Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Benefity saunovania. Najpríjemnejšia forma regenerácie po tréningu.

Saunovanie je u nás stále populárnejšie. Do svojich služieb ho zaraďujú aj väčšie fitness centrá a dosť možno už ani neexistuje okres, v ktorom by sauna zatiaľ nebola. Je to známka toho, že ľuďom čoraz viac záleží na vlastnom tele aj psychickom zdraví. Je sauna ale to pravé, čo by ste v prípade potreby regenerácie mali využiť?

Je sauna zdravá? Aký vplyv má saunovanie na telo?

Nebudeme to predlžovať, saunovanie vo svojej podstate zdravé je. Musí sa to ale robiť správne a pravidelne. Ak ste v saunovaní úplný nováčik, rozhodne to nie je dobré preháňať a nútiť sa v kabíne zostávať po celý čas odporúčania. Je potrebné počúvať svoje telo a ak vám už všetko naznačuje, že máte ísť z kabíny von, choďte. Na začiatku buďte opatrní aj s otužovaním v ľadovej vode. Telo si musí najprv zvyknúť, preto si na kaďa s ľadovou vodou nechajte na prvýkrát zájsť chuť a ochlaďte sa radšej jemne v sprchách. No a pokiaľ všetko dodržíte a na saunu si pekne postupne zvyknete, stane sa to vašim relaxačným rituálom, od ktorého nebudete chcieť upustiť.

Benefity saunovania:

✅ Zvyšuje odolnosť organizmu
✅ S potom odchádzajú toxíny, ktoré zanášajú naše telo
✅ Zlepšuje prekrvenie, okysličenie a stimuluje funkciu srdca
✅ Navodzuje relaxáciu a odpočinok
✅ Pomáha pri regenerácii svalov a chudnutí

Regenerácia svalov je vďaka kvalitnejšiemu prekrvovaniu buniek a vyplavovaniu toxických látok o niečo rýchlejšia, to potvrdzujú aj odborné štúdie. Sauny sú preto medzi športovcami veľmi obľúbené. A nemusí to byť nutne sauna fínska. Veľmi dobrou variantou sú pre podporu regenerácie aj infrasauny. Teplo z nich preniká cez kožu priamo a veľmi hĺbkovo, čo môže podporiť hojenie svalov ešte intenzívnejšie.

Prečo je dôležité zaraďovať regeneráciu do tréningového plánu?

Svaly sa počas tréningu unavujú a predovšetkým sa poškodzujú. Jednoducho povedané, svalové vlákna počas tréningu ľahko praskajú a ich následné hojenie potom, pri správnych postupoch, môže viesť k anabolizmu, teda nárastu svalov. Preto je dôraz na regeneráciu kľúčový na udržanie si zdravého a funkčného tela. Oddýchnuté svaly nám totiž preukážu oveľa väčšiu službu ako keby boli unavené.

Regenerácia je tiež potrebná pre duševné zdravie. Počas rest day si totiž oddýchnu nielen svaly, ale aj hlava, a to je tiež veľmi dôležité. Pokiaľ nebudeme mať v poriadku svoje psychické zdravie, vysnívaných výsledkov len tak nedosiahneme. To vám potvrdí nejeden vrcholový športovec.

Ako často a kedy chodiť do sauny?

Mnoho ľudí si u nás saunu spája iba so zimnými mesiacmi, kedy sa chodia radi vyhrievať. Saunovať sa ale môžete po celý rok, je to dokonca aj lepšie. Telo má rado konzistenciu, a tá je na to, aby saunovanie naozaj fungovalo, potreba. Choďte preto 1x až 3x týždenne, vždy v odpočinkové dni, počas ktorých nemáte zvýšený fyzický výkon. Uvidíte, aké to bude mať z dlhodobého hľadiska účinok nielen na fyzické zdravie, ale aj na to duševné.

Prečo nechodiť do sauny bezodkladne po tréningu?

V priebehu cvičenia sa potíme. Niekto viac, niekto menej a záleží aj na intenzite tréningu. Pot je súčasťou športového výkonu as ním odchádzajú z tela preč ako tie negatívne látky, tak tie, ktoré na fungovanie organizmu potrebujeme – elektrolyty. A presne to isté sa deje počas saunovania. Pokiaľ máte teda naplánovaný intenzívny tréning, alebo sa po športe cítite nepríjemne vyčerpane, dehydratovane, hladovo, do sauny v ten istý deň radšej nechoďte. Mohlo by dôjsť k vyčerpaniu organizmu alebo závažnejšej dehydratácii.


NÁŠ TIP: Dostatočný pitný režim je kľúčom k úspechu. Namiesto klasickej vody vyskúšajte iónové nápoje, alebo si do svojej fľaše nakvapkajte 2 pipety Brainmax liquid šport elektrolytov na každý deň, ktoré vášmu telu budú v priebehu saunovania či náročného tréningu dopĺňať všetky potrebné minerály.


Je saunovanie vhodné pre každého?

Saunovaniu by sa mali vyhnúť ľudia s poruchami krvného tlaku alebo problémy so srdcom a tehotné ženy. Vystavovať sa extrémne vysokým teplotám sa neodporúča ani pri začínajúcich alebo už prepuknutých chorobách či zápaloch. Jednoducho, pokiaľ sa necítite 100% zdravia, saunu radšej vynechajte. Vysoké teploty by mohli mať presne opačný vplyv, než ktorý čakáte – mohli by chorobám zhoršiť priebeh.

Sauna a menštruácia

Fínska sauna, teda kabína, v ktorej je až 100 ° C, sa počas menštruácie síce ženám neodporúča, ale zakázaná nie je. Pokiaľ ste na saunovanie zvyknutá a cítite, že by vám tento relaxačný proces mohol uľaviť od menštruačných bolestí, určite to skúste. Voľte radšej kratšie cykly a nepreháňajte to s ochladzovaním. Iste vám bude stačiť, keď sa len ľahko osprchujete a kaďa s ľadovou vodou alebo osviežujúce vedro pre tentoraz vynecháte.

Existujú ale aj sauny bylinkové, soľné a ďalšie, v ktorých je stupňov menej. Tie sú počas menštruácie vhodnejšie. Môžete v nich relaxovať dlhšiu dobu, regenerovať svoje svaly a príjemným teplom si uľavíte od ženských nepríjemností.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zaujímať:

TOP 5 DOPLNKOV VÝŽIVY | Najlepšie doplnky výživy pre športovcov i nešportovcov. Ktoré doplnky výživy sa oplatia?

Tréner Jirka Vacek vám predstaví najlepšie fitness doplnky pre športovcov, ale aj pre nešportujúcu časť populácie. Ide o nedostatkové vitamíny a minerály, ktoré nášmu telu chýbajú. Ako sa ich nedostatok prejavuje?

Ako zlepšiť spánok a podávať maximálne výkony

Kvalitný spánok umožňuje psychofyzickú regeneráciu. Zlepšuje hormonálnu kvalitu a všetky súvisiace procesy, ako je regenerácia, budovanie svalov, chudnutie, ale aj koncentrácia, zapamätanie si informácií atď.

Sleduj nás: