Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Rady na nafúknuté brucho. Príčiny, čo pomáha a ako sa ho zbaviť?

Rady, tipy, triky

Nafúknuté brucho dokáže znepríjemniť každodenný život. Každý sa s nafúknutým bruchom určite stretol – ťažko stráviteľné jedlo, veľká porcia, prejedenie sa. Pokiaľ sa nadúvanie opakuje často, je potrebné začať pátrať po príčine. V tomto článku nájdete príčiny a rady na nafúknuté brucho a ako sa ho zbaviť.

Nafúknuté brucho ľudia popisujú ako pocit:

  • Pocit nadmerného tlaku alebo naplnenia v bruchu.
  • Vizuálne zväčšenie brucha.
  • Plynatosť.
  • Problémy s trávením a vyprázdňovaním.
  • Bublanie v bruchu.
  • Bolesť brucha.

Najčastejšie príčiny nafúknutého brucha:


Nedostatok vlákniny v strave

Vláknina je nenahraditeľnou súčasťou stravy a zohráva dôležitú úlohu v tráviacom trakte. Denne by sa malo prijať aspoň 30 g vlákniny. Ak budete každý deň jesť zeleninu, ovocie, strukoviny a celozrnné výrobky, nebudete mať problém toto množstvo dosiahnuť. Nedostatok vlákniny môže spôsobiť plynatosť, nadúvanie a zápchu.

Biotechusa Fiber Mix

Ak chcete doplniť vlákninu iným spôsobom, odporúčame vegánsky nápoj, ktorý sa skladá z 5 rôznych druhov vlákniny. Vlákninu môžete doplniť obľúbenou vlákninou psyllium alebo čakankovou vlákninou, ktorá je zároveň dobrým sladidlom. Všetky druhy vlákniny nájdete v tejto kategórii. Nezabudnite, že príliš veľa vlákniny môže spôsobiť rovnaké problémy ako jej nedostatok.

Príliš veľké porcie a pomalé trávenie

Ak máte pocit nafúknutého brucha po jedle, cítite ťažko v bruchu môže to byť príliš veľkou porciou jedla. Skúste si svoj denný príjem rozdeliť do viacerých porcií a jedzte častejšie a menej. S trávením potravy môžu pomôcť aj tráviace enzýmy, tie sa užívajú pred jedlom. Jedná sa o enzýmy, ktoré telo samo produkuje, ale treba nie v takom množstve. Zvoliť môžete aj probiotiká, ktoré majú pozitívny vplyv na črevný mikróbiom a tým pádom aj na lepšie trávenie. Tie sa užívajú po jedle alebo počas dňa s dostatočným odstupom od jedla.


Náš Tip: Vyskúšajte Czech Virus Super Greens Pro. Funkčný produkt so zmesou super zelených rastlín pre maximálnu podporu trávenia bez nadúvania a očistu organizmu. Je sladený steviol-glykosidy (sladidlo z rastliny stévia) a neobsahuje žiadne zbytočné plnidlá ani zahusťovadlá.


PMS (predmenštruačný syndrom)

Hormonálne zmeny v ženskom tele počas menštruačného cyklu môžu ovplyvniť rôzne aspekty fungovania tela, vrátane tráviaceho systému. Počas druhej fázy cyklu, kedy stúpa hladina progesterónu, môžete pozorovať nafúknuté brucho a zvýšené pocity nadúvania. To je čiastočne spôsobené tým, že progesterón môže mať uvoľňujúci účinok na hladké svalstvo tráviaceho traktu, čo môže spôsobiť spomalenie trávenia a niekedy aj nadúvanie.


Náš tip: Zahrňte ženský prvok železo. Snažte sa tiež obmedziť slané mastné jedlá a dostatočne hydratovať organizmus. Počas cyklu môže byť znížená aj hladina horčíka a vápnika, preto sa nebojte zvýšiť ich príjem. Môžu priniesť úľavu a podporiť celkový pocit pohody.

Nedostatok pohybu

Na uvoľnenie nafúknutého brucha je užitočná prechádzka po jedle, ktorá napomáha tráveniu tým, že zvyšuje prietok krvi tráviacim traktom a zrýchľuje peristaltiku čriev, ktorá pomáha posúvať potravu tráviacim systémom. Vyskúšajte napríklad jednoduché jogové cvičenia zamerané na zmiernenie problémov s nafúknutým bruchom.

Potravinová intolerancia

Ak máte opakované problémy s nafúknutým bruchom po konzumácii určitých potravín, pravdepodobne vám vadí určitá zložka potravín. Sledujte, ktoré zložky spôsobujú nepríjemné pocity, aby ste ich mohli vylúčiť zo svojho jedálnička. Ak máte podozrenie na potravinovú intoleranciu, môžete tiež navštíviť lekára a požiadať o test potravinovej intolerancie. Tým zistíte, na ktoré konkrétne látky vaše telo reaguje negatívne, a budete môcť upraviť svoj jedálniček tak, aby ste sa vyhli nepríjemným následkom nafúknutého brucha.

Zhrnutie: 

V tomto článku sme sa dozvedeli o najčastejších príčinách nafúknutého brucha a tiež sme sa pozreli na metódy, ktoré môžu pomôcť zmierniť túto nepríjemnosť. Pochopením príčin a vhodným životným štýlom a stravovacími návykmi môžete minimalizovať nepríjemné príznaky nafúknutého brucha a cítiť sa dobre.

Autor článku: Tereza Fuková

Mohlo by Vás zaujímať: 

Všetko o prílohách a ich zdravšia verzia

Petr Havlíček a Jirka Vacek odpovedajú na otázky ohľadom príloh, kde aj vysvetlia, prečo nie sú úplní vyznávači celozrnného pečiva a príloh.

Chudnutie pre začiatočníkov. Čo je to kalorický deficit? A ako začať správne a udržateľne chudnúť?

Pokiaľ nevieš, ako začať chudnúť, vždy to bude ťažký a dlho pri tom nevydržíš. V tomto článku sa dozvieš základné pojmy a princípy, ako to funguje, na čom záleží, aby išli kilá konečne dole.

Sleduj nás i na sociálných sieťách: