každý deň si dávajte vlastné výzvy

Ako už bolo spomenuté v úvode, na obyčajnú motiváciu sa spoliehať nedá. Predovšetkým je ľahké ju stratiť, keď sa zameriavate len na svoj dlhodobý cieľ, ktorý sa zdá byť až nedosiahnuteľne ďaleko. Každý deň si preto dávajte svoje vlastné malé výzvy a uvidíte, že keď ich splníte, zrazu sa ocitnete len kúsok od svojho dlhodobého cieľa. Je vašim predsavzatím nabrať svalovú hmotu? Nefixujte sa len na tento cieľ. Zamerajte sa radšej na nasledujúcich 24 hodín, ktoré máte pred sebou a urobte všetko tak, ako najlepšie dokážete.

Tápete ako si nastaviť jedálniček? Koľko potrebujete bielkovín a ostatných makroživín na rast svalov? Koľkokrát týždenne cvičiť? Potom si pustite video od výživového špecialisty Petra Havlíčka a trénera Jirky Vacka, ktorí Vám odpovie na všetky tieto otázky.


3. Odmeňujte sa

Častým dôvodom straty motivácie býva aj to, že sa človek porovnáva s ostatnými, je na seba príliš tvrdý a nedokáže oceniť svoj vlastný pokrok. Sústredí sa na svoje slabosti a nevníma svoje silné stránky. Skromnosť a pokora sú samozrejme dôležité vlastnosti, ale zároveň je nutné oceniť svoje zlepšenie. A tiež sa zaňho náležite odmeniť! Odmenou môže byť napríklad nové oblečenie na cvičenie, ktoré navyše bezpochyby poslúži aj ako zdroj motivácie k tréningu.


Náš TIP: Všetkými tak obľúbenú značku Nebbia nájdete aj na našom eshope a to vo veľmi širokej ponuke. Je tu sekcia dámska aj pánska. Veľmi obľúbené v dámskej sekcii sú legíny, crop topy a športové podprsenky. V pánskej sekcii sú to zase tepláky, tričká/tielka a mikiny. Presvedčte sa sami a odmeňte sa niektorým z modelov, v ktorých budete nielen v posilňovni žiariť!


4. Požiadajte o pomoc

Nečakajte na hrdinu, čo vás zachráni. Nepríjemné zmeny za vás bohužiaľ nikto iný neurobí. Nič sa nezmení, kým vy sami niečo nezmeníte. Zároveň na to ale nemusíte byť sami a povedať si o pomoc rozhodne nie je slabosť! Naopak je to prejav vnútornej sily a vo dvojici sa to lepšie tiahne. Dohovorte sa preto s nejakým parťákom a choďte do toho spolu. Zdieľajte spolu svoje úspechy aj slabé chvíle, podporujte sa a motivujte sa navzájom. Prípadne sa zverte do rúk odborníka.

Ako spoznať kvalitný coaching a aké sú výhody a nevýhody online couchingu? To vám vo videu prezradí tréner Jirka Vacek a výživový špecialista Petr Havlíček.


5. Buďte trpezlivý a nevzdávajte to

Nevidíte výsledky? Máte chuť to vzdať? Tak si spomeňte na svoje PREČO. Z nejakého dôvodu ste sa rozhodli zmeniť svoj život a každý krok, ktorý na svojej ceste robíte, má svoj zmysel. Nevracajte sa preto k starým zlozvykom a nezahadzujte svoje úsilie. Veď ovocie na strome vždy vyrastie až ako posledné! Navyše cesta nikdy nie je priama a nikdy nevedie rovno na vrchol. Je v poriadku spadnúť, alebo dokonca urobiť pár krokov späť. Zlyhanie nie je opakom úspechu, je jeho súčasťou. A víťaz je ten, ktorý sa nikdy nevzdá.


Mohlo by Vás zaujímať:

Týždenný tréningový plán na 4 dni

Máme pre teba 4 tréningy v dĺžke 20 – 30 minút, kedy si dáte poriadne do tela. Je to kombinácia kardia a silového posilňovania s vlastnou váhou.

Prečo neexistuje najlepší cvik? Posuň sa v tréningu ďalej.

Tréner Jirka Vacek vysvetľuje, ako nájsť ideálny cvik a posunúť sa v tréningu zase o krok ďalej. Prečo neexistuje najlepší univerzálny cvik pre všetkých? To sa dozviete v krátkom videu.

SMARTFUEL | Denný SPRIEVODCA suplementy pre ŠPORTOVCOV

Športovanie je cesta, na ktorej môžete dosiahnuť svoje ciele a objaviť potenciál svojho tela. K takej ceste je potrebná správna výživa, ktorá vám poskytne energiu, regeneráciu a podporu pre vaše svaly a celkové zdravie. To všetko prináša naša značka SmartFuel - doslova "chytré palivo" pre vaše telo.

Sleduj nás i na sociálných sieťach: