Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Vzorový jedálniček do krabičky 2195 kcal | Vegan

Či už ste vegán, vegetarián alebo sa len snažíte obmedziť živočíšne produkty v jedálničku a nahrádzate ich rastlinnými produktmi, potom sa nechajte inšpirovať naším zdravým a vyváženým jedálničkom. Vegánsky jedálniček je rozdelený do 3 jedál, ktoré jednoducho zbalíte do krabičky a máte jedlo do práce na celý deň.

Zaraďujete do Vášho jedálnička tofu? Pokiaľ nie, tak v našich receptoch máte šancu ho vyskúšať! Jedná sa o veľmi univerzálnu a obľúbenú potravinu nielen medzi vegánmi. Tofu pochádza z Číny a jeho výroba siaha až do 2. storočia pred naším letopočtom. Jednoducho sa dá povedať, že sa jedná o rastlinný syr či tvaroh vyrobený zo sójových bôbov. Tofu obsahuje na 100 g v priemere cca 16-22 g bielkovín. Vzhľadom na to, že sa jedná o neplnohodnotnú rastlinnú bielkovinu, odporúčame ho kombinovať s inými rastlinnými zdrojmi bielkovín, ktoré nie sú strukoviny, napr. teda s ryžou, quinoou, ai.

Tento jedálniček má kalorickú hodnotu 2195 kcal.

Toto celé menu obsahuje 2195 kcal, 97 g bielkovín, 256 g sacharidov a 87 g tukov a je rozdelené do 3 porcií.

RAŇAJKY: Ražný chlebík s budapeštianskou nátierkou

1 porcia obsahuje 538 kcal, 32 g bielkovín, 80 g sacharidov a 10 g tukov

V tomto recepte je hlavnou ingredienciou tofu, teda máte jedinečnú možnosť ho vyskúšať a presvedčiť sa, že aj z tofu sa dá pripraviť chutné a výživné jedlo. Do mištičky si natrhajte tofu, pridajte lahôdkové droždie, nakladanú papriku a vodu. Všetko rozmixujte a dochuťte soľou, čiernym korením a paprikou. Podávajte s ražným chlebom.

Ingrediencie na 2 porcie:
✅ 1 balenie bieleho tofu
✅ 100 g nakladanej papriky
✅ 4 PL lahôdkového droždia
soľ
✅ korenie
✅ 1 ČL mletej papriky
✅ 3 PL vody
✅ 300 g ražného chleba


OBED: Kari s brokolicou

1 porcia obsahuje 835 kcal, 28 g bielkovín, 111 g sacharidov a 31 g tukov

Tento recept na kari Vás svojou chuťou zavedie až do ďalekej Indie, postačí Vám pár surovín a za chvíľku máte hotovo. Pre tento recept je lepšie, keď si cícer namočíte deň vopred a ďalší deň ho uvarte podľa návodu na obale. Ďalej si dajte variť ryžu a medzitým si na panvici orestujte cibuľku spoločne s brokolicou. K cibuľke a brokolici pridajte korenie a všetko premiešajte. Ďalej pridajte cícer, zalejte kokosovým mliekom a nechajte cca 5 minút variť. Hotovú zmes podávajte s ryžou.

Ingrediencie na 2 porcie:
✅ 200 ml kokosového mlieka
✅ 2 PL kokosového oleja
✅ 2 červené cibule
✅ 300 g brokolice
✅ 150 g cíceru (v suchom stave)
✅ karí korenie
soľ
✅ 140 g jazmínovej ryže (v suchom stave)


VEČERA: Tofu bowl

1 porcia obsahuje 822 kcal, 37 g bielkovín, 65 g sacharidov a 46 g tukov

Doslova fresh večera, kde hravo využijete zvyšky zeleniny z chladničky. Všetku zeleninu si nakrájajte na malé kúsky. Na panvici orestujte tofu a dajte bokom. Potom dajte na panvicu cícer a pridajte korenie, premiešajte a krátko orestujte. Zálievku si pripravte zmiešaním arašidového krému, sójovej omáčky, 2 PL horúcej vody a kvapky limetkovej šťavy. Zeleninu poskladajte do mištičky (vrátane fazule a cíceru), na zeleninu naneste tofu, zalejte zálievkou a posypte sezamovými semienkami. Dobrú chuť :)

Ingrediencie na 2 porcie:
✅ 200 g bieleho tofu
✅ 1 zrelé avokádo
✅ zelenina (paprika, uhorka, paradajky, kukurica, ľadový šalát, mrkva...)
✅ 200 g vareného cíceru
✅ 200 g červených fazule
✅ sezamové semienka
✅ 2 PL arašidového krému
✅ 2 ČL sójovej omáčky
✅ 2 PL kokosového oleja
Kernel Season's koreniaca zmes v príchuti Buffalo Wing
✅ šťava z limetky


Mohlo by Vás zaujímať:

Vzorový jedálniček do krabičky 2000 kcal

Či už ste vegetariáni alebo sa snažíte mäso obmedzovať, vyskúšajte náš bezmästý jedálniček s kalorickou hodnotou 2000 kcal. Vo vegetariánskom jedálničku by ste si mali strážiť dostatočný príjem bielkovín. Jedným z bohatých zdrojov kvalitných bielkovín sú vajíčka a mliečne výrobky.

Vzorový jedálniček do krabičky 1817 kcal | VEGAN

Úskalím vegánskej stravy môže byť nedostatok kvalitných bielkovín. Jednou z ciest ako si túto makroživinu doplniť je sypký proteín. Inšpirujte sa z vzorového jedálnička, v ktorom nájdete aj recept na výbornú vegánsku horúcu čokoládu.

Sleduj nás i na sociálných sieťach: