Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Ako nezostať ledňáčkem a vydržať dlhšie ako mesiac?

Veľa ľudí si dáva rôzne novoročné predsavzatia - schudnúť, zlepšiť si kondíciu, nabrať svaly, a mnohí z nich sa tiež opakovane dostávajú do kolobehu nesplnených predsavzatí. Prečo toľko ľudí začne v januári cvičiť a často s tým v tom istom mesiaci skončí? Často to súvisí s tým, že si stanovujú príliš ambiciózne, nereálne ciele alebo nie sú dostatočne vytrvalí. Ako sa tento rok nestať ledňáčkem a splniť si svoje vysnívané ciele?


Ako vydržať pri cvičení?

Vytrvať v cvičení môže byť výzvou, najmä ak sa snažíte vytvoriť dlhodobý a udržateľný fitness režim. Ako si vytvoriť zdravý a udržateľný prístup k cvičeniu a vydržať pri ňom dlhšie ako do začiatku februára?

1. Stanovte si jasné a rozumné ciele

Či už sa snažíte schudnúť, nabrať svaly alebo treba ubehnúť maratón, je dôležité si svoj cieľ jasne definovať.

Váš cieľ by mal byť čo najviac konkrétny. Pokiaľ sa teda jedná o chudnutie, môže to byť napr.: „Chcem zhodiť 5 kíl.” alebo „Chcem zase zapnúť svoje obľúbené nohavice.” Pokiaľ je vaším cieľom nabrať svalovú hmotu, alebo pravidelne cvičiť, môže to byť: „Chcem vyjsť schody bez zadýchania,” alebo „Chcem urobiť 5 zhybov,” prípadne „Chcem ubehnúť 5 km v kuse.”

Stanovte si tiež dobu, dokedy chcete daný cieľ dosiahnuť napr.: „Chcem schudnúť 5 kíl za 2 mesiace,” či „Chcem ubehnúť 5 km v kuse za 3 mesiace.”

Myslite ale aj na to, aby váš cieľ bol realistický a dosiahnuteľný. Chcieť schudnúť 5 kilogramov za týždeň, alebo ubehnúť 5 km v kuse po troch bežeckých tréningoch pre vás bude pravdepodobne nereálne.

Nestanovujte si ani príliš veľké ciele, ale pokojne si ich radšej rozdeľte na viac menších cieľov, ktoré budete plniť postupne. Môžete si stanoviť, že každý mesiac schudnete 3 kilá alebo, že každý mesiac ubehnete o kilometer v kuse viac. Pokojne si ciele plánujte aj na týždeň. Budete mať radosť z ich plnenia a pomôže vám to zostať motivovanými.

2. Vytvorte si tréningový plán

Svoj cieľ máte jasný, teraz už len vytvoriť tréningový plán, aby ste svoj cieľ dosiahli. Zásada číslo jedna je hlavne neprepáliť začiatok. A to platí nielen v prípade, že ste úplní začiatočníci, ale aj pokiaľ máte od cvičenia dlhšiu pauzu. Nie je totiž nič horšie ako po dlhšej dobe ničnerobenie nabehnúť do fitka 7x v týždni a odpáliť si svaly tak, že ďalší týždeň preležíte s poriadnou svalovicou.

Začnite radšej pekne zľahka. Zvoľte si takú frekvenciu a náročnosť tréningov, pri ktorých budete schopní vydržať dlhodobo. Chudnutie ani budovanie svalov totiž nie je šprint, ale skôr maratón. A aj keď sa na začiatku nemusí zdať, že dosahujete dostatočne výrazný pokrok, uvidíte, že čím dlhšie pri cvičení vydržíte, tým väčšie úspechy sa dostavia a vytvoríte si pravidelný návyk.

3. Buďte vytrvalí a urobte si z cvičenia rutinu

Rutina môže byť braná mnohými ľuďmi ako niečo negatívne. Počas cesty za vašimi vysnívanými cieľmi sa ale nemôžete spoliehať iba na motiváciu. Motivácia je väčšinou len krátkodobý alebo nárazový stav, ktorý začne po čase vyprchávať. Tu vás zachráni práve vaša rutina, alebo ak chcete disciplína.

Disciplína vyžaduje konzistenciu. Držte sa svojho tréningového plánu, vytvorte si svoju rutinu, ktorú budete dodržiavať. Pokiaľ si stanovíte, že budete chodiť cvičiť 3x týždenne v pondelok, stredu a piatok, tak to dodržujte. Zbytočne neanalyzujte, nepremýšľajte nad tým, či sa vám práve chce alebo nechce. Proste zabaľte svoj gym bag a choďte.

Disciplína je totiž často to, čo oddeľuje úspešných ľudí od tých neúspešných.

4. Odmeňte sa

Darí sa vám vaše ciele plniť tak, ako ste si naplánovali? Skvelé, odmeňte sa za to! Zaobstarajte si napríklad nové tréningové oblečenie, vďaka ktorému sa budete vo fitku cítiť ešte lepšie. Kúpte si niečo zdravé na zub alebo si doprajte nejakú regeneračnú masáž. Môže to byť čokoľvek. Odmeňovanie pomôže udržať vašu motiváciu zase o niečo dlhšie.


Náš TIP: Zdravou a zároveň sladkou odmenou môže byť aj kvalitná proteínová tyčinka. Odporúčame Vám naše proteínové tyčinky Smartfuel, ktoré obsahujú 20 g kvalitných bielkovín, sú bez pridaného cukru (sladené prírodným sladidlom erytritolom), obsahujú prebiotickú vlákninu a skvele chutia. Pamätajte, po poriadnom tréningu chutí najlepšie.


5. Nevzdávajte sa po prvom neúspechu

Vynechali ste deň cvičenia alebo odolali jednej torte? Nevadí, každý niekedy sa potkne. Dôležité je zostať na vašej ceste a nevzdávať to. Malé zlyhanie alebo neúspech nie je dôvodom na to, zabaliť to úplne. Dodržujte poctivo svoj tréningový plán ďalej a uvidíte, že výsledky sa skôr či neskôr dostavia. Dajte im čas.


Čo si z článku odniesť?

Aby ste tento rok neboli za "ľadnáčika" budete sa musieť postaviť tejto výzve s jasným plánom a disciplínou. Definujte si konkrétne, realistické ciele a rozplánujte si ich plnenie najlepšie na kratšie časové obdobia, napríklad týždne alebo mesiace. Vytvorte si udržateľný a zvládnuteľný tréningový plán, ktorý budete striktne dodržiavať. Vďaka tomu si časom vytvoríte stereotyp, ktorý vám pomôže prekonať dni, keď sa vám do cvičenia nebude chcieť. Na to, aby ste zostali motivovaní vám pomôžu malé odmeny, ktoré si doprajete za plnenie svojich cieľov. Buďte trpezliví a neprepadajte beznádeji pri prvom neúspechu. Keď budete dostatočne vytrvalí a budete dodržiavať svoj plán, výsledky sa skôr či neskôr dostavia. Myslite na to, že v tom nie ste sami, držíme vám palce! :)

Zdroj: Markéta Křížová


Mohlo by Vás zaujímať:

Tréningový plán pre budovanie svalovej hmoty: 4 tréningy zadarmo

Tréner Jirka Vacek pre vás zostavil tréningový plán na budovanie a nárast svalovej hmoty. Uložte si zadarmo plán na 4 dni v týždni.

Chudnutie pre začiatočníkov. Čo je to kalorický deficit? A ako začať správne a udržateľne chudnúť?

Ak nevieš, ako začať chudnúť, vždy to bude ťažký a dlho pri tom nevydržíš. V tomto článku sa dozvieš základné pojmy a princípy, ako to funguje, na čom záleží, aby šla kilá konečne dole.

Sleduj nás i na sociálnych sieťach: