Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Prečo Vás bolí chrbát? | Najčastejšie príčiny bolesti chrbta a ako sa ich zbaviť

Trápia vás bolesti chrbta a hľadáte spôsob, ako s nimi účinne bojovať? Objavte najčastejšie príčiny bolesti chrbta a jednoduché tipy, ako sa jej zbaviť. Zistite, aké cviky a postupy vám pomôžu zlepšiť držanie tela, posilniť svaly a uvoľniť napätie.

Bolesť chrbta je nepríjemný a často veľmi obťažujúci problém, ktorý denne postihuje mnoho ľudí. Existuje mnoho rôznych faktorov, ktoré môžu spôsobiť bolesť v tejto oblasti, a mnohé z nich súvisia s naším každodenným životným štýlom a návykmi. Medzi najčastejšie príčiny bolesti chrbta patrí dlhodobé sedenie, nedostatok pohybu, nesprávne pohybové vzorce, zlé držanie tela a dokonca aj psychologické faktory, ako je stres a úzkosť. V tomto článku sa budeme venovať týmto príčinám bolesti chrbta a prinesieme vám tipy a cvičenia, ako sa ich zbaviť a ako zmierniť bolesť. 

Najčastejšie príčiny bolesti chrbta

Aby ste sa účinne zbavili bolesti chrbta, je dôležité zistiť príčinu bolesti. Rôzne príčiny si vyžadujú rôzne riešenia. Niekedy pomôžu relaxačné cvičenia a niekedy budete musieť trochu viac zabrať. V našom prehľade nájdete prehľad najčastejších príčin bolesti chrbta a ponúkame jednoduché tipy, ako ich účinne riešiť. 

1. Dlhé sedenie

Máte sedavé zamestnanie a trávite tretinu dňa sedením pri počítači? Potom je možné, že príčinou vašich bolestí chrbta je dlhé sedenie. Dlhé sedenie, najmä v zle navrhnutých alebo neergonomických pracovných podmienkach, môže viesť k zlému držaniu tela. Nakláňanie trupu, hrbenie chrbta a predsúvanie krku dopredu sú častými problémami ľudí, ktorí trávia veľa času pri počítači alebo dokonca za volantom.

Čo vám pomôže s bolesťou? V prvom rade sa zamerajte na ergonómiu svojho pracovného miesta. V súčasnosti je na trhu množstvo pomôcok, ako sú nastaviteľné stoly, ergonomické stoličky, klávesnice a myši, ktoré vám môžu spríjemniť dlhodobé sedenie a pomôcť vám sedieť správne. Veľkým pomocníkom môže byť aj gymnastická lopta, ktorá núti vaše telo aktivovať povrchové aj hlboké brušné svaly počas sedenia, čím zlepšuje stabilitu a koordináciu.

Počas dňa si tiež doprajte viac krátkych prestávok. Na chvíľu sa postavte, pretiahnite sa a prejdite sa okolo kancelárie.

2. Nedostatok pohybu

Sedavý spôsob života a nedostatok pohybu môžu viesť k oslabeniu chrbtových a brušných svalov. To môže následne spôsobiť namáhanie chrbtice alebo chrbtových svalov, čo vedie k nepríjemným bolestiam najmä pri dlhom státí alebo chôdzi.

V tomto prípade sa môžete bolesti zbaviť, ak posilníte svoje telo. Zamerajte sa najmä na posilnenie chrbtových, brušných a základných svalov. Takto sa vaša váha rovnomerne rozloží medzi všetky tieto svaly a váš chrbát nebude preťažený. Zostavili sme pre vás najlepšie cviky na brucho a najlepšie cviky na chrbát, ktorými sa môžete inšpirovať.

3. Nesprávne pohybové vzorce

Opakované pohyby vykonávané nesprávnym spôsobom bez správnej techniky môžu spôsobiť preťaženie chrbtových svalov a chrbtice, čo vedie k bolesti chrbta. Či už trénujete mŕtve ťahy v posilňovni alebo zdvíhate vrecia s pieskom v práci, vždy by ste sa mali zamerať na správne vykonávanie pohybu. Sústreďte sa na to, aby ste chrbát nehrbili ani príliš neohýbali, správne dýchali a spevňovali trup.

4. Zlé držanie tela

Častou príčinou bolesti chrbta je aj zlé držanie tela, ktoré môže byť spôsobené zlými návykmi alebo môže byť spôsobené anatomickým problémom, napríklad nerovnomernou dĺžkou nôh. Tieto problémy môžu spôsobiť nerovnováhu a nadmerný tlak na určité časti chrbtice, čo vedie k bolesti chrbta. S anatomickými problémami vám najlepšie pomôže lekár, ale zlé návyky sa môžete pokúsiť odstrániť aj sami. 

Zamerajte sa na svoje držanie tela počas každodenných činností, ako je chôdza, státie a sedenie. Snažte sa udržiavať rovnú chrbticu, uvoľnite ramená a hlavu držte v jednej línii s chrbticou a nevystrkujte ju dopredu. Pomôže vám pravidelné naťahovanie svalov a cvičenia na posilnenie svalov chrbta, stredu tela a brucha.

5. Psychologické faktory

Stres, úzkosť a depresia môžu spôsobiť alebo zhoršiť bolesť chrbta. Keď sme v strese, celé naše telo je zvyčajne v napätí a máme tendenciu „schúliť“ sa do seba. Hrbíme ramená a snažíme sa byť čo najviac neviditeľní. Po takomto náročnom dni pomáha poriadne sa uvoľniť, upokojiť a venovať čas sebe. Skúste si nájsť čas na dychové cvičenia, meditáciu a správne naťahovanie chrbta. Uvidíte, že sa budete cítiť lepšie.

Ako si natiahnuť chrbát a zmierniť bolesť
 

1. Pozícia dieťaťa

Pozícia dieťaťa je jednoduchá jogová pozícia, ktorá pomáha uvoľniť napätie v spodnej časti chrbta a zároveň umožňuje predĺženie chrbtice. V tejto pozícii sa sedí na pätách na podložke, kolená sú od seba a telo je naklonené dopredu tak, že hrudník je blízko podlahy medzi kolenami. Ruky môžu byť natiahnuté dopredu pozdĺž tela alebo položené vedľa tela s dlaňami smerujúcimi nahor. Ak trpíte bolesťami chrbta, pravidelné cvičenie tejto pozície môže priniesť úľavu a zmierniť napätie v tejto oblasti.

2. Pozícia šteňaťa

Táto jogová pozícia je skvelá na uvoľnenie napätia v hornej časti chrbta, ramien a paží a pomáha tiež zlepšiť flexibilitu chrbta a šliach. Je to tiež dobrá pozícia na uvoľnenie napätia.
✅ Začnite vo východiskovej pozícii na všetkých štyroch. Postavte sa na všetky štyri s dlaňami pevne položenými na podložke, rukami pod ramenami a kolenami pod bokmi.
✅ Potom pomaly pohybujte hrudníkom smerom k podlahe a vystierajte ruky dopredu.
✅ Snažte sa dotknúť čelom alebo bradou podlahy, ale nie je to podmienkou. V tejto polohe by ste mali cítiť príjemné natiahnutie paží, ramien a hornej časti chrbta.

3. Pozícia kravy

Táto poloha je skvelá na uvoľnenie napätia v ramenách, hrudníku a pomáha narovnať večne zhrbený chrbát. Môže pomôcť zlepšiť držanie tela.
✅ Ak chcete túto pózu vykonávať, sadnite si so skríženými nohami na podložku.
✅ Jednu ruku zdvihnite a pokrčte v lakti, druhú pokrčte za chrbtom a snažte sa ruky spojiť za chrbtom.
✅ Ak sa vám ruky nedarí spojiť, môžete si pomôcť posilňovacou gumou.
✅ V tejto polohe chvíľu zotrvajte. Snažte sa udržať rovnú chrbticu a otvorte hrudník smerom nahor, aby ste prehĺbili natiahnutie ramien a hrudníka. Potom si vymeňte ruky.

4. Škorpión

Najlepšie cvičenie pre správne a uspokojujúce drepy, ktoré všetci z času na čas zúfalo potrebujeme.
✅ Cvičenie sa začína v ľahu na bruchu so založenými rukami.
✅ Postupne zdvihnite ľavú nohu, pokrčte ju v kolene a posuňte ju po tele smerom k pravej nohe. Snažte sa dotknúť špičkou nohy zeme, prípadne sa zastavte tam, kde vás telo pustí.
✅ Zároveň otočte hlavu na opačnú stranu a chvíľu v tejto polohe zotrvajte.
✅ Potom sa vráťte do východiskovej polohy a cvik vykonajte na druhej strane.

5. Používajte penový valec

Penový valec je skvelý masážny nástroj na uvoľnenie svalov po celom tele.
✅ Penový valec položte na podložku a ľahnite si naň tak, aby bol valec pod hornou časťou chrbta. Ruky si položte za hlavu.
✅ Pokrčte nohy a uistite sa, že máte chodidlá pevne položené na podložke. Zabezpečíte si tak stabilitu počas cvičenia.
✅ Pomaly začnite pohybovať chrbtom hore a dole na penovom valci. Zhlboka dýchajte.
✅ Pokračujte v pohybe na penovom valci aspoň 30 sekúnd, ale môžete pokračovať aj dlhšie v závislosti od vášho pocitu a potreby.


Čo si z článku odniesť?

Bolesť chrbta postihuje mnoho ľudí a na jej účinné riešenie je dôležité zistiť príčinu bolesti. To vám napovie, ako sa s bolesťou správne vysporiadať. Existuje mnoho spôsobov, ako zmierniť bolesť chrbta a predchádzať jej, od ergonomických úprav na pracovisku až po posilňovanie chrbtových svalov a správne držanie tela. Naučte sa správne cvičenia, držanie tela a postupy na uvoľnenie stresu, ktoré vám pomôžu dosiahnuť život bez bolesti plný pohybu a vitality.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zaujímať:

​Petr Havlíček o bielkovinách ▷ Ideálný pomer rastlinnej vs. živočíšné. Nadúvanie. Proteín na pečenie?

Výživový špecialista Petr Havlíček odpovedá na najčastejšie otázky ohľadom príjmu bielkovín v strave.

5 tipov, ako vyhrať nad neustálou únavou

Snažíte sa pracovať, alebo sa na čokoľvek sústrediť, ale cítite, ako vám ťažknú viečka? Jarná únava je síce veľmi známa, ale vaše telo môže naznačovať pokojne aj nejaký iný problém. Čo môže skutočne stáť za chronickou únavou? Prinášame Ti 5 tipov, ako s tým bojovať!

Sleduj nás: